«Πολύ διαφορετική» σε όρους τουρισμού και αεροπορικών συνδέσεων θα είναι η Θεσσαλονίκη σε πέντε χρόνια από σήμερα, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γεώργιος Βήλος, ο οποίος δήλωσε ακόμα «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το 2022, γνωστοποιώντας ότι «αρκετοί αερομεταφορείς πρόκειται να βάλουν συνολικά 16 προορισμούς στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" φέτος», με τη χωρητικότητα και τις προσφερόμενες θέσεις στα αεροσκάφη να ανακάμπτουν στα επίπεδα του προπανδημικού 2019. «Από τα slots βλέπουμε την πρόθεση των αεροπορικών εταιρειών να έχουν ένα πτητικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη περίπου ίδιο με αυτό του 2019» είπε, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας πάντως ότι τα νέα αυτά δρομολόγια δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά η πρόθεση τέλεσής τους προκύπτει από τις εν εξελίξει συζητήσεις της διαχειρίστριας του αεροδρομίου, «Fraport Greece», με τις αεροπορικές εταιρείες. Ο κ.Βήλος πρόσθεσε πως το 2022 θα «μπει» στο «Μακεδονία» μία νέα εταιρεία, η «Flyr» (σ.σ. νορβηγική εταιρεία χαμηλού κόστους), ενώ θα ανοίξει και η αεροπορική «γέφυρα» από και προς την Κροατία, με δρομολόγια των «Aegean» και «Ryanair».
Aναλυτικότερα, όπως γνωστοποίησε ο κ.Βήλος, από το φετινό καλοκαίρι η «Aegean» αναμένεται να μεγαλώσει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας στην πόλη επτά αεροσκάφη, έναντι πέντε σήμερα, αλλά και να προσθέσει στο πτητικό της πρόγραμμα έξι δρομολόγια εξωτερικού και δύο εσωτερικού. Η ιρλανδική «Ryanair» αναμένεται από την πλευρά της να προσθέσει άλλα τέσσερα δρομολόγια, η ουγγρική «Wizz Air» δύο, η «British Airways» αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγιο από και προς το «London City Airport», ενώ η νεοεισερχόμενη «Flyr» προτίθεται να κάνει πτήσεις από και προς το Όσλο.
Για την αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης- Νέας Υόρκης
Όσον αφορά την αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Νέα Υόρκη, o κ.Βήλος διευκρίνισε ότι ναι μεν η Fraport την έχει στους στόχους της, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι κάτι που θα γίνει φέτος ή το 2023, αφού οι διαδικασίες για την έναρξη τέτοιων πτήσεων είναι χρονοβόρες και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο-τρία χρόνια. Γνωστοποίησε δε, ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τον ενημέρωσε ότι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO στο Ντουμπάι, θα συναντηθεί με στελέχη της «Emirates», με αντικείμενο ακριβώς την πιθανή σύνδεση Θεσσαλονίκης- Νέας Υόρκης, μέσω του Εμιράτου. Ως προς το αν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα επηρεαστεί ή όχι από την κρίση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, ο κ.Βήλος είπε πως ναι, αλλά είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το πότε, το πώς και το πόσο, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια.
«Η Θεσσαλονίκη είναι ο πιο σημαντικός προορισμός που εξυπηρετούμε με τα 14 αεροδρόμιά μας, ένας δυναμικός προορισμός με πολλή προοπτική» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις δεν μπορούν να είναι ασφαλείς σε μια περίοδο με πανδημία σε εξέλιξη, με παγκόσμιο πληθωρισμό, που επηρεάζει την «τσέπη του τουρίστα», με τη ρωσο-ουκρανική κρίση να έχει άγνωστες επιπτώσεις και με την επιστροφή στο προσκήνιο του ανταγωνισμού από τουριστικούς προορισμούς, που την τελευταία διετία είχαν μείνει εκτός «χάρτη» ταξιδιών. «Την τελευταία διετία η Ελλάδα είχε πολύ καλό προφίλ και ήταν ελκυστική, αλλά φέτος θα έχουμε ξανά ανταγωνισμό από τις χώρες που επανέρχονται. Δεν είμαστε μόνοι μας στην περιοχή. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στην τιμολόγηση του προϊόντος μας και να προσφέρουμε "value for money" (τιμές αντίστοιχες με την ποιότητα), γιατί πέρυσι είδαμε και περιπτώσεις excessive pricing (υπερβολικών τιμών)» υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Βήλος και στο πρόγραμμα κινήτρων που έχει αναπτύξει η εταιρεία, προκειμένου να δημιουργήσει δέλεαρ για περισσότερες πτήσεις τους χειμερινούς μήνες, προσφέροντας έκπτωση της τάξης των 7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη στα αεροπορικά τέλη. Όπως είπε, στην τρέχουσα εφαρμογή του, το κίνητρο αυτό αναμένεται να το αξιοποιήσουν τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, ενώ στο παρελθόν είχε αξοποιηθεί για 11 δρομολόγια μέσω Θεσσαλονίκης.
Ευρωπαϊκό ρεκόρ ανάκαμψης
Παρουσιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο κ.Βήλος επισήμανε ότι το σύνολο της ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης το 2021, σε σχέση με το 2019, έφτασε στο 57,8%, με παρόμοιες επιδόσεις στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ποσοστό που θεωρείται ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχε «χαθεί» λόγω της πανδημίας το πρώτο πεντάμηνο. «Δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών, πήγαμε εξαιρετικά καλά, ιδίως αν σκεφτεί κάποιος ότι στα αντίστοιχα αεροδρόμια της Ευρώπης η ανάκαμψη ήταν της τάξης του 46%» τόνισε και διευκρίνισε ότι η Θεσσαλονίκη ανέκαμψε σε ποσοστό περίπου 50% το 2021 (και περίπου 58% στο πρώτο δίμηνο του 2022), έναντι περίπου 40% σε αεροδρόμια του εξωτερικού με αντίστοιχη επιβατική κίνηση.
Σύμφωνα με πίνακες με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, οι επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport έφτασαν το 2021 στα 17,5 εκατ., ενώ μέσω του «Μακεδονία», ταξίδεψαν περίπου 3,5 εκατ. επιβάτες, κατά 49% περισσότεροι σε σχέση με το 2020 (το καλοκαίρι του 2021 ανέκαμψαν πλήρως, σε σχέση με το 2019, οι αγορές της Αυστρίας και της Γαλλίας). Κατά τον κ.Βήλο, «Aegean» και «Ryanair» παραμένουν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», είτε σε ετήσια είτε σε καλοκαιρινή βάση, στην τρίτη θέση βρίσκεται η «Sky Express», με σημαντική ανάπτυξη, ενώ αναπτύσσονται επίσης η γερμανική «Lufthansa» και η πολωνική «LΟΤ». Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε συνάντηση εργασίας, που διοργάνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η Fraport Greece, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Thessaloniki Convention Bureau._
ΑΠΕ -ΜΠΕ