ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Βουλής ξανά ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 249 ψήφους (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team04 Ιουλίου 2023

Με ονομαστική ψηφοφορία και 249 υπέρ επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας στη θέση του προέδρου της Βουλής. Τα παρών ήταν 51. Οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Η θητεία του Κωνσταντίνου Τασούλα ανανεώθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Το 2019 ο κ. Τασούλας είχε εκλεγεί με 283 ψήφους «υπέρ» και 15 «παρών». Τότε «παρών» είχε ψηφίσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ενώ υπερψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛ.ΛΥΣΗ, ΜέΡΑ25).

«Πολεμικό μέτωπο με διχαστικό και τοξικό κλίμα ή κατάχρηση των εξουσιών στη νέα Βουλή δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Σας ζητώ να ρίξουμε μια μάτια πίσω μας στην ιστορία μας», είπε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος προηγουμένως είχε επισημάνει ότι οι διαφωνίες μπορεί να είναι γόνιμες και μακάρι να υπάρξουν και συνθέσεις.

«Ακούγεται ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα έχει ακρότητες που θα το μετέτρεπαν σε τηλεοπτική αρένα προς άγραν δημοσιότητας. Δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτα. Θα ήθελα να σας καλέσω σε μία θητεία που δεν θα έχει κωλυσιεργία ούτε αλαζονεία».

«Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει η απρόσκοπτη λειτουργεία του Κοινοβουλίου, και εγώ αυτή θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω», σημείωσε ακόμα.


Στην ομιλία του ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους βουλευτές που τον στήριξαν αλλά και τους ψηφοφόρους των Ιωαννίνων που τον έστειλαν για άλλη μια φορά στη Βουλή.

«Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019 αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο την εμπειρία ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της» συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν προτάθηκε εκ νέου για θέση αντιπροέδρου, απηύθυνε, όπως είπε, «λόγια καρδιάς για μια πορεία 8 ετών». «Μπορεί η η έδρα να φαντάζει ψηλά αλλά ουδέποτα την αντιμετώπισα αφ' υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο θα ξεκινήσουμε από το ίδιο υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Θέλω να επενδύσουμε στη σύνεση και την αλήθεια των προθέσεών μας» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Τασούλα αλλά και τον Φρούραρχο της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» διευκρινίζοντας ότι «δεν αφορά το πρόσωπο του προέδρου αλλά λόγους ισότητας ψήφου».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει, επίσης, «παρών» εξηγώντας ότι «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε, μάλιστα, δυσφορία καθώς συνέχισε στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».




Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν προτάθηκε εκ νέου για θέση αντιπροέδρου, απηύθυνε, όπως είπε, «λόγια καρδιάς για μια πορεία 8 ετών».

«Μπορεί η η έδρα να φαντάζει ψηλά αλλά ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ' υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο θα ξεκινήσουμε από το ίδιο υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Θέλω να επενδύσουμε στη σύνεση και την αλήθεια των προθέσεών μας» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Τασούλα αλλά και τον Φρούραρχο της Βουλής.



Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» διευκρινίζοντας ότι «δεν αφορά το πρόσωπο του προέδρου αλλά λόγους ισότητας ψήφου»

Λίγα λεπτά αργότερα τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει, επίσης, «παρών» εξηγώντας ότι «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε, μάλιστα, δυσφορία καθώς συνέχισε στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Κατά πληροφορίες από άλλα έδρανα της Βουλής ακούστηκε η λέξη «αρχίσαμε» για την παρέμβαση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, εφόσον εκλεγεί - που είναι και το πιθανότερο – θα ξεκινήσει την τρίτη διαδοχική θητεία στο αξίωμα. Από το 1974 εως σήμερα μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης έχουν διατελέσει Πρόεδροι της Βουλής τρεις φορές. Ο κ. Κακλαμάνης θα διατηρήσει τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου (1993 – 2004) ενώ ο κ. Τασούλας θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων που διατηρεί ο ίδιος με 283 «υπέρ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την θέση της αντιπροέδρου προτείνει την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Από πλευράς του το ΚΚΕ προτείνει τον Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση προτείνει την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Βιλιάρδου και οι Σπαρτιάτες αυτή του Πέτρου Δημητριάδη. Η Νίκη προτείνει τον Γιώργο Αποστολάκη και η Πλεύση Ελευθερίας τον Μιχάλη Χουρδάκη.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.