ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως θα προκύψουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Πόσοι θα είναι από την Κεντρική Μακεδονία και ποιοι ψηφίζουν στις προκριματικές εκλογές;

Βαγγέλης Στολάκης05 Απριλίου 2024

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών έχει μπει για τα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη να έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία από την Κρήτη την οποία επισκέφτηκε χθες και στην οποία θα βρίσκεται μέχρι τη Δευτέρα.

Στο δρόμο προς τις ευρωκάλπες, τα στελέχη και οι φίλοι του κόμματος θα κάνουν μια στάση στις εσωκομματικές κάλπες της 14ης Απριλίου. Οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος είναι μια διαδικασία στην οποία επενδύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος ενισχύει την δημοκρατία. Από τις προκριματικές εκλογές θα αναδειχτούν οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος. Άλλες δυο θέσεις προορίζονται για τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές, Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά, ενώ πέντε πρόσωπα θα επιλεγούν από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ψηφοδελτίου θα ανακοινωθούν επίσημα σε εκδήλωση του κόμματος στις 18 Απριλίου 2024.

Οι υποψήφιοι των προκριματικών έχουν επιλέξει την περιφέρεια στην οποία θα δώσουν την μάχη του σταυρού. Αναλυτικότερα οι σταυροί προτίμησης και ο αριθμός των υποψηφίων που θα προκύψουν:

Αττική: εκλέγονται 12 - (μέχρι 4 σταυρούς)

Απόδημοι: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)

Κεντρική Μακεδονία: εκλέγονται 4 - (μέχρι 2 σταυρούς)

Θεσσαλία: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό)

Δυτική Ελλάδα: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό)

Κρήτη: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)

ΑΜΘ: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)

Πελοπόννησος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Στερεά Ελλάδα: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Νότιο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Ήπειρος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Δυτική Μακεδονία: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Ιόνιo: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Βόρειο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

«Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία κατά την οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μέλος ή φίλος/η κόμματος συναποφασίζει για ένα εθνικό ψηφοδέλτιο και επιλέγει ο ίδιος/α ποιοι/ες θέλει να τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρουν κομματικές πηγές.

Στις εκλογές της 14ης Απριλίου δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία συμπληρώνοντας σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι φίλοι/ες καθώς επίσης και οι κάτοικοι του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν διαδικτυακά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής (με τα ακριβή τους στοιχεία επικοινωνίας) για την προκριματική ψηφοφορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στον i-syriza,​ μέχρι τις 7/4/2024 στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Η προθεσμία έληγε σήμερα, Παρασκευή ωστόσο δόθηκε παράταση λίγων ημερών.

Ο/η εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξει τους/τις υποψήφιους/ές της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται. Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν σε μια από τις 13 Περιφέρειες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ψηφίσει ηλεκτρονικά στις προκριματικές καθώς από τις 13 μέχρι και τις 16 Απριλίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα παρακολουθήσει την παρέλαση των ομογενών για την 25η Μαρτίου ενώ θα έχει κρίσιμες επαφές με φορείς και παράγοντες της Ομογένειας.

Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται μεγάλη εκδήλωση για το κράτος Δικαίου, καθώς η Κουμουνδούρου και προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα θεσμικά ζητήματα.

Από τις 21-28 Απριλίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει μια μεγάλη περιοδεία στα περισσότερα νησιά της χώρας, από το Καστελόριζο μέχρι τις Κυκλάδες προκειμένου να δείξει το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την νησιωτικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών όλο τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μάλιστα για το τρίτο δεκαήμερο μεγάλη εκδήλωση για την Υγεία στην Κω, όπου είχε σημειωθεί το τραγικό περιστατικό με την γυναίκα που ξεψύχησε στην καρότσα αγροτικού, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο.

Η Κουμουνδούρου προγραμματίζει επίσης ξεχωριστές εκδηλώσεις, μία για τους συνταξιούχους και μία για το στεγαστικό ζήτημα, καθώς είναι αποφασισμένη να αναδείξει και να προτείνει λύσεις για όλα τα ζητήματα. Από τα θεσμικά, μέχρι την καθημερινότητα των πολιτών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.