Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Αναστασίας Χαλκιά
Έγινε γνωστή από την περσινή φωτιά στη Φούρκα αλλά κυρίως από τη διάσωση του Ιβάν που πάλευε με τα κύματα στο Ποσείδι και τελικά σώθηκε. Ο λόγος για την δήμαρχο Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, μια από τις 2 γυναίκες δημάρχους στην Κεντρική Μακεδονία και από τις 19 σε όλη την Ελλάδα. Ο «πρωινός καφές» έγινε στο ιστορικό πλατάνι της Κασσάνδρειας, που λέγεται ότι είναι 700 ετών και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η ίδια μας είπε «δεν είναι πολιτικός» και ότι θα ήθελε περισσότερες γυναίκες στα δημόσια πράγματα «διότι η γυναίκα ως μάνα παιδαγωγός, έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων που αντιμετωπίζει ένας Δήμος, ο οποίος είναι μια μικρογραφία της οικογένειας.
Για τον δήμο Κασσάνδρας που τον χειμώνα φιλοξενεί 17.000 πολίτες και το καλοκαίρι περίπου 600.000 τονίζει ότι το Νο 1 πρόβλημα είναι η ύδρευση, ενώ παρά το καλά φετινά νούμερα που έκανε ο τουρισμός παραδέχεται ότι οι Έλληνες δε γέμισαν την περιοχή. Μιλά με πολύ σεβασμό για τον πολιτικό VIP της περιοχής Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ για το τι πρέπει να γίνει στην ελληνική αυτοδιοίκηση απαντά αφοπλιστικά: «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των αιρετών και οι αντιλήψεις μας για την αυτοδιοίκηση. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετό και ποιοτικό».
Πότε πίνετε τον πρωινό σας καφέ;
Πάντα πίνω τον πρώτο μου καφέ στο σπίτι μαζί με τον σύζυγό μου. Και ξυπνώ πάντα πολύ νωρίς.
Τι είναι;
Ελληνικός σκέτος. Σήμερα μαζί σας πίνω καπουτσίνο. Σκέτο (γελάει).
Και μετά; Τι λέει το καθημερινό πρόγραμμα;
Πηγαίνω στο γραφείο μου στο Δημαρχείο όπου σχεδόν καθημερινά με περιμένει μια εξαντλητική μέρα μέχρι αργά το βράδυ. Συσκέψεις με συνεργάτες μου, συναντήσεις με δημότες για τους οποίους πάντα είναι ανοιχτή η πόρτα του γραφείου μου, Επιτροπές, δημοτικά συμβούλια, διαχείριση καθημερινών προβλημάτων για τα οποία πρέπει να βρεθεί πάντα μια λύση και τα προβλήματα είναι συνεχώς πιεστικά.
Λεζάντα: Μπροστά από το πατρικό στην Κασσάνδρεια. «Εδώ με γέννησε η μάνα μου»
Γεννηθήκατε κάπου εδώ κοντά στην πλατεία της Βάλτας. Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;
(Γελάει). Πράγματι η μάνα μου με γέννησε στο πατρικό μας σπίτι εδώ κοντά και όχι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Αυτό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι η πολλή αγάπη που δέχθηκα από τους γονείς μου, η ανεμελιά και το παιχνίδι σε όλα τα σοκάκια της Βάλτας.
Για το πλατάνι όπου βρισκόμαστε τώρα τι λένε οι παλιές ιστορίες;
Ο πλάτανος της Βάλτας είναι ίσως το μακροβιότερο δέντρο στην χερσόνησο. Ήταν πάντα το σημείο αναφοράς της παλιάς Βάλτας αλλά και όλης της Κασσάνδρας, με δεδομένο ότι η Βάλτα ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής επί Τουρκοκρατίας και σήμερα η έδρα του Δήμου Κασσάνδρας. Ο πλάτανος και η πλατεία του είναι άρρηκτα δεμένοι με την παλιά και νεότερη ιστορία της Κασσάνδρας. Ήταν το σημείο αναφοράς της κοινότητας, θα έλεγα ο τόπος της δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, αφού κάτω από τα κλαδιά του γίνονταν λαϊκές συνελεύσεις. Ο πλάτανος συνεχίζει μέχρι σήμερα τη ζωή του και συνεχίζει να είναι το σήμα κατατεθέν της Κασσάνδρειας καθώς επίσης και ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μας. Ο πλάτανος και η πλατεία του είναι τα πιο φωτογραφημένα μέρη στην Κασσάνδρα.
Λεζάντα: Παλιά φωτογραφία από τον πλάτανο
Λεζάντα: Ο πλάτανος και η πλατεία του είναι άρρηκτα δεμένοι με την παλιά και νεότερη ιστορία της Κασσάνδρας. Σήμερα είναι ένας ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής»
Πώς ήταν η Κασσάνδρα τη δεκαετία του 1990;
Τότε ξεκινούσα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Τότε είχε ξεκινήσει και η αλλαγή της μορφής της Κασσάνδρειας επί δημαρχίας Ιωάννη Σμυρλή και Χρήστου Σχοινά. Επεκτάθηκε η πόλη προς τον επαρχιακό δρόμο, ξεκίνησε η πεζοδρόμηση του κεντρικού της δρόμου και μπήκαν τα θεμέλια του Αμφιθεάτρου της Σίβηρης επί δημαρχίας Χρήστου Σχοινά. Το αμφιθέατρο αυτό ήταν που άλλαξε την πολιτιστική ταυτότητα ολόκληρης της χερσονήσου και είναι πλέον αναγνωρίσιμο τοπόσημό της.
Οι γονείς με τι ασχολούνταν; Σας επηρέασαν σαν χαρακτήρα;
Οι γονείς μου ήταν αγρότες μελισσοκόμοι και η ζωή τους ήταν ουσιαστικά η ζωή ανθρώπων που για χάρη των μελισσών τους συνεχώς ταξίδευαν. Αυτά τα ταξίδια, στα οποία μετείχα κι εγώ, επηρέασαν τον χαρακτήρα μου και με έκαναν ανοιχτό και φιλελεύθερο άτομο, αφού από μικρή ερχόμουν σε επαφή με ανθρώπους εκτός των στενών ορίων της Βάλτας.
Πως ήταν η καθημερινότητα στο σπίτι σας;
(γελάει). Παιχνίδι και διάβασμα.
Χόμπυ για τον ελεύθερο χρόνο υπήρχαν; Μαγαζιά πηγαίνατε τότε;
Δεν είχα κάποια ιδιαίτερα χόμπυ, αλλά σαν νέα εκείνη την εποχή διασκέδαζα και εγώ στα τότε νεανικά μαγαζιά που υπήρχαν όπως το il fungo, τη Λαγουδέρα και τη Χασιέντα.
Δύο χρόνια κάνατε σχολείο και στη Θεσσαλονίκη. Πώς έγινε αυτό;
Με τη μεγάλη μου αδελφή είχαμε εννιά χρόνια διαφορά. Όταν παντρεύτηκε τον γιατρό Χρήστο Χάιδο με πήρε στη Θεσσαλονίκη και γράφτηκα στο ιστορικό 5ο Λύκειο από όπου πήρα το απολυτήριο.
Καλή μαθήτρια; Και συνδικαλίστρια μήπως;
Διάβαζα πολύ και ήμουν καλή μαθήτρια. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με τον σχολικό συνδικαλισμό.
Γιατί διαλέξατε τη Σχολή Λογιστικής; Ήσασταν πάντα του «ένα και ένα κάνουν δυο;»
(Χαμογελάει). Ναι, το μάθημα των μαθηματικών ασκούσε πάνω μου ιδιαίτερη έλξη και ήταν το αγαπημένο μου. Πάντα ήμουν πρακτικό πνεύμα και πάντα ζόριζα τον εαυτό μου να βρει μια λύση σε κάθε πρόβλημα. Αυτό με χαρακτήριζε και τότε και τώρα.
Οι σπουδές στη Θεσσαλονίκη πώς ήταν; Ποιες οι αναμνήσεις από τη φοιτητική ζωή;
Τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, όπως είναι για όλους τους ανθρώπους που πέρασαν από αυτή τη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Υπήρχε ανεξαρτησία, ελευθερία και ανεμελιά ταυτόχρονα με τη συνειδητοποίηση ότι σε λίγο βγαίνουμε στην πραγματική ζωή.
Μετά ξεκινήσατε ως ελεύθερος επαγγελματίας λογίστρια. Πώς ήταν η πορεία μέχρι τώρα;
Σαν παιδί αγροτών που δεν είχε προίκα ένα ισχυρό σχετικό επαγγελματικό υπόβαθρο ήταν αρκετά δύσκολο. Δόξα τω Θεό όμως κατάφερα να καθιερωθώ και να δημιουργήσω ένα σύγχρονο λογιστικό γραφείο το οποίο έφτασε σήμερα να απασχολεί εννιά υπαλλήλους με καλό κύκλο εργασιών και αναγνωρισιμότητα.
Η Κασσάνδρα ανέβηκε οικονομικά από τότε μέχρι σήμερα;
Η Κασσάνδρα έχει μια δυναμική που δεν αποτυπώνεται μόνο με την ατμομηχανή του τουρισμού, αλλά και με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως ελιά, ελαιόλαδο, μέλι και κτηνοτροφία, αναπτύσσονται διαρκώς με ταχείς ρυθμούς και έτσι τα προϊόντα της Κασσάνδρας γίνονται και μέσω των τουριστικών της οδών γνωστά παγκοσμίως. Τα δίκτυα υποδομών, όπως η σύνδεσή της με την Εγνατία Οδό και το αεροδρόμιο Μακεδονία έχουν εκτινάξει την οικονομική της πρόοδο.
Και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων;
Συνακόλουθο όλων αυτών που σας είπα είναι η σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Κασσάνδρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που δείχνουν οι στατιστικές έρευνες, ότι δηλαδή η Κασσάνδρα έχει χαμηλό ποσοστό εσωτερικής μετανάστευσης στα αστικά κέντρα αλλά και στο εξωτερικό. Οι νέοι που φεύγουν να σπουδάσουν επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να εργασθούν εδώ προσφέροντας στον τόπο που γεννήθηκαν και αγαπάνε. Η προστιθέμενη αξία που έλαβαν με τις σπουδές τους επιστρέφει παραγωγικά στον τόπο τους.
Λεζάντα: Με την άνδρα της Στέλιο Δημητρόπουλο και τα παιδιά τους Δήμητρα και Θανάση. «Από τότε που εκλέχτηκα δήμαρχος ο άνδρας μου έχασε το ζεστό φαγητό στο σπίτι»
Πάμε στα νέα της οικογενείας σας. Παντρεμένη με δύο παιδιά. Ο άνδρας σας αντέχει όλα αυτά τα τρεξίματα;
Έχουμε δύο παιδιά, τη Δήμητρα και τον Θανάση. Ο άνδρας μου από την πρώτη στιγμή που του ανακοίνωσα ότι θα κατέβω στις δημαρχικές εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος ήταν και είναι πάντα στο πλευρό μου. Βέβαια έχασε το ζεστό σπιτικό φαγητό αλλά το υπομένει με κατανόηση.
Τα παιδιά με τι ασχολούνται;
Η Δήμητρα πλέον λειτουργεί το λογιστικό γραφείο και ο Θανάσης είναι επιχειρηματίας.
Αυτοδιοίκηση γιοκ γι’ αυτούς;
(Χαμογελάει). Δεν μου έχουν δείξει δείγματα ότι τους ενδιαφέρει η ενασχόληση με τα κοινά του Δήμου.
Είστε και εθελόντρια έτσι; Γιατί;
Από το 2014 είμαι ενεργό μέλος της εθελοντικής ομάδας «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» που έχει να παρουσιάσει πλουσιότατο κοινωνικό έργο. Επίσης είμαι μέλος του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας και είμαι πάντα αρωγός σε κάθε εθελοντική προσπάθεια που γίνεται στην Κασσάνδρα, ειδικά με το θέμα της εγκατάστασης απινιδοτών σε δημόσια σημεία της περιοχής μας. Η προφορά προς τον συνάνθρωπό μας είναι αυτό που με ωθεί πάντα σε όλες μου τις πράξεις.
Λεζάντα: Με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κασσάνδρας. «Η προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας είναι αυτό που με ωθεί σε όλες μου τις πράξεις»
Ακούω ότι στην Κασσάνδρα πάντως οι δράσεις των εθελοντών είναι πολλές.
Πράγματι τα εθελοντικά σωματεία της Κασσάνδρας, και ειδικά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, έχουν προσφέρει και προσφέρουν μεγάλο έργο στην περιοχή, οι δράσεις τους δε, έχουν γίνει γνωστές πανελληνίως.
Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση; Εκλεγήκατε πρώτη φορά δήμαρχος Κασσάνδρας το 2019 ως η μοναδική γυναίκα δήμαρχος στη Χαλκιδική. Πώς τα καταφέρατε;
Το μικρόβιο του εθελοντισμού και της προσφοράς στους συνανθρώπους μου από παλιά, με ώθησε τελικά να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση. Δεν είμαι πολιτικός και νομίζω ότι η ειλικρίνεια στη ζωή μου, την οποία μου δίδαξαν οι γονείς μου, ήταν το βασικό στοιχείο που συνετέλεσε στο να με εμπιστευθούν οι συντοπίτες μου και να με τιμήσουν με το αξίωμα της δημάρχου.
Λεζάντα: Εξω απο το δημαρχείο στην Κασσάνδρεια: «Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι αν στη Ρωσία υπήρχε γυναίκα πρωθυπουργός δε θα γινόταν αυτός ο πόλεμος»
Εύκολο ή δύσκολο το να είστε γυναίκα δήμαρχος;
Στην κοινωνία που ζούμε, παρά την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της, το να είσαι γυναίκα από μόνο του είναι ένας γολγοθάς. Από τον σεξισμό που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες στη ζωή τους, τις λοξές ματιές στους εργασιακούς χώρους και τα υπονοούμενα για τις ικανότητες τους, μέχρι τη μάστιγα των γυναικοκτονιών. Η θέση της δημάρχου τώρα στον ανδροκρατούμενο χώρο της πολιτικής καταλαβαίνετε ότι είναι ακόμη δυσκολότερη, ιδιαίτερα σε μικρές κλειστές μη αστικές κοινωνίες, όπως είναι της Κασσάνδρας. Αμέσως μετά τη νίκη της παράταξής μου στις εκλογές βίωσα στο πετσί μου αυτή την έμφυλη απόρριψη θα έλεγα, για να μη χρησιμοποιήσω άλλον πιο βαρύ όρο, που ευτυχώς εκπορευότανε από το παλιό ανδροκρατούμενο πολιτικό προσωπικό και μόνο, διότι διαπίστωσαν ότι έχασαν ένα υποτιθέμενο δικό τους κάστρο από μια γυναίκα που δεν είχε ξαναασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κόσμος της Κασσάνδρας με εμπιστεύτηκε όμως και με αγκάλιασε και από εκεί άντλησα δύναμη για να αποκρούσω την τοξικότητα γύρω μου. Στη διοίκησή μου αξιοποίησα όλες τις γυναίκες συνεργάτες μου σε σημαντικές θέσεις και όλες τους ανταποκρίθηκαν στους θεσμικούς τους ρόλους το ίδιο και καλύτερα από τους άνδρες.
Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες στα δημόσια πράγματα;
Η γυναίκα θεωρώ ότι έχει θέση στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική σκηνή και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η γυναίκα ως μάνα παιδαγωγός, έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων που αντιμετωπίζει ένας Δήμος, ο οποίος είναι μια μικρογραφία της οικογένειας. Η συμπεριφορά προς τα παιδιά της στην οποία έχει εκπαιδευτεί η γυναίκα και η βάσανος της ανατροφής τους, που πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στους ώμους της στην ελληνική κοινωνία, είναι το μεγάλα θετικά πρόσημα που κάνουν τη διαφορά με τους άνδρες και ειδικά τους παλαιούς πολιτικούς οι οποίοι διακατέχονται ακόμη από παλαιοπατριαρχικά σύνδρομα. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί περισσότερες γυναίκες στην πολιτική σκηνή για την πρόοδο της κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Τζόνσον είπε ότι «αν στη Ρωσία υπήρχε γυναίκα πρωθυπουργός δεν θα γινόταν αυτός ο πόλεμος.» Αυτό τα λέει όλα.
Πώς είναι ο τρίχρονος απολογισμός της δημαρχίας σας;
Θα τη χαρακτήριζα μια τριετία σκληρής δουλειάς και ιδιαίτερης δυσκολίας αν αναλογιστούμε και τη δύσκολη διετία της πανδημίας του covid-19 που μας αποσυντόνισε εντελώς και προξένησε κακό στα οικονομικά του Δήμου. Η αδυναμία του νόμου της απλής αναλογικής από τη μια μεριά με τις ισχνές πλειοψηφίες και το εχθρικό, εως πολεμικό θα έλεγα, περιβάλλον μιας πατριαρχικής αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, που θέλησε να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία του νόμου για να αποκομίσει ίδια πολιτικά οφέλη χωρίς καμία κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασιών, πολλές φορές ακόμη και σε βάρος των συμφερόντων του τόπου μας, μου αποκόμισε καταρχάς επιβάρυνση της υγείας μου, την οποία πάλεψα και παλεύω με επιτυχία γιατί είμαι σκληρό καρύδι. Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων ευτυχώς καταφέραμε να παράξουμε έργο. Χωρίς αυτές και με τη συγκεκριμένη αντιπολίτευση αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο και θα απέβαινε σε βάρος της προόδου του τόπου.
Λεζάντα: 11 Αυγούστου 2021, η πρώτη φωτογραφία από τη φωτιά στη Φούρκα: «Μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή. Με τη βοήθεια όλων πετύχαμε το σβήσιμο της πυρκαγιάς»
Μια δύσκολη στιγμή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ; Η περσινή φωτιά;
(Σκέφτεται).Πράγματι η περσινή φωτιά της Φούρκας ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή διότι συνδυάστηκε συγχρόνως με άλλα τέσσερα μέτωπα στην Κασσάνδρας εξαιτίας της ξηρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή. Με τη βοήθεια όμως των ανδρών και γυναικών της Πυροσβεστικής, της Αντιπεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του Δασαρχείου Κασσάνδρας, των κατοίκων και εθελοντών των χωριών Βάλτας, Νέας Φώκαιας, Φούρκας, Κασσανδρινού και Καλάνδρας, η φωτιά οριοθετήθηκε και σβήστηκε σε μια βραδιά χωρίς καν χρήση εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Αυτή η επιτυχής αντιμετώπιση της πυρκαγιάς καθώς και ο σοβαρός κίνδυνος που υπάρχει για τα δάση και τα χωριά μας αποτέλεσε την αφορμή για να λάβει χώρα η πρώτη άσκηση ετοιμότητας κατάσβεσης πυρκαγιάς που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στη Φούρκα.
Σας προβληματίζει γενικά ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο δάσος; Εχουν γίνει βήματα βελτίωσης στην αντιπυρική προστασία;
Η πυρκαγιές είναι σημαντικότατος κίνδυνος για την Κασσάνδρα, αν αναλογιστούμε και την κλιματική αλλαγή. Βλέπουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων τι γίνεται αυτό το καλοκαίρι στον κόσμο. Ο Δήμος Κασσάνδρας και η Πολιτική Προστασία, συνεργάζονται με το Υπουργείο και μετέχουμε στο επιχειρησιακό σχέδιο « Ο ΛΑΟΣ» που έχει εγκριθεί και αποτελεί το οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Βρισκόμαστε σε συνεχή και καλή συνεργασία με το Δασαρχείο Κασσάνδρας για τον καθαρισμό των δασικών ζωνών πυροπροστασίας και την αγροτική οδοποιία ώστε όλα τα δάση μας να είναι εύκολα προσβάσιμα στα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα. Καθαρίζουμε όλα τα δημοτικά δάση και το Δασαρχείο Κασσάνδρας έλαβε μεγάλη χρηματοδότηση για τον καθαρισμό των δημοσίων δασών. Οι εθελοντικές μας ομάδες περιπολούν συνεχώς στα δάση μας το καλοκαίρι.
Λεζάντα: Καλοκαίρι 2022 με τον Ιβάν, που σώθηκε στο Ποσείδι: «Η σωτηρία της ζωής ενός ανθρώπου είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός»
Μια καλή στιγμή; Η σωτηρία του Ιβάν στο Ποσείδι;
Η σωτηρία της ζωής ενός ανθρώπου είναι πάντα σημαντικό γεγονός. Νομίζω όμως ότι τα εύσημα πρέπει να τα παίρνουν πάντα αυτοί που τα αξίζουν: οι διασώστες.
Με το χέρι στην καρδιά: τι θα επιλέγατε; Λογίστρια ή δήμαρχος;
(Σκέφτεται). Το επάγγελμά μου είναι λογίστρια. Δεν είμαι επαγγελματίας δήμαρχος, ούτε πρόκειται να γίνω γραφική «επαγγελματίας αρχηγός αντιπολίτευσης» για χρόνια ώστε να ξαναεκλεγώ με κάθε μέσο. Το αξίωμα του δημάρχου για μένα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσον για να προσφέρω στον κόσμο της Κασσάνδρας. Είναι αυτό το ζιζάνιο του εθελοντισμού που κόλλησα στις εθελοντικές ομάδες που συμμετέχω. Η λογιστική είναι η επιστήμη μου, από αυτή και μόνο αποκομίζω τα προς το ζην και σε αυτή θα βρω αποκούμπι όταν ο λαός της Κασσάνδρας δεν με ψηφίσει.
Γνωρίζετε καλά τα θεσμικά της αυτοδιοίκησης. Τι πρέπει να αλλάξει σήμερα στην Ελλάδα;
Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των αιρετών και οι αντιλήψεις μας για την αυτοδιοίκηση. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετό και ποιοτικό.
Πάμε στα φετινά καλά νούμερα του τουρισμού. Πώς πήγε μέχρι στιγμής η χρονιά για την Χαλκιδική;
(Χαμογελάει). Η Χαλκιδική φέτος ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 και το συμπεραίνουμε αυτό από τα κυβικά του νερού που καταναλώθηκαν και από τον όγκο των σκουπιδιών που περισυνελλέγησαν.
Πολλοί Βαλκάνιοι, έτσι;
Όχι μόνο. Ανέβηκε φέτος θεαματικά και το ποσοστό των δυτικοευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών.
Και οι Ελληνες;
Νομίζω έχουμε μια μείωση στον εσωτερικό τουρισμό. Δε έφτασε τα επίπεδα του 2019. Η Κασσάνδρα ως τόπος κατεξοχήν εξοχικής κατοικίας δεν προσέλκυσε τους ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών, γιατί προτίμησαν να τα νοικιάσουν ως airbnb για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Τι χρειάζεται να αλλάξει εδώ για να βελτιωθεί το επίπεδο του τουριστικού προϊόντος που παρέχει η Κασσάνδρα;
Θα πρέπει καταρχάς να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας που είναι πλέον ορατό. Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού μας τους καλοκαιρινούς μήνες από 17.000 περίπου σε 600.000 πιέζει σε βαθμό εξάντλησης τον υδροφόρο ορίζοντα του τόπου μας. Το νερό είναι το Α και το Ω αν θέλουμε να μιλάμε για βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. Από κει και πέρα τα καταλύματα των ιδιωτών, που είναι το βασικότερο κομμάτι των υποδομών, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν ώστε να προσελκύσουμε ποιοτικούς τουρίστες. Η επιμήκυνση ακόμη της τουριστικής περιόδου είναι ένα μεγάλο στοίχημα που δεν καταφέραμε ακόμη να πραγματοποιήσουμε.
Και οι υποδομές και η καθαριότητα όμως χρειάζονται βελτίωση. Από τα Κέντρα Υγείας που είναι υποστελεχωμένα μέχρι τον αστικό σχεδιασμό εντός των πόλεων και το επαρχιακό δίκτυο.
Η Κασσάνδρα έχει μια ιδιαιτερότητα: ενώ στην πραγματικότητα είναι νησί αντιμετωπίζεται ως ηπειρωτική. Σας είπα για την εκτίναξη του πληθυσμιακού στοιχείου που πιέζει όλες τις υποδομές μας. Έχουμε πολύ καλή καθαριότητα που αντέχει αυτή την πίεση λόγω του μεγάλου στόλου της εταιρίας που την έχει αναλάβει. Έχουμε παλιό επαρχιακό δίκτυο, αλλά έχουν γίνει παντού ασφαλατοστρώσεις από την Περιφερειακή διοίκηση. Στα χωριά γίνονται συνεχώς αναπλάσεις. Το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, όπως είπατε, είναι υποστελεχωμένο μεν αλλά κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις για να διορθωθεί η κατάσταση.
Αυτή η τεράστια πλατεία στη Σκάλα Φούρκα γιατί δεν αξιοποιείται;
Ο μεγάλος αυτός αδόμητος χώρος στην παραλία Φούρκας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί διότι είναι υπό κήρυξη αρχαιολογικός χώρος και περιλαμβάνει νεκροταφείο και οικισμό των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων- πρώτων χριστιανικών με πρωτοχριστιανική εκκλησία και όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολη οποιαδήποτε συζήτηση για αποχαρακτηρισμό του.
Πολλοί λένε ότι η Κασσάνδρα είναι γενικά ακριβή. Το σχόλιο σας;
Δεν είναι ακριβή, σε σχέση με ανάλογους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμού. Είναι προσιτή με δεδομένο τη μεγάλη τουριστική προβολή της Χαλκιδικής.
Να πάμε λίγο στο μέλλον. Υπάρχουν νέα επενδυτικά σχέδια για την Κασσάνδρα που αφορούν τον τουρισμό;
Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό και μάλιστα στον ποιοτικό τουρισμό, διότι η Κασσάνδρα είναι ελκυστικός προορισμός.
Πάμε στα της πολιτικής: Που θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας; Στα δεξιά, στο κέντρο ή στην Κεντροαριστερά;
Δεν μου άρεσαν ποτέ οι ταμπέλες και οι περιφράξεις στην πολιτική και ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να περιφρονώ τις πολιτικές ταυτότητες. Δυστυχώς όμως ακόμη και σε αυτή την ύψιστη μορφή της δημοκρατίας μας που είναι η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, στην Ελλάδα το πήγαμε στραβά και η τοπική αυτοδιοίκηση βασανίσθηκε και βασανίζεται ακόμη από αυτή τη στρέβλωση. Κατατάσσω τον εαυτό μου λοιπόν στους προοδευτικούς ανθρώπους και τέτοιοι υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους από τα δεξιά ως τα αριστερά. Συνάμα δεν απορρίπτω τα σταθερά θεμέλια της παράδοσής μας. Εμείς οι γυναίκες δεν σκεφτόμαστε, όπως βλέπετε, με όρους διαχωριστικούς και με αποκλεισμούς. Αυτές οι περιχαρακώσεις σε υποχρεωτικά μετερίζια πολιτικά είναι κατάλοιπα των πατριαρχικών κοινωνιών μας, εξού και ο αποκλεισμός των γυναικών. Ευτυχώς αλλάζουμε και η συμβολή των γυναικών σε αυτή την αλλαγή θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καταλυτική.
Έχετε εδώ και τον VIP της περιοχής σας. Εννοώ τον αντιπρόεδρο της Μαργαρίτη Σχοινά με καταγωγή από τη Φούρκα. Βοήθησε την Κασσάνδρα; Θα τον θέλατε μετά το τέλος της θητείας του σε άλλο ρόλο;
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς για μας είναι φίλος, ένας από εμάς. Δεν τον μετράμε με βάση το αξίωμα, τον ξέρουμε από παιδί. Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ένας άνθρωπος με διαφορετική πολιτική κουλτούρα, στην οποία εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει. Δεν μπορώ να γνωρίζω το πολιτικό του μέλλον, νομίζω όμως ότι όλο και περισσότερος κόσμος σε όλη την Ελλάδα αντιλαμβάνεται την διαφορετική, αισιόδοξη πολιτική αύρα που κουβαλάει. Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς παρότι κατάφερε να είναι ένας πολίτης του κόσμου, ο ίδιος έχει επιλέξει να είναι πολίτης της Φούρκας και της Κασσάνδρας.
Λεζάντα: Με τον Μαργαρίτη Σχοινά στο γραφείο του στην Κομισιόν. «Είναι ένας φίλος, ένας από εμάς. Δεν τον μετράμε με βάση το αξίωμα, τον ξέρουμε απο παιδί»
Σας προβληματίζει η ενεργειακή ακρίβεια; Τι προβλέπετε για τον χειμώνα;
Η ενεργειακή κρίση και ακρίβεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί θεσμικά και συλλογικά από την Ε.Ε. Εμείς από την πλευρά μας σχεδιάζουμε να κάνουμε πράξη την οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και καυσίμων των δημοτικών κτιρίων και οχημάτων μας. Αλλάζουμε όλους τους λαμπτήρες σε LED και ορίσαμε υπευθύνους υπαλλήλους για τον έλεγχο της κατανάλωσης.
Θα δυσκολευτούν οι Δήμοι να τα βγάλουν πέρα;
Η ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κεντρική πρόνοια για τη στήριξη των προϋπολογισμών μας.
Τι έρχεται από εδώ και πέρα για τον Δήμο Κασσάνδρας; Ποια είναι τα σχέδιά σας σε ότι αφορά στα έργα για την τελική ευθεία πριν τις εκλογές;
Τα δρομολογημένα έργα από σήμερα μέχρι τις εκλογές είναι:
Η αισθητική ανάπλαση του χωριού της Φούρκας που ξεκινά μέσα στον Σεπτέμβριο, η κατασκευή δυο εργοστασίων αφαλάτωσης γεωτρήσεων στη Σάνη και το Πευκοχώρι, η αποκατάσταση του οδικού δικτύου Σκιώνης-Χανιώτης, η υποστήλωση του βράχου της Αθύτου, οι ασφαλτοστρώσεις σε όλα τα χωριά, η υπό εξέλιξη ανάπλαση της πλατείας στη Χανιώτη και του παραλιακού μετώπου της Νέας Φώκαιας, η υπό εξέλιξη αγροτική οδοποιία της Νέας Φώκαιας, καθώς και η αγροτική οδοποιία σε όλα τα υπόλοιπα χωριά. Ακόμη παραδίδεται το νέο κτήριο του Γενικού Λυκείου Κασσάνδρας και το Νηπιαγωγείο Νέας Φώκαιας, προχωρά η κατασκευή αντιπλημμυρικού στο σχολείο της Κασσάνδρειας και η συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων, ενώ διευθετείται η πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και στις ακτές. Τέλος εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ η κατασκευή δυο φωτοβολταϊκών πάρκων, προχωρά η αναβάθμιση του βιολογικού σταθμού της Κασσάνδρειας, αντικαθίστανται οι σωληνώσεις στο δίκτυο ύδρευσης Κασσάνδρειας και Πευκοχωρίου, ενώ προχωρούν οι συντηρήσεις και πεζοδρομήσεις σε συγκεκριμένα σημεία χωριών και οι επεκτάσεις παροχών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Για το τέλος η ερώτηση για πολιτικό σας μέλλον: Θα είστε ξανά υποψήφια δήμαρχος;
(Χαμογελάει). Στην Κασσάνδρα με τη βοήθεια των συνεργατών μου σπάσαμε το άβατο των γυναικών στη δημαρχιακή έδρα. Υπάρχει όμως ακόμη μια μακρόχρονη πρόκληση: δεν εκλέγεται στην Κασσάνδρα δεύτερη συνεχή φορά ο ίδιος Δήμαρχος. Σε μένα και τους πολιτικούς συνεργάτες του συνδυασμού μας αρέσουν οι προκλήσεις, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας.