Με αιτήματα αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας και επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και σύνθημα «Η ακρίβεια είναι στο Θεό, οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα» τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της χώρας να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου 2024.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της διήμερης ενημερωτικής καμπάνιας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δεν γίνεται ο «κατώτατος μισθός να προσδιορίζεται με το έτσι θέλω, από την κυβέρνηση και χωρίς διαβούλευση».
«Το ταξίδι που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου οπότε και αποφασίστηκε η απεργία της 17ης Απριλίου έχει ενδιαφέρουσα εξέλιξη» εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος που εξέφρασε την άποψη ότι η απεργία θα έχει επιτυχία. «Οι μόνοι αγώνες που δεν πετυχαίνουν είναι εκείνοι που δεν δίνονται» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Λέμε ότι οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα. Στον ιδιωτικό τομέα δεν ζητούμε σίτιση από το πρυτανείο, από τον προϋπολογισμό» τόνισε. «Διεκδικούμε από τους εργοδότες. Αλλά για να διεκδικήσεις πρέπει να έχεις εργαλεία» συμπλήρωσε αναφερόμενος στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. «Η ακρίβεια είναι στο Θεό, οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πίσω και τα θέλουμε τώρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Αναφερόμενος στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από χθες 1η Απριλίου ο κ. Παναγόπουλος εξήγησε ότι η πραγματική αύξηση εκείνου που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό είναι λίγο πάνω από 30 ευρώ και όχι 50 ευρώ. «Δεν είμαστε οι εργαζόμενοι που αυξήσαμε τις τιμές, φτάσαμε τις τιμές των καυσίμων στα ύψη. Οι επιχειρήσεις τα αύξησαν» είπε σχολιάζοντας πως οι όποιες αυξήσεις έχουν ανακοινωθεί δεν είναι αρκετές για να μπορούν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Μια σχετικά καλή αύξηση που έγινε το 2019, έγινε μετά από επτά χρόνια και ήταν σχετικά γενναία. Ο κ. Παναγόπουλος εξήγησε ότι «οι ανισότητες έχουν αυξηθεί. Εμείς διεκδικούμε και παίρνουμε τα όπλα για να διεκδικήσουμε» και πρόσθεσε πως διεκδίκηση της ΓΣΕΕ είναι τα 908 ευρώ ως κατώτατος μισθός. «Κανένας πατερούλης να μας επιβάλλει τι πρέπει να δίνουν οι άλλοι» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Μην μου πείτε ότι ξέρει η κυβέρνηση καλύτερα τι συμβαίνει σε μια επιχείρηση. Γνωρίζει ο επιχειρηματίας και οι εργαζόμενοι».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι η χώρα μας είναι δεύτερη, μετά την Μάλτα στην ακρίβεια, τονίζοντας ότι στον ιδιωτικό τομέα «δεν έχει γίνει τίποτα». «Είμαστε πιο ακριβοί από το Ντουμπάι» σημείωσε. «Η ακρίβεια έχει ως αποτέλεσμα τον πληθωρισμό κερδών» εξήγησε. «Κρίνεται η κοινωνική συνοχή και κρίνεται η δημοκρατία» είπε και σημείωσε «Οι ανισότητες έχουν φτάσει στο έπακρο. Η ανισότητα οδηγεί τους ανθρώπους σε οργή και μίσος».
Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε την χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας λέγοντας ότι στη χώρα μας μόλις το 24% του κόσμου της μισθωτής εργασίας καλύπτεται από ΣΣΕ.
Εμφανίστηκε δε βέβαιος για την επιτυχή έκβαση της απεργιακής κινητοποίησης. «Η απεργία μας πατάει γερά στα πόδια της. Έχει γίνει δουλειά σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζουμε να έχουμε αποτελεσματικότητα. Δεν σταματάμε. Θα συνεχίσουμε».
Για την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, που όπως είπε δόθηκε η εντύπωση ότι έγινε απεργία για τα Τέμπη, τόνισε ότι όχι απλώς μπέρδεψε τα πράγματα και πως «δεν ήταν σωστό να εμπλέκονται τα συνδικάτα σε ένα έγκλημα, μια εθνική τραγωδία» τονίζοντας ότι κάποιοι θέλησαν να χτίσουν καριέρα συνδικαλιστική ζητώντας αυξήσεις 10%. «Είναι ένα αυτοτελές ζήτημα που πρέπει όλη η κοινωνία να απαιτήσει» συνεπώς τα αιτήματα εκείνα πρέπει να έχουν έμφαση στα Τέμπη, εξήγησε. «Πάνω σε νεκρούς δεν θεμελιώνονται αυξήσεις» είπε με νόημα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ στο πέρας της οποίας έγινε γνωστό πως ο Οργανισμός έκανε δεκτό αίτημα της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ για την λειτουργία λεωφορειακής γραμμής από την πλατεία Αριστοτέλους προς την Βιομηχανική Περιοχή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων της ΒΙΠΕΘ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης σημείωσε: «Ευελπιστούμε ότι οι δράσεις που κάναμε και η ενημέρωση της απεργίας να διοχετευθεί στην κοινωνία και να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιδράσουμε και να στείλουμε το μήνυμα της αντίδρασης και της απαίτησης από την κυβέρνηση για να υπάρξει ευημερία στο μέλλον για να μπορούν να εργάζονται και να αμείβονται με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι, να μπορούν υγιείς και ασφαλείς να γυρίζουν σπίτι τους» κατέληξε ο κ. Κυπριανίδης αναφερόμενος ειδικά στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.