ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο κινδυνεύει το Άγιο Όρος από τους σεισμούς - Η κατάσταση των κτιρίων

Ελένη Θεοδωρίδου28 Αυγούστου 2024

«Δεν υπάρχει φόβος για τα κτίρια του Αγίου Όρους από τις σεισμικές δονήσεις» ανέφερε στο makthes.gr o πρόεδρος του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ηλίας Περτζινίδης.

Όπως εξηγεί, τα περισσότερα κτίρια είναι αναστηλωμένα και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σεισμικές διεγέρσεις και οι καταρρεύσεις θεωρούνται απίθανες, εκτός και αν γίνει κάποιος σεισμός «εκτός σχεδιασμού» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δηλαδή μεγάλης κλίμακας στην περίπτωση του οποίου δικαιολογούνται κάποιες βλάβες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων είναι αποκατεστημένα ενώ όσα δεν έχουν ενισχυθεί είναι κάποια εγκαταλελειμμένα κτίρια και κελιά που δεν χρησιμοποιούνται αλλά υπάρχει πρόθεση να εκπονηθούν στο μέλλον μελέτες της στατικής ενίσχυσής τους.

Οι συσκέψεις που έγιναν χθες και σήμερα πραγματοποιήθηκαν από την Πολιτική Προστασία και αφορούσαν στην έγκαιρη και οργανωμένη απομάκρυνση του κόσμου σε περίπτωση που χρειαστεί. Σε αυτές συμμετείχε και η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους.

Πόσο ανησυχητικοί είναι οι σεισμοί

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 60 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης στη «ΜτΚ» που κυκλοφόρησε στις 18/8/24 και τον δημοσιογράφο Θεολόγο Ηλιού: «Αυτό που μέχρι στιγμής εκτιμούν οι σεισμολόγοι είναι ότι δεν πρόκειται για μεγάλο ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμούς πολλών Ρίχτερ. «Δεν φαίνεται κάτι σοβαρό και ανησυχητικό. Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μήκους 6-7 χλμ. και όλη η δραστηριότητα συγκεντρώνεται σε μικρό χώρο και συγκεκριμένο χρόνο. Πρόκειται για το φαινόμενο της σμηνοσειράς σεισμών. Έτσι αποκαλούνται οι πολλοί σεισμοί που γίνονται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και περιορισμένο χώρο, αλλά κανείς δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να χαρακτηριστεί κύριος σεισμός. Δηλαδή τα 4,1 Ρίχτερ που έδωσε τη Δεύτερα δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε κύριο σεισμό, διότι μετά από λίγα λεπτά έκανε ξανά 4,2 Ρίχτερ. Πάνω-κάτω είναι ίδιας κλίμακας οι σεισμοί που δίνει καθημερινά το ρήγμα» επεσήμανε λέγοντας ότι δεν φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει μεγάλη σεισμική δόνηση από το ρήγμα αυτό.

«Ακόμα και όλο το ρήγμα να σπάσει, δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό διότι το μήκος του είναι τέτοιο που δεν το επιτρέπει» τονίζει ο Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η επίμονη δραστηριότητα. «Είναι ένα παράλληλο ρήγμα στις νότιες ακτές του Αγίου Όρους με συνεχή, επίμονη δραστηριότητά που θα κρατήσει εβδομάδες. Δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο, γι’ αυτό όλοι εκεί πρέπει να είναι σε επιφυλακή» είπε καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Η σεισμική δραστηριότητα άρχισε να παρουσιάζεται με αύξουσα πορεία. Αναμένεται να σταματήσει αντίθετα, δηλαδή με φθίνουσα πορεία της δυναμικής των σεισμών. Όλα αυτά με βάσει τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα» συμπλήρωσε ο κ. Σκορδίλης.

Πάντως οι σεισμολόγοι βεβαιώνουν ότι το ρήγμα δεν έχει σχέση και δεν μπορεί να επηρεάσει το ρήγμα του Στρατωνίου, που ήταν υπαίτιο για τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932 στην Ιερισσό. «Δεν έχουν καμία σχέση, το ρήγμα Στρατωνίου ‘κοιμάται’, δεν είναι ενεργό» ανέφερε ο Μανώλης Σκορδίλης.




This page might use cookies if your analytics vendor requires them.