Τη δυνατότητα να μπουν στη θέση του τυφλού που μετακινείται κρατώντας λευκό μπαστούνι ή με τη βοήθεια του σκύλου οδηγού, του ατόμου με κινητική αναπηρία που χρησιμοποιεί αμαξίδιο και του αυτιστικού που αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο τον ήχο, έχουν οι επισκέπτες της βιωματικής δράσης «Νιώσε διαφορετικός», που φιλοξενείται μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, στο περίπτερο 1 της ΔΕΘ.
Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια της δράσης που έγιναν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στην κοινωνική οργάνωση «Μαζί για την Οικογένεια και το Παιδί», και όπως είπε η πρόεδρος της, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Παύλου Μελά, Συλβάνα Καρασαββίδου, η αναπηρία δεν έχει όρια και μας αφορά όλους. «Είμαστε εδώ για να δεσμευθούμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική και καλύτερη», πρόσθεσε.
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, επισήμανε την ανάγκη, η Πολιτεία, έχοντας στο πλευρό της και την κοινωνία των πολιτών, να προάγει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. Υπογράμμισε εξάλλου, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενίσχυσε με 7,5 εκατ. ευρώ τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο) για να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων φοιτητών.
Η δράση «Νιώσε διαφορετικός» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και ο πρύτανης Χαράλαμπος Φείδας υπογράμμισε ότι το πανεπιστήμιο υλοποιεί σειρά έργων για την ισότιμη πρόσβαση των τουλάχιστον 1.000 ανάπηρων φοιτητών του.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, Γιώργος Αυγουστίδης, επισήμανε ότι οι δομές για την προσβασιμότητα αφορούν όλους, γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα αποκτήσει κάποιου είδους αναπηρία στο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Νικόλαος Χατζηδαφνής αναφέρθηκε στα υψηλά επίπεδα φτώχειας μεταξύ των ατόμων με αναπηρία. Είπε ακόμη, ότι οι ανάπηροι πρέπει να συμμετέχουν στον σχεδιασμό υποδομών για να μην γίνεται σπατάλη χρημάτων.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, η περιφερειακή σύμβουλος, Βούλα Πατουλίδου, οι αντιδήμαρχοι Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Λειψιστινού και Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, η αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας για τα ΑμεΑ, Κοινωνίας των Πολιτών και Εθελοντισμού του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Σοφία Σαουρίδου, ο αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Χουρδάκης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Μέριμνα Ζωής», Νίκος Σιδηρόπουλος και το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση Βορείου Ελλάδος, Μαρία Παπαδοπούλου.
Το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. Παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν τα παιδιά από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου «Μέριμνα Ζωής».
Η βιωματική δράση «Νιώσε διαφορετικός» θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 1 της ΔΕΘ, μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και είναι επισκέψιμη από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.