ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προληπτική πυροπροστασία: Τρέχουν να καθαρίσουν για να αποφύγουν τις «καμπάνες»

Φανή Σοβιτσλή04 Ιουνίου 2024

Αποφασισμένη να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο, να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, καθώς αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, εμφανίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, δεδομένου ότι έρχεται ένα «καυτό» καλοκαίρι.

Για το λόγο αυτό έδωσε παράταση ως τις 30 Ιουνίου, η αρχική έληγε στις 31 Μαΐου, στους οικοπεδούχους προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, αλλά και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr».

Η πρώτη προθεσμία κρίθηκε ότι δεν θα έφερνε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού μέσα σε μία εβδομάδα θα έπρεπε το ένα εκατομμύριο και πλέον πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, αφού αν δεν το κάνουν απειλούνται με πρόστιμα που αρχίζουν από 1.000 ευρώ και φτάνουν ως και τα 50.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δήμοι και ιδιοκτήτες καλούνται να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν με τους τελευταίους να σηκώνουν νέο, μεγάλο, βάρος. Και αυτό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι τραγική η υποστελέχωση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών που θα πρέπει να εποπτεύουν τη διαδικασία, τσεκάροντας δηλαδή τις δηλώσεις των ιδιοκτητών οικοπέδων στην ψηφιακή πλατφόρμα και παράλληλα να ερευνήσουν επί τόπου τα ακαθάριστα οικόπεδα, ώστε στη συνέχεια μέσω της ίδιας πλατφόρμας να μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει ή όχι δήλωση καθαρισμού.

«Καλώς λαμβάνονται μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, αλλά τα αρμόδια υπουργεία όφειλαν να γνωρίζουν ότι πρόκειται για χιλιάδες υπόχρεους πολίτες, ιδιοκτήτες οικοπέδων και ενοίκων πολυκατοικιών που έχουν χώρους που θα πρέπει να καθαριστούν. Επιπλέον στους περισσότερους δήμους το προσωπικό δεν είναι μόνο ανεπαρκές, αλλά δεν υπάρχει» τόνισε στη «ΜτΚ» o αντιδήμαρχος Υποδομών, Ευταξίας και Καθημερινότητας του Πολίτη στον δήμο Ωραιοκάστρου Δημήτρης Καρασαββίδης, σχολιάζοντας μάλιστα με δηκτικό τρόπο ότι «εκτός των άλλων οι δήμοι θα πρέπει να υποδύονται και τους… ντετέκτιβ που θα ερευνούν τους πολίτες αν έκαναν ή όχι τις δηλώσεις καθαρισμού του οικοπέδου τους και στη συνέχεια να το διασταυρώνουν με την πλατφόρμα».

Απαισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα που θα φέρουν τα μέτρα εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αμπελοκήπων-Μενεμένης Γιώργος Κουσίδης, λέγοντας πως στον δήμο του η κινητικότητα των πολιτών δεν είναι η ενδεδειγμένη, καθώς οι περισσότεροι αγνοούν τις υποχρεώσεις τους. «Εκτιμώ ότι και φέτος ούτε το 20% των ιδιοκτητών δεν θα καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, εκτός αν πέσουν τα πρώτα πρόστιμα από τους δήμους και αυτό τους θορυβήσει» είπε χαρακτηριστικά.

«Τσουχτερά» πρόστιμα για να κινητοποιηθούν

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάντως, μπορεί να έδωσε την παράταση για έναν μήνα, ωστόσο ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως δεν θα υπάρξει νέα και πως όσοι αφήνουν τα οικόπεδά τους στην… τύχη τους και δεν τα καθαρίζουν θα υφίστανται βαριές «καμπάνες», δηλαδή υψηλά πρόστιμα, που αρχίζουν από 1.000 ευρώ για κάθε ένα οικόπεδο και φτάνοντας ως και τα 50.000 ευρώ. Τα πρόστιμα πάντως, μπορεί να θεωρείται ότι αποτελούν τιμωρητικό μέσο, ωστόσο η κυβέρνηση το επέλεξε, σε μία προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να καθαρίσουν τους χώρους αυτούς, περιορίζοντας τον κίνδυνο να προκληθούν φωτιές.

Οι πολίτες, μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορούν στο εξής, συγκεκριμένα ως τις 30 Ιουνίου, να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, αλλά και να καταγγείλουν ακαθάριστα οικόπεδα. Ακόμη όμως και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν τα ίδια πρόστιμα.

Από την πλευρά του οι δήμοι θα έχουν το βάρος του ελέγχου, εντοπίζοντας ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού, ενημερώνοντας τους για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Ειδικότερα, το νέο ΦΕΚ αναφέρει ότι «οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, και βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και μέσα σε πάρκα ή άλση, καλούνται να καθαρίσουν τα ακίνητά τους και να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού.

Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός των οικοπέδων

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

* Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

* Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά που βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους.

* Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

* Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

* Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

* Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ή απόρριψη των υπολειμμάτων καθαρισμού, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η καύση τους, ιδίως κατά την αντιπυρική περίοδο.

Με τέσσερα κλικ η ψηφιακή διαδικασία

* Όσοι πολίτες που είναι υπόχρεοι, οικοπεδούχοι, μπορούν αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr

* Για να εισάγουν μία δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους επιλέγουν «Υποβολή Δήλωσης».

* Στην εισαγωγή δήλωσης επιλέγουν αρχικά αν είναι α) ιδιοκτήτης ή β) επικαρπωτής/μισθωτής/υπομισθωτής.

* Στη συνέχεια, εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγουν τον ΚΑΕΚ και πατούν «Αναζήτηση».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.06.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.