ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 86η ΔΕΘ

Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο makthes.gr: Η πιστοποίηση των σχολείων η λύση για τον σχολικό εκφοβισμό (βίντεο)

Λίνα Πέτκου12 Σεπτεμβρίου 2022

Το περίπτερο της εφημερίδας «Μακεδονία» και του makthes.gr στην 86η ΔΕΘ, επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" Κώστας Γιαννόπουλος.


Ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε για τις δράσεις του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, για τον σχολικό εκφοβισμό -με αφορμή την αυριανή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς- την έξαρση της βίας μεταξύ των ανηλίκων αλλά και τη φετινή συμμετοχή του Οργανισμού στην 86η ΔΕΘ και την Κινητή Μονάδα Στήριξης και Ενημέρωσης.

"Οι δράσεις του Οργανισμού βασίζονται σε κάποιους βασικούς πυλώνες που αφορούν: α) θέματα υγείας, για τα οποία ανταποκρινόμαστε άμεσα με τις κινητές ιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας, υπηρετώντας πάντα το ΕΚΑΒ β) θέματα επιβίωσης οικογενειών για τα οποία τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, στηρίζουν σήμερα 17.000 παιδιά και τις οικογένειές τους σε όλη την Ελλάδα γ) θέματα βίας και bullying που προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά είτε με τα Σπίτια μας δίνοντας τους ένα ασφαλές περιβάλλον, είτε με την τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 αλλά και με τα Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης".

Αναφορικά με τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως "το σχολείο δεν είναι είναι ο κυρίαρχος χωρίς εκφοβισμού. Τα έντονα φαινόμενα bullying παρατηρούνται κατά κύριο λόγο εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Δεν είναι το σχολείο που γεννά τη βία. Στο σχολείο καταλήγει η βία που μαθαίνουν τα παιδιά σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητές τους κι έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα".

"Το Χαμόγελο του Παιδιού προσπαθεί να πάει πέρα από τον εντοπισμό τέτοιων προβλημάτων και να προτείνει λύσεις μέσα από τις δράσεις του. Και μια από τις πιο σημαντικές είναι αυτή της πιστοποίησης των σχολείων. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πιστοποίηση, κατά την οποία εμείς ως Οργανισμός δίνουμε τα εργαλεία ώστε οι εκπαιδευτικοί να γίνουν γνώστες της κατάστασης, να ξέρουν πώς να δράσουν και να αντιμετωπίζουν περιστατικά εκφοβισμό με εξωστρέφεια", σημειώνει.

Η βία μεταξύ των ανηλίκων εξελίσσεται σε μάστιγα. Όμως τέτοιου είδους φαινόμενα λύνονται μόνο όταν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι συζήτησης το παιδί που δίνει βία (δεν τον κατονομάζουμε θύτη γιατί μ' αυτόν τον τρόπο του δίνουμε ταμπέλα), το παιδί που δέχεται βία και το παιδί που παρατηρεί καθίσουν μαζί με τις οικογένειας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης και για την παρουσία του Οργανισμού στην 86η ΔΕΘ ,στην οποία συμμετέχει με την Κινητή Μονάδα Στήριξης και Ενημέρωσης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε "ΔΕΘ χωρίς το Χαμόγελο του παιδιού δεν γίνεται", θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της παρουσίας του Οργανισμού στον μεγαλύτερο εμπορικό θεσμό της Θεσσαλονίκης.

Η Κινητή Μονάδα Στήριξης και Ενημέρωσης βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο Β13 (νότια πύλη ΧΑΝΘ και έναντι πύργου ΟΤΕ) του εκθεσιακού κέντρου.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πολύπλευρο έργο του Οργανισμού και για το σύνολο των εξειδικευμένων και ολιστικών δράσεών του για κάθε παιδί στους τομείς της Βίας, της Εξαφάνισης, της Υγείας και της Φτώχειας, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια του Οργανισμού να χαρίσει το Χαμόγελο σε κάθε παιδί.

Παράλληλα, πραγματοποιείται σχολικό bazaar, στο οποίο οι φίλοι του Οργανισμού θα βρουν μια μεγάλη συλλογή από τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια, γόμες, στυλό, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, σε νέα σχέδια καθώς και άλλα είδη, εξαιρετικής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον, σε προσιτές, πάντα, τιμές.

Τέλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αγαστή και διαχρονική συνεργασία του Οργανισμού με τον Όμιλο της Μακεδονίας και να ευχηθεί καλή επιτυχία στην πορεία της εφημερίδας και του portal makthes.gr ενώ του δόθηκαν και δύο αναμνηστικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Μακεδονία», από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης της 28ης Οκτωβρίου 1912, καθώς και το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της ιστορικής εφημερίδας, της 10ης Ιουλίου 1911.

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης:


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.