Για εσωστρέφεια η οποία έχει «κυριεύσει» τόσο τη διοίκηση όσο και συνολικά τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε μία εποχή που χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτή η εσωστρέφεια και οι μετακινήσεις εντός του δήμου, «έχουν διαταράξει την εργασιακή ειρήνη στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να έχουμε τα πολύ συχνά φαινόμενα που συναντάμε στις εισηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου με λάθη, με παραλείψεις. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στο έργο που καλούμαστε να υπηρετήσουμε και ας αφήσουμε τα άκαιρα παιχνίδια εξουσίας».
Αναφορικά με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ο κ. Γάκης τόνισε πως «Δεν έχουμε γνώση, δεν έχουμε συμμετοχή, δεν συνεδριάζουν οι επιτροπές, κάτι το οποίο είναι νομίζω βαθύ έλλειμμα». Πρόσθεσε, δε, πως «πέρασε ενάμισης χρόνος και δεν συνεδρίασαν οι επιτροπές του Δ.Σ. Δεν αποτελεί ουσία διαλόγου, ο οποίο θα μας οδηγήσει στη συναίνεση που επιθυμούν οι διοικήσεις».
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», ζήτησε από τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. να καλέσει στην επόμενη συνεδρίαση τους υγειονομικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων της πόλης για να ενημερωθεί το Σώμα για την πορεία των εμβολιασμών και τις ανάγκες τους στη «μάχη» κατά της πανδημίας.
Επίσης, η κ. Νοτοπούλου σημείωσε πως «στα ανοιχτά κέντρα εμπορίου αλλάζετε διαρκώς τον προϋπολογισμό και χωρίς χρονικό προγραμματισμό» και χαρακτήρισε «κολοβό» το έργο την ανάπλαση της ζώνης πρασίνων κατά μήκος των βυζαντινών τειχών.
«Η δική μας παράταξη δεν προσήλθε στην εκλογή, διότι υπήρχε μία ακόμη παρατυπία» στην εκλογή του προέδρου του Δ.Σ., σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, εξηγώντας πως «η πρόσκληση που ήρθε από τη συνάδελφο την κ. Σπανού, δεν ταυτίστηκε με την ταυτοποίηση του προεδρεύοντος της συνέλευσης που ήταν στο όνομα του κ. Αβαρλή».
Για έλλειμμα πληροφόρησης από τον δήμο απέναντι στο σωματείο των εργαζομένων, σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζονται σε εργαζόμενους του δήμου, έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Στη συνέχεια ο κ. Ζαριανόπουλος ξεκαθάρισε ότι «αυτό που έγινε με τους εμβολιασμούς δεν έπρεπε να γίνει από κανέναν», αν και διευκρίνισε πως «ο καθένας μπορεί να έχει τη δικιά του οπτική για το κίνητρο του καθενός που πήγε στον εμβολιασμό. Σε κάποιον τα κίνητρα είναι ξεκάθαρα. Όσον αφορά τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή, υπήρξε προβληματισμός γιατί επικαλέστηκε κάποια ζητήματα στα οποία δεν είναι εύκολο να τοποθετηθείς. Ακόμα στο ζύγισμα της ιατρικής ιδιότητας και της πολιτικής ευθύνης, ίσως λόγω απειρίας, δεν μέτρησε το ζήτημα της ευαισθησίας των πολιτών για το θέμα του εμβολίου».
Πάντως κατά την άποψη του κ. Ζαριανόπουλου, «η πλειοψηφία του δημάρχου θα βρει και άλλους συμμάχους για να προχωρήσει. Βρίσκεται σε αναζήτηση τώρα».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, διερωτήθηκε πως η διοίκηση του δήμου θα υλοποιήσει τη δέσμευση της χώρας για περιορισμό της χρήσης των πλαστικών. Παράλληλα, «υπάρχουν δυνατότητες ο δήμος να αξιοποιήσει εργαλεία», όπως ο «νόμος για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. Περιμένουμε να μας πει η διοίκηση πώς θα αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες του νόμου για τα ΣΒΑΚ».
Ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», ζήτησε να διακοπεί κάθε συνεργασία με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, «από τη στιγμή που συνειδητά επέλεξε να πάψει να λειτουργεί σαν ακαδημαϊκός, αλλά σαν πολιτευτής της κυβέρνησης».
«Ζήτημα ηθικής τάξης στο οποίο εμπλέκεται ο κ. Τσαβλής και η κ. Ακριτίδου είναι ότι πετιούνται εμβόλια τη στιγμή που εξελίσσεται ένας παγκόσμιος λυσσαλέος ανταγωνισμός για την εύρεσή τους», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκης», Γιώργος Ρακκάς, προσθέτοντας πως «υπήρξε πολιτική εργαλειοποίηση του συμβάντος, προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα» και να αλλάξει η σύνθεση του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.