Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος, το Roots προετοιμάζει τις επιχειρήσεις για την άντληση κεφαλαίων μέσω της κεφαλαιαγοράς. Με αθλητικούς όρους, το Roots προπονεί εντατικά τις επιχειρήσεις προκειμένου να είναι προετοιμαστούν για να τρέξουν στον στίβο της εναλλακτικής αγοράς του χρηματιστηρίου.
Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει ουσιαστικά από τη Θεσσαλονίκη, καθώς το Roots θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην επιχειρηματική κοινότητα της πόλης την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Χρηματιστηριακό Κέντρο και μία μέρα μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δέχεται αιτήσεις ενδιαφερομένων. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βάση τον σχετικό ορισμό της Ε.Ε., δηλαδή επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, που απασχολούν κάτω από 250 εργαζόμενους. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που είναι υφιστάμενες (όχι νεοφυείς), παράγουν ήδη προϊόντα ή υπηρεσίες για τα οποία υπάρχει αποδεδειγμένη ζήτηση και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. H έδρα της εταιρείας θα πρέπει να βρίσκεται στην Ελλάδα, ή σε χώρα της Ε.Ε. αλλά η παραγωγή πρέπει να γίνεται στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα Roots καλύπτει δέκα τομείς της οικονομίας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού της παγκόσμιας οικονομίας (ICT, blue economy, logistics, μεταφορές, υποδομές, υγεία και ευεξία, ενέργεια, fintech, τουρισμός, γεωργία, τρόφιμα, διασκέδαση και ψυχαγωγία) αλλά μπορεί να δεχτεί αιτήσεις και από εταιρείες που δεν εμπίπτουν άμεσα σε κάποιον από αυτούς τους τομείς. Αρκεί να είναι καινοτόμες με αναπτυξιακό δυναμικό και προοδευτική διαχείριση.
Ανοίγει το δρόμο για την κεφαλαιαγορά
Οι εταιρείες θα καταρτιστούν σε θέματα επιχειρηματικότητας, εταιρικής διακυβέρνησης και αξιοποίησης της καινοτομίας μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, εξειδικευμένες γνώσεις και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές ώστε να φτάσουν στο επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται για την άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά.
Η κάθε εταιρεία θα έχει δίπλα της ένα μέντορα που θα την βοηθήσει να τελειοποιήσει τη στρατηγική της επιχειρηματικής της πρότασης και ένα χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα τη συμβουλεύει σε στρατηγικά ζητήματα και θα την καθοδηγεί ώστε να αποφασίσει ποιες από τις χρηματοδοτικές επιλογές που προσφέρονται μέσω της κεφαλαιαγοράς είναι οι πλέον κατάλληλες για τις ίδιες (μετοχές, ομόλογα ή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος η εταιρεία θα προετοιμάζει τρία παραδοτέα, το επιχειρηματικό σχέδιο, τη χρηματοοικονομική δομή και την ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση.
Οι εταιρείες που θα επιτύχουν στο πρόγραμμα Roots θα έχουν την ευκαιρία, εφόσον το επιθυμούν, να καταχωρήσουν τις μετοχές τους ή να εκδώσουν ομόλογα στα τμήματα της αγοράς του Χ.Α. (ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ, ΕΝ.Α.Plus).
Η χρονική δέσμευση για το πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων και κατάρτισης είναι περίπου έξι μήνες. Η ταχύτητα με την οποία οι επιτυχημένες εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητά τους και το μέσο που έχουν επιλέξει για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους.
Επιπλέον, το πρόγραμμα Roots παρέχει στις εταιρείες και πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων επαγγελματιών του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου, που θα τις καθοδηγούν και θα τις συμβουλεύουν, ενισχύοντας τη δυνατότητα τους να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία.
Μέντορες και επενδυτικοί σύμβουλοι
Το ρόλο του μέντορα και του επενδυτικού συμβούλου αναλαμβάνουν έμπειρα στελέχη από τους Advisory Partners, και κορυφαίες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμα ως Corporate Champions. Οι Corporate Champions που στηρίζουν το πρόγραμμα στην παρούσα φάση είναι οι εταιρείες Εθνική Τράπεζα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικός Χρυσός, Παπαστράτος, ΤΕΜΕΣ, ΤΙΤΑΝ και Τράπεζα Πειραιώς. Η Grant Thornton και η Deloitte είναι οι Advisory Partners που θα στηρίξουν τις εταιρείες, καθώς προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξής τους. Τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος υποστηρίζουν έμπειροι συνεργάτες όπως η Ελληνική Ένωση CFA, το Global Competitiveness Academy (GCA) και το Arizona State University, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί του χώρου.
Πληροφορίες: https://www.roots-program.com/
Σωκράτης Λαζαρίδης: Περιβάλλον ενίσχυσης της εξωστρέφειας
«Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι εταιρείες τις διεθνώς διαμορφούμενες βέλτιστες πρακτικές σε θέματα επιχειρηματικότητας, εταιρικής διακυβέρνησης και αξιοποίησης της καινοτομίας, και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ανάδειξης, ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους. Θέλουμε οι έλληνες επιχειρηματίες να έχουν σωστή ενημέρωση σχετικά με την εταιρική χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς και να μπορούν να δουν προοπτικές ανάπτυξης για την πρωτοβουλία τους σε παγκόσμιο επίπεδο, με την καθοδήγησή και την οργάνωση που θα τους επιτρέψει να είναι ανταγωνιστικές σε βάθος χρόνου» επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης (φωτ.).
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018