ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς νέα παράταση το lockdown: Σαρώνουν οι μεταλλάξεις - Σοκαριστική η άνοδος των διασωληνωμένων

MakThes Team12 Μαρτίου 2021

Με τους δείκτες του τρίτου κύματος της πανδημίας να επιδεινώνονται διαρκώς, δραματική πίεση δέχεται πλέον το Σύστημα Υγείας, λόγω της έκρηξης του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, ενώ οι μεταλλάξεις του κορονοϊού σαρώνουν.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη, τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίστηκαν να είναι 373 σε 400 δείγματα που ελέγχθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας (B.1.1.7/UK lineage Variant VOC_202012) και 51 θετικά με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (B.1.351/South Africa Variant 501.V2).

Ανησυχούν, όμως, και οι διασωληνωμένοι, καθώς αντί να μειώνονται σε αριθμό αυξάνονται. Μάλιστα, στις εφημερίες τα νοσοκομεία γεμίζουν. Γι' αυτό και επιστρατεύτηκαν και ιδιωτικές κλινικές ώστε να δοθεί μία ανάσα στο ΕΣΥ. Ωστόσο, οι ειδικοί θα εξετάσουν σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την παράταση του lockdown.

Αριθμός – σοκ στους διασωληνωμένους

Σοκαριστική είναι η άνοδος του αριθμού των διασωληνωμένων που μέσα σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τους 500. Αυξήθηκαν κατά 27 από την Τετάρτη την ώρα που σαρώνουν οι γνωστές μεταλλάξεις και εντοπίζονται 16 νέες στην Αττική που είναι υπό διερεύνηση.

506 ασθενείς ειναι διασωληνωμένοι, καταγράφηκαν 51 νέοι θάνατοι και συνολικά 2.570 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 1.282 είναι στην Αττική.

Η δραματική κατάσταση αποτυπώνεται στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), όπου πλέον όλη η Ελλάδα είναι κόκκινη.

Η πληρότητα των εντατικών ξεπέρασε το 91%, ενώ δεκάδες είναι οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

“Όταν σε κάθε εφημερία δεχόμαστε 70 ή 80 εισαγωγές Covid είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις διαχειριστούμε” τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης.

Διαρκώς αναπτύσσονται νέες κλίνες, απλές και ΜΕΘ COVID. Την Πέμπτη ξεκίνησε και η μεταφορά περιστατικών με κορονοϊό στην κλινική “Λητώ” και στο Ιατρικό Περιστερίου στην Αττική. 

Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Σέρρες.

“Για να δούμε αποκλιμάκωση, θα δούμε τα λύματα. Περιμένουμε μείωση 10-20% που να είναι σταθερή και σε 5-7 ημέρες μείωση των κρουσμάτων” είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών», σημείωσε η κυρία Πελώνη και υπογράμμισε ότι εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ οδήγησε στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις. Σημειώνεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε δηλώσει πως «η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης» και ξεκαθάρισε ότι «το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων».

“Η κοινωνία πληρώνει με ένα αποτυχημένο πεντάμηνο lockdown – το χειρότερο της Ευρώπης – τις εγκληματικές ιδεοληψίες του κ. Μητσοτάκη” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο νεότερος ασθενής με κορονοϊό στη χώρα είναι ένα βρέφος 6 ημερών. Μεταφέρθηκε με αναπνευστική δυσχέρεια από το νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” στο Νοσοκομείο Παίδων. Το βρέφος είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε από τη ΜΕΘ σε κανονικό θάλαμο νοσηλείας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.