Με σχεδόν… γεμάτα τα ταμεία τους επανεκκινούν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών φρόντισε να αποστείλει εγκαίρως την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων.
Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης κατανέμονται περίπου 3 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 28 εκατ. που αφορούν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των δήμων της χώρας.
Πρόκειται για τη δεύτερη από τις τέσσερις προγραμματισμένες δόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για το 2021, τις οποίες αποστέλλει το ΥΠ.ΕΣ σε μια προσπάθεια να στηρίξει οικονομικά τους δήμους στο θέμα των δαπανών που απαιτούνται στις εξής για τη λειτουργία των σχολείων και ως ότου αυτά κλείσουν.
Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι τα χρήματα έρχονται… στην ώρα τους με την επανέναρξη των σχολείων, τα οποία εκτός των άλλων θα πρέπει να προμηθεύσουν με μέσα προστασίας για την αποφυγή της διασπορά του covid, όπως και να πληρωθούν πάγιοι λογαριασμοί παρότι έμειναν κλειστά για αρκετούς μήνες.
Ήδη όπως εξήγησε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης οι δήμοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς δαπάνησαν τεράστια ποσά για τις ανάγκες της πανδημίας και αυτές αφορούσαν και την κάλυψη αναγκών των σχολείων, όπως απολυμάνσεις, τόνους αντισηπτικών και μέσα ατομικής προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ένα – ενάμιση μήνα ακόμη, ωστόσο θα πρέπει να καλυφθούν σωρευμένοι λογαριασμοί για τα σχολεία και να γίνει προμήθεια πολλών ακόμη υλικών που έχουν ανάγκη» σχολίασε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε πως ως εκ τούτου τα χρήματα ήρθαν στην ώρα τους και οριακά θα φτάσουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Καλαμαριάς Θάνος Γιαννακός ανέφερε ότι στο δήμο λειτουργούν συνολικά 56 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία έχουν ανελαστικές δαπάνες που πρέπει να καλυφθούν, παρότι έμειναν για πολύ καιρό κλειστά.
Τα ποσά που παίρνει κάθε δήμος
Τη μερίδα του “λέοντος” μεταξύ των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνει ο κεντρικός που χρηματοδοτείται με το ποσό των 636.540 ευρώ, ενώ δεύτερος έρχεται ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου που με βάση τον πληθυσμό του λαμβάνει 305.750 ευρώ. Τρίτος κατά σειρά δήμος είναι ο δήμος Παύλου Μελά ο οποίος χρηματοδοτείται με το ποσό των284.360 ευρώ.
Αντίθετα το μικρότερο ποσό κατανέμεται στο δήμο Βόλβης που λαμβάνει το ποσό των 57.850 ευρώ.
Για την κατανομή ανά δήμο ελήφθησαν υπόψη δεδομένα του υπουργείου Παιδείας για την σχολική χρονιά που αφορούν
στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.
Η απόφαση ορίζει ότι « από τα κατανεμηθέντα ποσά παρακρατούνται για την ενίσχυση των προϋπολογισμών των δήμων, τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των δαπανών των μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκε κατ΄ εφαρμογή του αρ.34 του ν.4713/2020 ».
Επίσης, ζητείται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να μεριμνήσουν για την «άμεση απόδοση» από τους ΟΤΑ χωρικής αρμοδιότητάς τους στις οικείες Σχολικές Επιτροπές των πιστώσεων που τους διατίθενται, επισημαίνοντάς τους ότι πρέπει να προχωρήσουν «επειγόντως» σε όλες τις απαιτούμενες προς τούτο ενέργειες.