Μετά τον Ρίσι Σούνακ, τον Άγγλο πρωθυπουργό που την περασμένη εβδομάδα διέψευσε τις ελπίδες για πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το θέμα φαίνεται να παίρνει περαιτέρω αρνητική τροχιά.
Με δημοσίευμα που φιγουράρει στα πρώτα θέματα των «Τάιμς» του Λονδίνου, βρετανός ιστορικός και επικεφαλής γνωστού think tank, όχι μόνο λέει «όχι» στο Parthenon Project, αλλά κάνει ευθεία επίθεση στη χώρα μας, με χαρακτηρισμούς που δεν τιμούν την ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά δύο χώρες με δεσμούς φιλίας αιώνων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την 50σέλιδη αναφορά του Σερ Νόελ Μάλκολμ, καθηγητή του All Souls College της Οξφόρδης και επικεφαλής του think tank Policy Exchange, η ίδια η συμφωνία που προτείνει το Parthenon Project, δηλαδή η επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους, δυνάμει διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας, είναι «αμοιβαία πράξη ομηρείας». Μάλιστα, ο έγκριτος ιστορικός τονίζει πως όλα αυτά σημαίνουν πως οι Έλληνες δεν είναι εμπιστοσύνης και πως οι ίδιοι που είναι υπέρ της αποστολής των Γλυπτών στην Ελλάδα δεν την εμπιστεύονται πως θα επιστρέψει κάποια στιγμή τα αριστουργήματα που «δανείστηκε».
Πάντως, ενώ για την ιστορική κατάρτιση του δρ. Μάλκολμ δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα, η σκληρή γλώσσα του γεννά ερωτήματα. Μάλιστα, το γεγονός πως ο ίδιος είναι ενεργό μέλος του αλβανικού λόμπι στη Βρετανία, καθώς υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της βρετανικής Αγγλοαλβανικής Ένωσης, ενώ έχει τιμηθεί με την ύψιστη διάκριση του Κοσόβου, τον Χρυσό Σταυρό, δημιουργεί αναμφίβολα δεύτερες σκέψεις...