Ετοιμάζονται οι υγειονομικές αρχές για το άνοιγμα των σχολείων ενώ οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας είναι σε έντονο προβληματισμό για τις εισηγήσεις που θα πρέπει να κάνουν στην κυβέρνηση. Το άνοιγμα των σχολείων μοιάζει με γρίφο προς ώρας, αφού τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν στα ύψη ενώ η κατάσταση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι οριακή.
Παρότι η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μαζί, μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει οριστικά αφού αναμένουν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν εάν οι επιδημιολογική κατάσταση της χώρας το επιτρέπει. Το βέβαιον είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με απόλυτη και αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει και το σενάριο της εναλλάξ παρουσίας των μαθητών στο σχολείο, όπως αναφέρει το ethnos.gr.
Όσο πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, τόσο πιο ασφαλές γίνεται το σχολικό περιβάλλον
«Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Στοχευμένα τεστ στα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία
«Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Φυσικά, όπως πάντα, το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων θα εφαρμοστεί, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές εντός των επόμενων 2-3 ημερών.
Τέλος, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν οι γονείς θα συνεχίσουν να στέλνουν SMS για τη μετακίνηση των μαθητών όπως ίσχυε πριν κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Το θέμα άλλωστε της κατάργησης ή μη της αποστολής SMS εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την σταδιακή άρση του lockdown.
Όλα δείχνουν, πάντως, ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά σχολεία, γι' αυτό άλλωστε και οι ειδικοί επιστήμονες έχουν παραδώσει νέα πρωτόκολλα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας και τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στις σχολικές μονάδες, αλλά και πως θα γίνεται η διαχείριση ενός πιθανού κρούσματος. Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν θα δοθεί το πράσινο φως να ανοίξουν ταυτόχρονα γυμνάσια και λύκεια ή αν θα ανοίξουν μία εβδομάδα μετά.
Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ
Στις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, περιλαμβάνονται οι εξής τροποποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες:
- Καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα
- Οδηγίες για τα «διαλείμματα μάσκας»
- Οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα, σύμφωνα με την επικαιροποίηση των οδηγιών “Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες και πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων”
- Οδηγίες για τήρηση των μέτρων που ισχύουν στο επίπεδο κινδύνου της περιοχής σε σχέση με τον περιορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων (π.χ. απαγόρευση ομαδικών παιχνιδιών με μπάλα –ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ).
- «Παιδιά για τα οποία δίνεται η γενική σύσταση μακροχρόνιας αποχής από το σχολείο και χρήσης τηλε-εκπαίδευσης λόγω σοβαρού υποκείμενου νοσήματος» γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις και διευκρινίσεις στα σχετικά κριτήρια.
- «Παιδιά για τα οποία δίνεται η γενική σύσταση μακροχρόνιας αποχής από το σχολείο και χρήσης τηλε-εκπαίδευσης λόγω σοβαρού υποκείμενου νοσήματος» προστίθεται δεύτερη ενότητα που αφορά τα παιδιά για τα οποία συστήνεται μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης λόγω συγκατοίκησης με πρόσωπο που πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
- «Οδηγίες για τη χρήση μάσκας σε ειδικές ομάδες παιδιών» και ειδικότερα στις κατηγορίες παιδιών για τα οποία συστήνεται η ΜΗ χρήση μάσκας, συμπεριλήφθηκαν τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και ως εκ τούτου η μάσκα δεν είναι ανεκτή.
Τα συμπτώματα στα παιδιά
Αξιοσημείωτο είναι ότι, με βάση τους επιστήμονες, λιγότερο από 5% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά σε παιδιά, ενώ διεθνώς το ποσοστό των προσβεβλημένων παιδιών κυμαίνεται από 1-7%, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η λοίμωξη COVID-19 στα παιδιά συνήθως εκδηλώνεται με ηπιότερα συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματική και εμφανίζει σημαντικά μικρότερη θνητότητα. Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η θνητότητα σε ηλικίες κάτω των 19 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 0,03%.
Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:
• πυρετός και
• βήχας
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Μυαλγίες
• Ρίγος
• Πονοκέφαλος
• Δυσκαταποσία
• Ρινική καταρροή/συμφόρηση
• Ναυτία / έμετος
• Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
*Δείτε αναλυτικά τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα δημοτικά σχολεία.