ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Κώστα Γκιουλέκα

Νίκος Οικονόμου13 Μαΐου 2023

Σήμερα πρωτοτυπούμε. Για προφανείς λόγους, καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οπότε ο πρωινός καφές είναι πολιτικός και θεσσαλονικιώτικος. Τον ήπιαμε στο «Oval», έχοντας θέα το Λευκό Πύργο, με τους δύο πρώτους το 2019 σε σταυρούς βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων στην Α’ Θεσσαλονίκης: τον Κώστα Γκιουλέκα και την Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Μαζί και οι δύο συγκέντρωσαν στις περασμένες εκλογές 64.600 σταυρούς: ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος ήταν μετά τον Κώστα Καραμανλή (ο πρώην πρωθυπουργός δε χρειάζονταν σταυρό) ο πρώτος βουλευτής της ΝΔ με 35.596 σταυρούς και η κ. Νοτοπούλου με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκέντρωσε 28.004 σταυρούς.

Μαζί συζητήσαμε για τους προεκλογικούς πρωινούς καφέδες, τις εκλογές όταν ήταν πιτσιρίκια, για τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής και φυσικά για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την άποψη που έχει ο ένας για τον άλλο. Με απαντήσεις -ιδιαίτερα σε αυτό το τελευταίο- που αποπνέουν έντονο άρωμα πολιτικού πολιτισμού. Πάντως δε συνέπεσαν στον καφέ που παρήγγειλαν: Η κ. Νοτοπούλου προτίμησε καπουτσίνο, ο κ. Γκιουλέκας διπλό ελληνικό…

Διπλός ο πρωινός καφές σήμερα. Να ξεκινήσουμε από τα προεκλογικά: Υπήρξε χρόνος για πρωινό καφέ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Χωρίς πρωινό καφέ δεν ξεκινάει η μέρα (γελάει). Είναι μια από τις δημιουργικές ώρες της ημέρας, όπου διαβάζεις τις εφημερίδες, ενημερώνεσαι για τα τελευταία νέα της πόλης, συζητάς με τους συνεργάτες σου, κάνεις σκέψεις πιο καθαρές, σχεδιάζεις το πρόγραμμά σου. Ο καφές βοηθά σε όλα αυτά, αλλά κυρίως βοηθάει η στήριξη και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων, που σου δίνει ώθηση να παλέψεις από νωρίς το πρωί της κάθε μέρας για το καλύτερο για όλους.

Κώστας Γκιουλέκας: Είχα χρόνο για πολύ, πολύ πρωινό καφέ (γελάει). Τώρα η νύχτα γίνεται ημέρα και η ημέρα νύχτα. Βεβαίως, αν δεν είσαι παρών σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, σίγουρα δεν προλαβαίνεις να κάνεις πολλά στα τελευταία 100 μέτρα. Πάντως, μέσα στην πολύ έντονη καθημερινότητα, κλέβω ένα τέταρτο για να πιώ έναν καφέ με κάποιον φίλο σε ένα από τα μαγαζιά της αγοράς, της Καλαμαριάς ή του Ευόσμου.

Ως πιτσιρίκι ποια είναι η πρώτη προεκλογική περίοδος που θυμάστε;

Κώστας Γκιουλέκας: Πολύ μικρός θυμάμαι μια λαοθάλασσα κοντά στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, όταν αποκατέστησε τη Δημοκρατία και ήλθε στην Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με είχε εντυπωσιάσει το πάθος και ο ενθουσιασμός ανθρώπων κάθε ηλικίας. Στα μάτια μου φάνταζε όλο αυτό σαν ένα μεγάλο πανηγύρι, ξέσπασμα χαράς και περηφάνειας.

Ο Κώστας Γκιουλέκας ως φοιτητής και ποδηλάτης κάπου στη Θεσσαλονίκη


Κατερίνα Νοτοπούλου: Θυμάμαι το συναίσθημα των εκλογών ως αίσθηση πιο πολύ. Η οικογένειά μου είναι μια έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια, υπήρχε πάντα ο προβληματισμός για τα πράγματα, αλλά και ο αγώνας, η προσπάθεια και πάνω από όλα η αλληλεγγύη. Οπότε έχω μια ανάμνηση της προσμονής, της ελπίδας για αλλαγή, της αγωνίας για το καλύτερο συνυφασμένα μέσα μου, από τα παιδικά μου χρόνια.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ως κοριτσάκι την πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο


Πώς κύλησε αυτή η προεκλογική περίοδος; Έντονα, χαλαρά ή όπως το 2019;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Χαλαρή, δεν ήταν σίγουρα. Όπως χαλαρή ούτε για εμάς, ούτε για τον κόσμο κυρίως δεν ήταν ολόκληρη η τετραετία που πέρασε. Τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από το καθεστώς Μητσοτάκη, το οποίο τέσσερα χρόνια τώρα έχει λεηλατήσει την ελληνική κοινωνία. Επίσης, ούτε μπορώ και ούτε και θέλω να αισθανθώ χαλαρή, όταν οι συμπολίτες μου έχουν τόσα άμεσα προβλήματα και αγωνίες, όταν καταρρέουν οι υποδομές, τα νοσοκομεία, όταν συρρικνώνεται η παραγωγική δραστηριότητα και αυξάνεται η ανεργία στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό από τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ημέρας για την πόλη.

Κώστας Γκιουλέκας: Οι ημέρες κύλησαν μέσα ένα διαφορετικό κλίμα από το 2019. Σαφώς πιο υποτονικό, με την βαριά σκιά της πρόσφατης εθνικής τραγωδίας. Ωστόσο, συζήτηση γίνεται και θα πρέπει να γίνει και τις τελευταίες ημέρες για όλα τα θέματα – οικονομία, άμυνα, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, υγεία, παιδεία, μεταναστευτικό. Στις 21 Μαΐου κρίνεται η πορεία της Ελλάδος και αυτή θα πρέπει να είναι μια πορεία σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης.

Υπήρξε κάτι καινούργιο που είδατε κατά την προεκλογική σας εκστρατεία;

Κώστας Γκιουλέκας: Καινούργιους φίλους (χαμογελάει). Κι αυτή είναι μια ευχάριστη πάντοτε έκπληξη να συναντάς συμπολίτες που δεν τους γνωρίζεις και να δένεσαι μαζί τους, να γίνεσαι φίλος.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Δυστυχώς, αυτό που εισπράττω καθημερινά όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν τα βγάζουν πέρα και αγωνιούν για το αύριο. Το να ακούς όπου κι αν βρεθείς αυτή την απογοήτευση, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται. Και ούτε μας επιτρέπουμε να γίνει η απόγνωση των ανθρώπων συνήθεια, να την αφήσουμε να παγιωθεί ως κατάσταση. Και μας προβληματίζει σοβαρά ότι η απόγνωση που εισπράττουμε από τον κόσμο θυμίζει την εποχή των μνημονίων, δέκα χρόνια πριν δηλαδή, εκεί που η κοινωνία είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα και είχαμε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

Τι σας έλλειψε αυτό το διάστημα;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Για να είμαι ειλικρινής, μου λείπει ο ύπνος (χαμογελάει).

Κώστας Γκιουλέκας: Λίγος προσωπικός χρόνος (χαμογελάει). Παρέα με φίλους, για ένα ποτήρι κρασί. Μια θεατρική παράσταση, ένα βραδινό στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Τι ήταν θετικό για τη Θεσσαλονίκη την τετραετία που μας πέρασε;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Ψάχνω να το βρω (χαμογελάει). Εσείς βλέπετε γύρω μας κάτι θετικό; Μπορώ να πω μόνο πως οι πολίτες απέκτησαν αυστηρότερο κριτήριο, γιατί είδαν ότι οι ειλικρινείς συνεργασίες και η προσπάθεια φέρνουν αποτελέσματα, όπως έγινε σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων επί των ημερών μας και έχουν αρχίσει να συγκρίνουν, διεκδικώντας μια άλλη καθημερινότητα, αντάξιά τους. Αυτό θεωρώ ότι είναι το αισιόδοξο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης.

Κώστας Γκιουλέκας: Ήταν θετικό το γεγονός ότι περάσαμε από τα λόγια σε υλοποίηση δεσμεύσεων. Σε ένα Μετρό που, επιτέλους, ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και παραδίδεται στην κοινή χρήση. Στο Ογκολογικό νοσοκομείο, που, επιτέλους, ξεκινά στα δυτικά της πόλης, πλάι στον Περιφερειακό – απαραίτητο για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε όλη την Βόρειο Ελλάδα. Στους οδικούς άξονες που ολοκληρώνονται. Στην προσθήκη του Flyover που θα ανακουφίσει πολύ σημαντικά την Θεσσαλονίκη. Στην σύνδεση του Λιμανιού με την Περιφερειακή και την Εγνατία οδό… Αλλά και στις σοβαρές επενδύσεις που γίνονται στην Θεσσαλονίκη, της Pfizer, της Microsoft, της Sisco, και άλλες.

Και το αρνητικό ποιο ήταν;

Κώστας Γκιουλέκας: Χρειάζονται πιο γρήγοροι ρυθμοί για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Τα προηγούμενα χρόνια μείναμε τραγικά πίσω και πρέπει να καλύψουμε το χαμένο διάστημα.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Το λέω μετά λύπης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, τέσσερα χρόνια τώρα απαξίωσε προκλητικά τη Θεσσαλονίκη και τις ανάγκες της. Από το κυκλοφοριακό χάος που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη-Ζέρβα, αφού ακύρωσαν το διαγωνισμό για την αγορά 350 νέων λεωφορείων, από το γεγονός ότι η πόλη σήμερα δεν έχει Μετρό ενώ θα είχε, ότι κανένα έργο δεν προχώρησε στη Θεσσαλονίκη την τετραετία Μητσοτάκη και παράλληλα σημαντικά έργα που είχαμε δρομολογήσει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ τα απαξίωσε, τα πάγωσε, τα ακύρωσε. Ενδεικτικά, μπορώ να αναφέρω την σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του ΟΛΘ, το εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου που είχαμε δρομολογήσει, το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τις ΤΟΜΥ, την κατάσταση στα μουσεία…

Η χώρα πήγε μπροστά την τετραετία 2019-2023;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Η χώρα πήγε πίσω και οι συμπολίτες μας έζησαν άσχημα και δύσκολα. Είδαν το εθνικό σύστημα υγείας να καταρρέει χωρίς να υπάρχει σοβαρή και μακρόπνοη κυβερνητική πρόνοια στην πανδημία, το βιώσαμε ακόμη πιο έντονα με τους «μαύρους Νοέμβρηδες» στη Θεσσαλονίκη. Είδαν την αισχροκέρδεια να εξαερώνει το εισόδημά τους στα μέσα του μήνα, είδαν βασικά καταναλωτικά αγαθά να γίνονται απλησίαστα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είδαν τη βενζίνη να σπάει το φράγμα των δύο ευρώ, είδαν πόσο δύσκολα είναι να βρεθεί μια θέση σε παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό, είδαν πως είναι να περιμένεις ώρες στη στάση για ένα λεωφορείο.

Λοιπόν, αυτή η πρωτοφανής απαξίωση και υποβάθμιση της καθημερινότητας των ανθρώπων είναι που μας κάνει να διατρανώνουμε την αντίθεσή μας, λέγοντας: «Ως εδώ!».

Κώστας Γκιουλέκας: Κατηγορηματικά ναι, πήγαμε μπροστά. Διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς κρίσεις – πανδημία, εμβολιασμοί, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακό. Η Ελλάδα κρατήθηκε όρθια με πολύ σημαντικές ενισχυτικές πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης και κατάφερε να βγει στην αντίπερα όχθη, όταν άλλες πιο μεγάλες και πιο ισχυρές χώρες γονάτισαν και λύγισαν.

Στην οικονομία οι αριθμοί αποδεικνύουν την πρόοδο που έγινε. Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης από όλες τις άλλες χώρες στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, αυξήσεις, μετά από 12 χρόνια στις συντάξεις, βασικός μισθός από τα 650 στα 780 ευρώ. Θωράκιση της άμυνας, αύξηση της ισχύος της Ελλάδος, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, αλματώδης μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ναι, τα θετικά, που πιστεύω ότι θα πιστωθούν σε αυτήν την Κυβέρνηση είναι πολύ περισσότερα από τα λάθη, τις παραλείψεις, τα αρνητικά.

Σε έναν νέο ψηφοφόρο που αμφιταλαντεύεται για το αν θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή τι θα λέγατε;

Κώστας Γκιουλέκας: Να μην αφήσει τους άλλους να αποφασίσουν για την ζωή του. Να πάει στην κάλπη, να συμμετάσχει στην διαδικασία της Δημοκρατίας, να αποφασίσει εκείνος για την ζωή του, για την πορεία του, για την Πατρίδα του. Να επιλέξει αυτό που πιστεύει περισσότερο και να ψηφίσει με ελπίδα και όχι με τιμωρητική διάθεση. Αν δεν ελπίζει ότι θα προκύψει κάτι καλύτερο και απέχει από την ψηφοφορία ή ψηφίζει τυχαία, τότε δεν τιμωρεί κανέναν άλλον. Ζημιώνει τον εαυτό του, αφήνει την χώρα μας στην τύχη. Δεν θα έλθει το καλύτερο μέσα από την άρνηση, αλλά από την συμμετοχή, την ζύμωση, την συζήτηση, την σοβαρή και υπεύθυνη επιλογή.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Συμφωνώ, να πάει να ψηφίσει. Αρκετά πληρώσαμε, η νέα γενιά, τις επιλογές των άλλων. Να πάει να ψηφίσει, γιατί η ψήφος του έχει δύναμη. Γιατί με αυτή την ψήφο, μπορούμε να φέρουμε την πολιτική αλλαγή. Να διεκδικήσουμε το μέλλον μας και τη ζωή μας, με αξιώσεις. Να πάνε στην κάλπη, να μην χαρίσουν τα όνειρά τους σε κανέναν άλλο. Να ψηφίσουν για τη ζωή τους και τα όνειρά τους. Να κάνουν τη δική τους επιλογή και να μη… «λουστούν» τις επιλογές άλλων. Οι νέοι είναι αυτοί που με την ορμή τους και τη δράση τους θα φέρουν την αλλαγή και την προοπτική. Στις 21 Μαΐου να είναι όλοι στις κάλπες.

Τι κρίνεται τελικά στις 21 Μαΐου;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Κρίνεται η ίδια μας η ζωή. Το μέλλον μας. Αν θα ζήσουμε με προοπτική και αξιοπρέπεια ή αν θα δεχθούμε να συνεχίσει να ορίζει το μέλλον μας και τη ζωή μας μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή η κυβέρνηση των 9,5 δις απευθείας αναθέσεων, η κυβέρνηση των Πάτσηδων και των Στάσηδων, η κυβέρνηση των υποκλοπών. Η κυβέρνηση που ενώ οι πολίτες υποφέρουν και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους επιχειρεί να τους ξεγελάσει, υποτιμά την νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους μοιράζοντας κουπόνια. Αν αντέχει η χώρα έναν πρωθυπουργό που δεν γνωρίζει και δεν έχει ευθύνη για τίποτα τέσσερα χρόνια τώρα!

Κώστας Γκιουλέκας: Κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας, το δικό μας, το μέλλον της Ελλάδος. Σε μια εποχή, με πολλά και σοβαρά προβλήματα, απειλές και εντάσεις η χώρα πρέπει να βαδίσει με σταθερότητα, με πρόγραμμα, με στόχους. Δεν ρισκάρουμε ένα άγνωστο και αβέβαιο αύριο επιλέγοντας εκείνους που αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι, υφήρπασαν την ψήφο του ελληνικού λαού με ψέματα και έπραξαν ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό. Η. σύγκριση της τετραετίας 2015 – 2019 και 2019 – 2023 μπορεί να οδηγήσει τον καθέναν μας σε πολύ ασφαλή συμπεράσματα.

Τι προβλέπετε να συμβεί το βράδυ των εκλογών; Ποιος θα είναι ο νικητής;

Κώστας Γκιουλέκας: Έχω την πεποίθηση, σύμφωνα με όλα τα μηνύματα από τους συμπολίτες μας, από τις δημοσκοπήσεις, από όλη την Ελλάδα, ότι η ΝΔ όχι μόνον θα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά θα έχει ένα σταθερό, μεγάλο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα ποσοστό ασφαλείας, για να σχηματίσει τελικά αυτοδύναμη Κυβέρνηση την επόμενη τετραετία.

Αυτό προκύπτει από όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα. Βεβαίως, είναι πολύ πιθανόν ότι θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αφού, με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο ψήφισε και έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Νικητής θα είναι ο ελληνικός λαός. Και ο ελληνικός λαός θα δικαιωθεί μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας.

Η ερώτηση απευθύνεται προς την Κατερίνα Νοτοπούλου: Ήσασταν Τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρατάτε από τη θητεία σας;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Τους αγώνες που δώσαμε Μαζί με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τουρισμό. Δημιουργήσαμε σχέσεις εκτίμησης εμπιστοσύνης, βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα, εκεί όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη απάντησε με ΜΑΤ, δακρυγόνα και βίαιη καταστολή στους ανθρώπους που κρατούν όρθιο ακόμη και στα πιο δύσκολα, το πιο ζωογόνο πυλώνα της οικονομίας μας. Τον τουρισμό. Παλέψαμε μαζί, και έτσι θα συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα. Μέχρι να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη στην εργασία.

Εσείς, κ. Γκιουλέκα, ήσασταν πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Τι κρατάτε από τον απολογισμό;

Κώστας Γκιουλέκας: Δουλέψαμε συστηματικά και μεθοδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Υπάρχει πολύ γόνιμο έργο και απτά αποτελέσματα. Δυναμώσαμε την Πατρίδα μας, αυξάνουμε διαρκώς την αμυντική θωράκισή της. Εδραιώνουμε την αξιοπιστία μας.

Συμφωνία με την Γαλλία, με τις ΗΠΑ, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, Την Σαουδική Αραβία, την Ιταλία… Αμυντικοί εξοπλισμοί που αναβαθμίζουν το επίπεδο ετοιμότητας και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταστήσαμε τα ελληνοτουρκικά ευρωτουρκικά και τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Η Ελλάδα προβάλλει ως ένας παράγοντας σταθεροποιητικός αλλά και παράγοντας ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που είναι σε απόλυτη θέση να εγγυάται την ασφάλεια του ελληνικού λαού, την εθνική ανεξαρτησία μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας και είμαστε σε θέση να αποτρέπουμε κάθε κίνδυνο.

Το 2019 είχατε εκλεγεί και οι δύο πρώτοι σε σταυρούς βουλευτές στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Σε ποιον τομέα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε για τη Θεσσαλονίκη;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Από τη θητεία μου στο γραφείο του Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης απέδειξα ότι πιστεύω βαθιά στις συνεργασίες, ανεξαρτήτως χρώματος, με γνώμονα το καλό των πολλών. Μαζί και με σκληρή δουλειά, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και στόχο για την ευημερία της πόλης και των πολιτών της. Δεν θα το περιόριζα σε έναν μόνο τομέα, αλλά σε ένα κοινό στόχο που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων και μια πιο ευοίωνη προοπτική για την πόλη.

Κώστας Γκιουλέκας: Ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει γόνιμη συνεργασία σε πολλούς τομείς για το καλό της Θεσσαλονίκης που μας ενώνει και τους δυο. Μπορεί να προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, αλλά δε θα είχα κανένα πρόβλημα να συζητήσω, να συνεννοηθώ και να βρω έναν κοινό τόπο για να αγωνιστούμε για κάποια θέματα που αφορούν την πρόοδο, την ανάπτυξη, το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Τι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη την επομένη των εκλογών;

Κώστας Γκιουλέκας: Πιο ταχείς ρυθμούς, ακόμη πιο έντονη διεκδίκηση, ακόμη πιο γρήγορα αποτελέσματα. Η Θεσσαλονίκη νομοτελειακά, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της, θα πρωταγωνιστήσει από εδώ και μπρος. Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις που γίνονται στην Θεσσαλονίκη οφείλονται στο γεγονός ότι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας, της μικρής απόστασης από όλες τις πρωτεύουσες των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Απέχει ελάχιστα από την Σόφια, τα Σκόπια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τα Τίρανα, την Κωνσταντινούπολη. Αυτό την καθιστά ένα πραγματικά σημαντικό κέντρο. Κέντρο παιδείας και πολιτισμού, χρηματοοικονομικό – χρηματοπιστωτικό κέντρο, διαμετακομιστικό κέντρο και πόλη – στρατηγείο για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται όραμα, σχέδιο, λύσεις, δουλειά, ειλικρίνεια. Και ισχυρότερη διεκδίκηση των αιτημάτων της, οριζόντια θα έλεγα, να ενωθούμε επιτέλους όλες και όλοι υπό την τοπική «φανέλα», γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρέναρε τον αναπτυξιακό μας βηματισμό απότομα και τώρα πρέπει να ξανακερδίσουμε το χαμένο χρόνο.

Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης: πρέπει να αναβαθμιστεί;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχει περάσει από στιγμές δόξας σε στιγμές έντονης απαξίωσης. Εμείς, είχαμε θέσει ως προτεραιότητά την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το ΥΜΑΘ σε κρίσιμο Υφυπουργείο, δίνοντας ως κύρια αρμοδιότητά του, την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, πήρε ακόμη μια «επιτελική» απόφαση να συγκεντρώσει όλους τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην Αθήνα, καταργώντας την αναπτυξιακή αρμοδιότητα του ΥΜΑΘ, υποβαθμίζοντας εντέλει την Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση αυτή μας οδήγησε πίσω στην δεκαετία του 1960, σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο απολύτως παρωχημένο, όπου οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεν έχουν πλέον κανέναν ρόλο στον τοπικό και περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας. Η αναβάθμισή του είναι κρίσιμη, προκειμένου να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Κώστας Γκιουλέκας: Αναμφισβήτητα ναι, να αναβαθμιστεί. Αποτελεί και πάγια πρόταση και διεκδίκησή μου όχι μόνον στον σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και σε προηγούμενες Κυβερνήσεις. Πρέπει να γίνει ένα συντονιστικό Υπουργείο, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, με το οποίο θα μπορούν να λύνουν υποθέσεις τους τα περισσότερα από τρία εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στην Βόρειο Ελλάδα.

Πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης: πρέπει να παραμείνει;

Κώστας Γκιουλέκας: Χρειαζόμαστε ουσιαστική αναβάθμιση των κέντρων αποφάσεων στην Θεσσαλονίκη, περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε η αποκέντρωση να γίνει πράξη από την πόλη μας. Δεν έχει σημασία αν θα υπάρχει ή όχι γραφείο Πρωθυπουργού, αλλά ποιες αρμοδιότητες θα εκχωρηθούν στους φορείς και τα κέντρα αποφάσεων της Θεσσαλονίκης.

Κατερίνα Νοτοπούλου: (Χαμογελάει). Χτυπήσατε φλέβα, κ. Οικονόμου. Κι αυτό, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά τις επιθέσεις που δέχθηκα τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το… «άχρηστο» πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης. Αυτό που θα καταργούσε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί ήταν άχρηστο, ρουσφετολογικό, δεν είχε ουσία, κλπ. Παρόλα αυτά το διατήρησε. Το πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης, όπως το οραματίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και όπως το υπηρετήσαμε με απόλυτη συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, ήταν ένας ουσιαστικός θεσμός με προφανείς συμβολισμούς και ακόμη πιο προφανή οφέλη. Με μετρήσιμα αποτελέσματα. 

Τότε χειροκροτήσαμε την απόφαση Μητσοτάκη, διότι ήταν μια απόφαση λογικής και διατηρούσε ένα κομβικό εργαλείο στη Θεσσαλονίκη για όλους τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας. Ένα εργαλείο πολιτικής στην πράξη, επίλυσης προβλημάτων και όχι έναν ακόμη φορέα για βόλεμα ημετέρων. Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια μετά, το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μετατράπηκε σε ένα θεσμό στα χαρτιά. Απαξιωμένο, αν και ενισχυμένο σε θέσεις εργασίας και διευκολύνσεις, αντί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο των τοπικών φορέων με τα υπουργεία και επιταχυντή του κυβερνητικού έργου, δεν έχει να δείξει ούτε μια σοβαρή παρέμβαση στην κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας πίστεψε στο θεσμό, στήριξε ως πρωθυπουργός τις πρωτοβουλίες του, λειτούργησε το Γραφείο ως πρωθυπουργικό χώρο δουλειάς, συναντήσεων, συσκέψεων, λήψης αποφάσεων και εργάστηκε σε αυτό δεκάδες φορές, με συνέπεια και αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός δεν ξέρει που πέφτει το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Αυτό μας θλίβει βαθύτατα. Όχι γιατί εργαστήκαμε σκληρά για να γίνει αυτό το Γραφείο, αλλά επειδή πονάει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, που έχασε άλλο ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, που απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι σας έρχεται ως πρώτη αντίδραση στο νου;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Χρυσόσκονη αντί για ουσία. Επικοινωνία αντί για μεταρρυθμίσεις. Αυταρχισμός αντί για αριστεία. Συγκεντρωτισμός αντί για Δημοκρατία.

Κώστας Γκιουλέκας: Ένας έμπειρος, τεχνοκράτης Πρωθυπουργός, που γνωρίζει πολύ καλά που θέλει να πάει την Ελλάδα, που έχει ξεκάθαρους στόχους και ένα εφικτό, υλοποιήσιμο όραμα. Τον εμπιστεύομαι.

Αλέξης Τσίπρας: η πρώτη σκέψη;

Κώστας Γκιουλέκας: Σε αντίθεση με την ηλικία του, δυστυχώς θα πρέπει να του χρεώσω παλαιοκομματικές μεθόδους και πρακτικές, που μας γυρίζουν πίσω δεκαετίες: λαϊκισμό, παροχολογία, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Με δυο λόγια, ένας πολιτικός που σπατάλησε την αξιοπιστία του προκειμένου να κυβερνήσει.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Ένας από εμάς, για όλους εμάς. Με δικαιοσύνη παντού, με αγωνία για το αύριο, με το βλέμμα στους νέους, με φροντίδα και στήριξη για τους ευάλωτους.

Και τα δύο κόμματα στα οποία ανήκετε έχουν κυβερνήσει τη χώρα. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνουν διαφορετικά αν κληθούν να κυβερνήσουν ξανά;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Εντάξει, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Η ΝΔ κυβέρνησε επί χρόνια, και προ μνημονίων και μετά και μάλιστα με την ευκαιρία που της έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, να εφαρμόσει η ΝΔ τις δικές της πολιτικές που τέσσερα χρόνια μετά όλοι γνωρίζουμε πόσο καταστροφικές ήταν αυτές για την ελληνική κοινωνία. Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να κάνει κάτι «διαφορετικά» είχε την δυνατότητα και όλα τα μέσα, για να το κάνει 4 χρόνια. Κυβέρνησε χωρίς την ασφυκτική επιτροπεία της τρόικα, χωρίς τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και με το μαξιλάρι ασφαλείας των 37,5 δις που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ταμεία γεμάτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προφανώς και έκανε λάθη. Σήμερα όμως έχουμε την εμπειρία. Ξέρουμε και μπορούμε να εργαστούμε για τους πολλούς, να φέρουμε την αλλαγή. Δεν ζητά δεύτερη ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πρώτη για να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Αξίζει να το ζήσουμε, για να ζήσουν καλύτερα οι πολλοί.

Κώστας Γκιουλέκας: Σε ό,τι μας αφορά να μην επιτρέψουμε να ξαναγίνουν λάθη που πλήγωσαν τους συμπολίτες μας και πολλούς από τους ανθρώπους που πιστεύουν και αγωνίζονται για τις ιδέες και τις αξίες της ΝΔ. Είμαστε μια παράταξη που χαίρομαι γιατί όλες οι βασικές επιλογές της ωφέλησαν την χώρα.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ να τα ξαναβρεί με την χαμένη πολιτική αξιοπιστία του. Δεν μπορεί κανείς να συνταιριάξει ιδέες και ανεφάρμοστες πρακτικές με μια κυβερνητική πρακτική που ακολουθεί ακριβώς τον αντίθετο προς αυτές δρόμο. Με δυο λόγια θα χαρακτήριζα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως «επαναστάτες» χωρίς αιτία.

Πρέπει η Θεσσαλονίκη να έχει ενισχυμένη παρουσία στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή;


Κώστας Γκιουλέκας: Αναμφισβήτητα ναι. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη κυβερνητική παρουσία στην Βόρειο Ελλάδα γιατί και οι ευαισθησίες αλλά και οι εθνικές ανάγκες το απαιτούν.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Πρέπει και το δικαιούται. Γιατί η Θεσσαλονίκη έμεινε πίσω τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρέπει όλοι να απαιτήσουμε να τρέξουν τα πράγματα για την πόλη, ασχέτως κόμματος και θέσης.

Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε στους ψηφοφόρους 8 ημέρες πριν την πρώτη κάλπη;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς. Διακυβεύεται η ίδια μας η ζωή. Αν θα ζήσουμε με προοπτική και αξιοπρέπεια ή αν θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε στην απελπισία και την απόγνωση. Αν θα ανασάνουμε ή αν θα σκεφτόμαστε πως θα πάμε στο σούπερ μάρκετ για τα είδη πρώτης ανάγκης. Αν θα σωθεί η πρώτη κατοικία ή αν θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες εικόνων ντροπής, όπως αυτή της έξωσης του 80χρονου ανάπηρου συμπολίτη μας στη Χαλκιδική, επειδή ήταν εγγυητής σε δάνειο του άνεργου γιου του. Μαζί να δώσουμε αυτό τον κρίσιμο αγώνα, όσες μέρες απομένουν ώστε το βράδυ της 21ης Μαΐου να πανηγυρίζει ο λαός μας, όχι τα καρτέλ, όχι οι ισχυροί, όχι τα συμφέροντα.

Κώστας Γκιουλέκας: Να μην λείψει κανείς. Πάμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε το αύριο, την πορεία της χώρας μας, την ίδια την ζωή μας.

Για το τέλος θα ήθελα την προσωπική γνώμη του ενός για τον άλλο.

Τι σκέφτεται η Κατερίνα Νοτοπούλου για τον πολιτικό Κώστα Γκιουλέκα;

Κατερίνα Νοτοπούλου: Ότι είναι ένας έντιμος πολιτικός, ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που δίνει τον πολιτικό του αγώνα χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις ή να αναπαράγει την όποια προπαγάνδα, αλλά με κριτική σκέψη, εντατική δουλειά και διαρκές ενδιαφέρον, ιδίως για τα εθνικά θέματα, κοσμεί την πολιτική και την πόλη, πάνω από όλα για το πολιτικό του ήθος, την αξιοπρέπεια και τους μετριοπαθείς και ευγενικούς τόνους του. Τον εκτιμούσα πάντα ως δημοσιογράφο και τον εκτιμώ ακόμη περισσότερο ως συνάδελφο.

Τι σκέφτεται ο Κώστας Γκιουλέκας για την Κατερίνα Νοτοπούλου;

Κώστας Γκιουλέκας: Την εκτιμώ βαθιά γιατί διακρίνω μια καθαρότητα, μια εντιμότητα και μια ειλικρίνεια που λείπει από πολλούς πολιτικούς. Μπορεί να μας χωρίζουν πολιτικές και ιδεολογίες, την θεωρώ, όμως, έναν άνθρωπο με τον οποίο αισθάνομαι ότι έχουμε να πούμε πολλά για αυτό που μας ενώνει, για την Θεσσαλονίκη. Της εύχομαι να κρατήσει την ευθύτητα και το χαμόγελό της γιατί αυτό κάνει και την διαφορά. Προσωπικά της εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.