Προς παράταση οδηγείται το lockdown, ακόμη και μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς η κατάσταση με τον κορονοϊό δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιδημιολόγοι.
Η απόφαση για παράταση της καραντίνας, με περαιτέρω ακόμα αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη και ένα καθολικό lockdown όμοιο με αυτό του περασμένου Μαρτίου φαίνεται να είναι προ των πυλών.
Ήδη από προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, εάν δεν αποδώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας που τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 9 το βράδυ.
Όπως είπε, τα ακόμα πιο σκληρά μέτρα που θα επιβληθούν, εφόσον χρειαστεί, προσανατολίζονται:
- Στον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων
- Στο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και όλων των υπολοίπων σχολικών μονάδων
Η τακτική του «ακορντεόν» - Επιβολή και άρση καραντίνας ξανά και ξανά
Χθες στην ομίλα του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την τακτική του «ακορντεόν» αναφορικά με το lockdown στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση εν όψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα.
Στη συνέχεια όμως, θα επιβληθεί νέα καραντίνα και μόλις περάσει ένα χρονικό διάστημα θα υπάρξει άρση. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ξανά και ξανά, μέχρι όποτε κρίνουν απαραίτητο οι λοιμωξιολόγοι.
Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων θα είναι αυτός που θα κρίνει τα επόμενα βήματα.
Παράλληλα, καθοριστικός παράγοντας θα είναι και το εμβόλιο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει πως κοντά στα Χριστούγεννα (πιθανότερο αμέσως μετά) να υπάρχουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε εκεί η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης του ιού είναι τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι για την ώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση που θα δέχεται το σύστημα Υγείας θα είναι οι βασικές παράμετροι στα μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση, βάσει και των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων.
Όταν τα αποτελέσματα από τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων θα έχουν αποτέλεσμα, τότε θα γίνεται άρση της καραντίνας, όταν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, τότε θα έχουμε νέο lockdown.