ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προοδευτική Συμμαχία» μετ’ εμποδίων στη Βόρεια Ελλάδα

Ιάσων Μπάντιος21 Απριλίου 2019

Σε όλη την επικράτεια θα επιχειρήσει να εμφανιστεί η «Προοδευτική Συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο σε αρκετές περιοχές.

Κεντρική κατεύθυνση του κυβερνώντος κόμματος είναι να συγκροτηθούν κατά τόπους συντονιστικές επιτροπές της «Προοδευτικής Συμμαχίας», με στόχο τη στήριξη των προεκλογικών εκδηλώσεων και την ενίσχυση των υποψήφιων ευρωβουλευτών κατά τις περιοδείες τους.

Το ζητούμενο είναι στην εν λόγω διαδικασία να εμπλακούν πρόσωπα που έχουν διατελέσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και έχουν αποχωρήσει, που συμβολίζουν δηλαδή την απεμπλοκή τους από το χώρο του ΚΙΝΑΛ και προσχωρούν στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγάλη, ομολογουμένως, συγκέντρωση στο Γαλάτσι προ δύο εβδομάδων έδωσε ελπίδες στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για τη μάχη των ευρωεκλογών, η οποία θα διαμορφώσει και το σκηνικό για τις μετέπειτα εθνικές εκλογές.

Στην πρόσφατη εισήγησή του στο πρώτο συντονιστικό της εκλογικής επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην ιδιαίτερα θετική δυναμική των πρώτων βημάτων, καθώς και στην αναγκαιότητα συγκρότησης πλατιών τοπικών επιτροπών στήριξης σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε, η μαζική προσέλευση στις πρόσφατες εκδηλώσεις δείχνει την ισχυρή κοινωνική βάση του νέου εγχειρήματος, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης, αλλά και ενεργοποίησης των ευρύτερων λαϊκών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.

Όπως συνομολογήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση, στις περιοδείες και τις παρεμβάσεις του επόμενου διαστήματος, καθώς και στην καμπάνια του εκλογικού σχήματος, θα αναδειχτούν οι προγραμματικές θέσεις, το σχέδιο και το όραμα της προοδευτικής συμπαράταξης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, θα αναδειχτούν τα μεγάλα πολιτικά διλήμματα της επόμενης περιόδου, στη βάση των οποίων θα συγκροτηθεί και η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κανείς από τη Βόρεια Ελλάδα;

Αρνητικές εντυπώσεις και γκρίνιες προκάλεσε το γεγονός ότι στο συντονιστικό όργανο της εκλογικής επιτροπής δεν συμμετέχει κάποιο στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η διαμόρφωση και σύγκλιση του οργάνου έγινε βιαστικά και σε αυτό συμμετέχουν στελέχη μόνο από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για το γεγονός πως, παρότι συμμετέχουν στην εκλογική επιτροπή, δεν εκπροσωπούνται στο συντονιστικό της.

Πάντως, παλιό στέλεχος του κόμματος, που κινείται μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τόνιζε στη «ΜτΚ» ότι τα εν λόγω συντονιστικά όργανα έχουν πάντα αθηνοκεντρικό χαρακτήρα καθώς πρέπει να είναι ευέλικτα και να συνεδριάζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Την ίδια ώρα τα στελέχη του κόμματος καλούνται να αλλάξουν το αρνητικό και δύσκολο κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με σχεδόν καθημερινές εκδηλώσεις σε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, τα στελέχη και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να τονίσουν τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας.

Οι μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εκδηλώσεις και τα μεμονωμένα περιστατικά λογομαχίας υποψήφιων με εξαγριωμένους πολίτες δεν πτοούν την αισιοδοξία τους σε σχέση με την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μάη.

Η διεύρυνση στη Θεσσαλονίκη

Στην ανάγκη η «Προοδευτική Συμμαχία» να συνεχίσει να υφίσταται και μετά τις ευρωεκλογές αναφέρθηκε, μιλώντας στην «ΜτΚ», το μέλος του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών Ζαφείρης Φωτιάδης (φωτ.), που συμμετέχει στην εκλογική επιτροπή. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε στις ευρωεκλογές, αλλά να συνεχίσουμε και μετά. Αυτό εξαρτάται και από τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας Προοδευτικών Πολιτών «ΓΕΦΥΡΑ», Μαρία Ρεπούση (φωτ.), δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι «ήρθε η ώρα για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Για τους προοδευτικούς πολίτες οι στόχοι είναι κοινοί. Θέλουμε την Ευρώπη να αναπτύσσεται αλλά με φροντίδα στους πολίτες της και στο περιβάλλον», συμπληρώνοντας ότι «στην Ελλάδα, δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στη δεξιά. Γνωρίζουμε τι σημαίνει δεξιά διακυβέρνηση. Είδαμε τι σημαίνει δεξιά αντιπολίτευση. Υπεράνω όλων το κομματικό συμφέρον».

Το μέλος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Βαγγέλης Ζορκάδης (φωτ.) δηλώνει στη «ΜτΚ» πως «η επανόρθωση των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μας χρεοκόπησαν, εκ νέου στη διακυβέρνηση της χώρας είναι υπαρκτή αν η κοινωνία δεν αντιδράσει και δεν διαμορφωθούν ευρύτερες προοδευτικές συσπειρώσεις στα υπαρκτά νέα διλλήματα». «Η δική μας πληθυντική αριστερά δεν αφήνεται να κριθούν οι ιδέες και αξίες της στα Ιλίσια πεδία του ουτοπικού σοσιαλισμού αλλά στη διαχείριση των προβλημάτων και της καθημερινότητας των πολιτών, απαντά με τη συνάντηση και προγραμματική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, κινήσεων και πολιτών. 

Η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας έχει το δικό μας αφήγημα για την πολιτική, την εμβάθυνση της δημοκρατίας που αμφισβητείται, την απόρριψη της λιτότητας, της μείωσης των ανισοτήτων, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και για τη βιώσιμη ανάπτυξη» τονίζει ο κ. Ζορκάδης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Απριλίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.