«Μίλησε ως stageman και έκανε μία οριζόντια προσέγγιση που απηχεί τις απόψεις ανθρώπων και εκτός της ΝΔ» έλεγε στον απόηχο της 5ης δημόσιας παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή τα τελευταία χρόνια άνθρωπος που γνωρίζει τον τρόπο που σκέφτεται και πολιτεύεται ο πρώην πρωθυπουργός.
Κατά πολλούς ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε πιο καθαρά και έστειλε πιο σαφή μηνύματα από ότι στις προηγούμενες φορές. Μηνύματα και προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας τα λάθη που έκανε η χώρα πρόσφατα, αλλά και προς το εσωτερικό της Ευρώπης, με τις αναφορές στον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μάριο Ντράγκι και το νέο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και προς τους Ρώσους, ενώ κούνησε και το δάκτυλο σε όλους αυτούς που άσκησαν κριτική για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά στο παρελθόν είχαν ξεχάσει να κατηγορήσουν την Τουρκία για τον Αττίλα.
Ταυτόχρονα ο Κώστας Καραμανλής ασχολήθηκε με το αγαπημένο του θέμα τα τελευταία χρόνια που είναι η Τουρκία και η προσέγγιση που πρέπει να έχουμε απέναντι στην προκλητικότητα του γείτονα. Είναι αληθές ότι σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβασή του η κριτική του απέναντι στην Τουρκία ήταν πολύ πιο αυστηρή. Ίσως και γιατί αισθάνεται δικαιωμένος για αυτά που είχε πει και είχε προβλέψει για την γειτονική χώρα, ότι δηλαδή δεν είναι μόνο το ενεργειακό που αυξάνει την επιθετικότητά της. Ταυτόχρονα, έστειλε και τα μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα προς όλους αυτούς που δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα αντίθετοι στο ενδεχόμενο προσέγγισης με τους γείτονες και λένε «ναι» στο θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Εδώ ίσως και να είχε στο νου του διάφορους της Κεντροαριστεράς περί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ασπάζονται τέτοιου είδους απόψεις.
Στο εσωτερικό πεδίο
Γενικά στο εσωτερικό πεδίο η ομιλία Καραμανλή δε δημιούργησε πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ. «Δεν ήταν ούτε υποστηρικτικός ούτε υπονομευτικός», όπως τόνισε παλιός καραμανλικός βουλευτής. Κάτι που είχε εν μέρει συμβεί με την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο 14ο συνέδριο της ΝΔ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει μια πλατφόρμα θέσεων που κινούνταν σε άλλη ρότα από την κυρίαρχη λογική που ακολουθεί η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιθανώς -όπως εκτιμούσαν άνθρωποι που είναι καραμανλικοί- γιατί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έρθει πιο κοντά σε μία πολιτική και πρακτική που χαρακτηρίζει την καραμανλική προσέγγιση των πραγμάτων: Πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία και γενικότερα στο ζήτημα της διαφύλαξης των εθνικών συνόρων και πιο κοινωνική και λαϊκή λογική στην αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων που έχουν προκύψει στη χώρα μετά την πανδημία και την ενεργειακή ακρίβεια.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η πρώτη δημόσια παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει την προεδρία του κόμματος ήταν λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν μίλησε σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Επιμένοντας στην ευρωπαϊκή λογική της χώρας και τονίζοντας την ανάγκη να στηριχτούν στις επερχόμενες εκλογές η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επακολούθησαν τέσσερις ομιλίες που επικεντρώθηκαν κυρίως σε εθνικά θέματα.
Η πρώτη στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΣ (Οκτώβριο του 2019), η δεύτερη λίγες ημέρες αργότερα σε εκδήλωση στο Λονδίνο, η επόμενη στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ (Οκτώβριος 2020) και η τελευταία πριν από μερικές ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Και στις τέσσερις αυτές παρεμβάσεις η εξωτερική πολιτική ήταν στο επίκεντρο.
Στο θέμα βέβαια που αφορά στο δικό του μέλλον και για το οποίο γράφονται διάφορα σενάρια απαντήσεις δεν δόθηκαν. Ή μάλλον καλύτερα ο Καραμανλής δε θέλησε να δώσει απαντήσεις. Μάλιστα λέγεται ότι σε προγενέστερη φάση ο πρώην πρωθυπουργός είχε εκμυστηρευθεί σε ανθρώπους με τους οποίους συνομιλεί πολύ συχνά ότι τέτοια θέματα δεν ξεκαθαρίζονται με δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ φέρεται να έχει εκφράσει την άποψη ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται συνέχεια από το 1989.
Την ίδια στιγμή οι στενοί πολιτικοί του φίλοι τονίζουν με νόημα ότι η παρουσία του Κώστα Καραμανλή και στη νέα Βουλή θα ήταν κάτι παραπάνω από εθνικά χρήσιμη. Και γιατί -όπως υποστηρίζουν- η περίοδος είναι γεμάτη με πολλές αβεβαιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και γιατί η απλή αναλογική και το σενάριο των διπλών εκλογών μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα σε εσωτερικό επίπεδο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12.06.2022