ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Πώς επηρεάζεται η Β. Ελλάδα: Η εξέλιξη των κρουσμάτων του Covid-19 στα Βαλκάνια (Γράφημα)

MakThes Team28 Απριλίου 2020

Η χώρα μας βρίσκεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη σταδιακή άρση του lockdown που επιβλήθηκε πριν ενάμισι περίπου μήνα και εκτός από τα ερωτήματα που βασανίζουν γονείς, εκπαιδευτικούς και το σύνολο των πολιτών για την επιστροφή τους στην νέα κανονικότητα, μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας και ενδεχομένως οι πιο καθοριστικοί, όπως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός αναρωτιούνται έτι περαιτέρω για την επόμενη ημέρα.

Κι αυτό, καθώς αντίθετα με τα εμπορικά ή τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που στηρίζονται εν πολλοίς στην εγχώρια κατανάλωση, οι παραγωγοί και ιδιαίτερα αυτοί της Βόρειας Ελλάδας αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις ποντάρουν ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, είτε πρόκειται για εποχικούς εργάτες για την συγκομιδή της παραγωγής είτε τους τουρίστες που στηρίζουν την περιοχή μας και ιδιαίτερα Χαλκιδική και Πιερία.

Επομένως, μια ματιά στην εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στους γείτονές μας, δεν έχει στη φάση που βρισκόμαστε μονάχα συγκριτικό ή επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά άμεση συνάφεια με την επόμενη ημέρα στη χώρα μας.

Το makthes.gr με την πολύτιμη συνδρομή του στατιστικού Κώστα Τζάνα, ξεκινά μια προσπάθεια για την αποτύπωση της εξέλιξης του φαινομένου στις Βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 




Τα κύρια ερωτήματα που ανακύπτουν και χρειάζονται παρακολούθησης, είναι τα εξής:

1. Ποια είναι η κατάσταση με την εξέλιξη της επιδημίας στις Βαλκανικές χώρες μέχρι σήμερα;

2. Πως μπορεί αυτή να επηρεάσει την διασπορά της ίωσης στην Β. Ελλάδα και ειδικά στις τουριστικές και ιδίως παραθαλάσσιες περιοχές και με δεδομένο ότι και αρκετοί Βαλκάνιοι γείτονες κατέχουν ιδιοκτησία σε διάφορες περιοχές;

3. Πως πρέπει ενδεχομένως να παρέμβει και με ποια στρατηγική η Πολιτεία, ώστε η φημολογούμενη τουριστική περίοδος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου για την Β. Ελλάδα να είναι ασφαλής για τις μικρές μονάδες;

4. Πως πρέπει οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα στην Β. Ελλάδα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ανάγκη για εργατικά χέρια λαμβάνοντας υπόψη επιδημιολογικές παραμέτρους μη περαιτέρω διασποράς του ιού στους καταναλωτές;

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει την εξέλιξη βάσει των δημοσιοποιημένων στοιχείων από 11/4 μέχρι 25/4 των περιστατικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για τα συμπεράσματα, θεωρείται ότι οι αναφορές των κρατών προς τον ΠΟΥ είναι καθολικές και αξιόπιστες.

Η εξέλιξη της διασποράς της ίωσης σε δυο εβδομάδες είναι διαφορετική στα 11 κράτη των Βαλκανίων (δεν περιλαμβάνεται το Κόσοβο).

Με κόκκινα γράμματα παρουσιάζονται οι χώρες από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών στην Ελλάδα κυρίως τις καλοκαιρινές περιόδους για τουρισμό.

Παρατηρείται ότι μέχρι σήμερα η αύξηση στην Σερβία και Μολδαβία είναι εκθετική με συνακόλουθες την Ρουμανία και Β. Μακεδονία, αλλά με όχι τόσο υψηλή τάση.

Η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο παρουσιάζουν περίπου σταθερό γραμμικά υψηλό δείκτη.

Η Αλβανία πλησιάζει την τάση της Ελλάδας.

Ερώτημα για τα στοιχεία παραμένει για την Βουλγαρία, που καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

Απαντήσεις στα αρχικά ερωτήματα 2, 3 και 4 δεν μπορούν να δοθούν ακόμη. Το φαινόμενο είναι εξέλιξη. Το makthes.gr θα παρακολουθεί ανά εβδομάδα την εξέλιξη των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (συμπτωματικοί) σε COVID-19 στα Βαλκάνια, έτσι ώστε να συνεισφέρει με απόψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση μη εξάπλωσης του φαινομένου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.