«Τα σχέδια της χώρας μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή των ουκρανικών εδαφών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν χτυπούν πόλεις στην Ουκρανία, αλλά αποκλειστικά τις στρατιωτικές υποδομές. Δεν απειλείται άμαχος πληθυσμός. Σε καμία περίπτωση η επιχείρηση στην Ουκρανία δεν αποτελεί αρχή, αλλά το τέλος του πολέμου που το Κίεβο ξεκίνησε το 2014 εναντίον του Ντονμπάς. Η επιχείρησή μας θα αποτρέψει μια παγκόσμια σύρραξη, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.
Ξεκινώντας την ανακοίνωσή της, η ρωσική πρεσβεία υποστηρίζει ότι η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα δημιουργεί θεμελιώδεις απειλές για τη Ρωσία. «Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για την οποία έχει γίνει λόγος επί 30 χρόνια. Και δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Από τον Δεκέμβριο του 2021 προσπαθήσαμε για άλλη μια φορά να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με τις αρχές της ασφάλειας στην Ευρώπη. Όμως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν τον διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας και για το ουδέτερο στάτους της Ουκρανίας. Απέδειξαν ξανά ότι αγνοούν τα απολύτως νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας μας. Η στρατιωτική εκμετάλλευση των εδαφών της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία. Η Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014 έχει τεθεί υπό πλήρη εξωτερικό έλεγχο, έχει εξοπλισθεί από το ΝΑΤΟ και έχει γεμίσει με οπλισμό. Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε πρόσφατα ότι διεκδικεί ακόμα και την κατοχή πυρηνικών όπλων, κάτι που σε λίγο χρόνο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Για τη Ρωσία είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Το πιστόλι στο κρόταφό μας έπρεπε να εξουδετερωθεί. Εκτός από αυτό, από το 2014 το Κίεβο ακολουθούσε την εγκληματική πολιτική γενοκτονίας κατά των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στο Ντονμπάς, ενώ, με τη στήριξη των Δυτικών, δεν έκανε το παραμικρό για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, που προέβλεπαν αυτονομία του Ντονμπάς στο πλαίσιο της Ουκρανίας. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιλυθεί το πρόβλημα του Ντονμπάς με ειρηνικά μέσα. Περιμέναμε τόσα χρόνια. Όλα όμως ήταν μάταια. Επί οχτώ χρόνια το Κίεβο χτυπούσε στρατιωτικά το Ντονμπάς, εκατομμύρια κατοίκους του, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες εκεί. Όμως οι χώρες της Δύσης, με την αλαζονεία που τις διακρίνει, δεν έδειχναν καμία ευαισθησία για αυτούς τους ανθρώπους, που βίωναν καθημερινούς βομβαρδισμούς. Η ευαισθησία της Δύσης είναι επιλεκτική, αφορά μόνο τους "δικούς" της» αναφέρει.
Επιπροσθέτως, η πρεσβεία της Ρωσίας υποστηρίζει: «Τις θέσεις μας μεθοδικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις μεταφέραμε στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τα επιχειρήματά μας για τους κινδύνους που προκύπτουν για τη Ρωσία αγνοήθηκαν. Με στόχο την προστασία της ίδιας της Ρωσίας από εκείνους που έχουν θέσει σε ομηρία την Ουκρανία και προσπαθούν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, καθώς και με επιδίωξη την προστασία των Ρώσων στο βασανισμένο Ντονμπάς, η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Η Δύση δεν μας άφησε άλλη επιλογή».
Εν συνεχεία, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Ακούμε βαριές καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας για δήθεν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά προέρχονται πρωτίστως από εκείνους που όλες τις προηγούμενες δεκαετίες το καταπατούσαν. Όσο πιο δυνατά εκείνοι φωνάζουν σήμερα, τόσο πιο φανερή είναι η νευρικότητα και η αμηχανία τους ως αποτέλεσμα των δικών τους αποφάσεων εις βάρος της Ρωσίας και με στόχο την ταπείνωσή της. Όποιοι αυτοανακηρύχθηκαν "νικητές" του Ψυχρού Πολέμου θεώρησαν τον εαυτό τους τα αφεντικά του κόσμου όλο και προέβησαν σε ανελέητους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, όταν το ΝΑΤΟ, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πραγματοποίησε επί εβδομάδες μια αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Βελιγραδίου. Το έχουν ξεχάσει; Υπήρξε και η διάλυση του Ιράκ, με ψεύτικη πρόφαση των χημικών όπλων. Της Λιβύης. Η εισβολή στη Συρία, που οδήγησαν στην ανάδυση της τρομοκρατίας και τη μαζική μετανάστευση. Και πολλά άλλα».
Η ανακοίνωση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα καταλήγει με την επισήμανη: «Η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη για διάλογο που θα επιστρέψει όλους στη δικαιοσύνη και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε τουλάχιστον αυτήν τη φορά».