Μετά από έξι χρόνια, κάτι κινείται προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της αγοράς του Αγίου Μηνά, που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης, αλλά τα τελευταία χρόνια αφέθηκε να ρημάζει. Σύμφωνα με τον υπουργό υποδομών προχωρά η αρχιτεκτονική αποτύπωση των δύο εκ των τριών κτιρίων, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα γίνει με παραχώρηση σε ιδιώτες προς ενοικίαση ή πώληση, ή με παραχώρηση της χρήσης σε δημόσιο φορέα. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία μετά από παύση έξι χρόνων δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να αξιοποιήσει προς όφελος των Θεσσαλονικέων το ιστορικό αυτό συγκρότημα.
Τη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Στράτος Σιμόπουλος ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό για το «τι ενέργειες σκοπεύει να κάνει ώστε το οικοδόμημα είτε να αξιοποιηθεί με κάποιας μορφής ΣΔΙΤ είτε να παραχωρηθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης είτε σε έναν δημόσιο οργανισμό όπως είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος;»
Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής απάντησε στη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ότι «Για την πλήρη αποτύπωση των κτηρίων ΙΙ, ΙΙΙ, η ΚτΥπ ΑΕ υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία CONSORTIS στις 29.05.2020, καθώς το κτήριο Ι είχε αποτυπωθεί παλαιότερα. Αφού ολοκληρωθεί το έργο της αποτύπωσης, η ΚτΥπ ΑΕ θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών υλοποίησης της αναστήλωσης των κτηρίων, για την αξιοποίηση του ακινήτου, προσβλέποντας σε σημαντικά έσοδα για την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών της». Αυτός ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε τον Ιούλιο του 2019, και ενώ η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου ήταν να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 μεσολάβησε το lockdown.
Σημειωτέον ότι σημαντικό τμήμα της αγοράς ανήκε στον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, που νοίκιαζε τα καταστήματα και χρησιμοποιούσε τα έσοδα για τους σκοπούς του. Πλέον το ακίνητο ανήκει στην κρατική εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Την τριετία 2012-2014 η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» στην οποία ανήκει το κτιριακό συγκρότημα προχώρησε με δικές της δαπάνες στην ανασύσταση του φακέλου του οικοδομήματος στην πολεοδομία, ενώ προέβη και σε ορισμένες εργασίες βασικής συντήρησης.
Σήμερα το συγκρότημα, ιδιοκτησίας της ΚΤΥΠ, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ενω αναφέρθηκαν εκτεταμένες φθορές, οι οποίες δημιουργούν επικινδυνότητα σε πολλές περιπτώσεις. Ήδη από το 2005 σταμάτησαν να ανανεώνονται τα μισθώματα και το 2009 η διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων έδωσε έναν μήνα προθεσμία σε όσους διατηρούσαν καταστήματα στην αγορά, για να τα εγκαταλείψουν, προκειμένου το δημόσιο να προχωρήσει στην ανάπλαση και αξιοποίηση του κτιρίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν αγωγές έξωσης. Συνολικά, οι οφειλές των μισθωτών, για τις οποίες η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει ασκήσει αγωγές, ανέρχονται στο ποσό περίπου των 700.000 ευρώ, ενώ οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για τα οφειλόμενα μισθώματα ανέρχονται στο ποσό περίπου των 100.000 ευρώ.