"Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν στο Ιπποκράτειο,140 απλές κλίνες νοσηλείας ασθενών θετικών (ενηλίκων, παίδων, νεογνών, εγκύων...)" σημειώνουν στα κοινωνικά δίκτυα εργαζόμενοι νοσοκομείων και διοικητικά στελέχη του υπουργείου υγείας στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται και έχουν και τα... likes των συναρμοδίων παραγόντων αναπτύχθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο και δύο κρεβάτια ΜΕΘ covid-19 για παιδιά. Να θυμίσουμε ότι το Ιπποκράτειο είναι αναφοράς κρουσμάτων παιδιών στη βόρεια Ελλάδα, αφού όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν παιδιατρικά νοσοκομεία σε Μακεδονία και Θράκη. Επίσης στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα μετατράπηκαν δέκα "καθαρές" κλίνες σε... "μολυσματικές" (κορονοϊού). "Επίσης αναπτύσσονται... σταδιακά άλλες δέκα κλίνες ΜΕΘ για τα υπόλοιπα περιστατικά (τροχαία, χρόνιες νόσους κλπ)" αναφέρουν.
Εκτός από τις δέκα ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, είναι έτοιμες άλλες έξι στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δώδεκα στο Νοσοκομείο Καβάλας, οκτώ στον Άγιο Παύλο (που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μόνο για κρούσματα κορονοϊού) πέντε στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Με άλλα λόγια "άνοιξαν" 41 κρεβάτια ΜΕΘ COVID-19 μέσα σε μία εβδομάδα. "Όσο για 38 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη δωρεά του ιδρύματος "Στ. Νιάρχος" αυτές μάλλον δεν θα είναι έτοιμες σ αυτό το κύμα" όπως μας είπε γιατρός του Ιπποκρατείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ίδιο χρονικό διάστημα, παραδόθηκαν και "καθαρές" κλίνες ΜΕΘ στις Σέρρες τέσσερις, στη Δράμα πέντε και στο Ιπποκράτειο άλλες πέντε. Στο νοσοκομείο Δράμας, εταιρεία μαρμάρων δώρισε πέντε υπερσύγχρονες κλίνες με τους αναπνευστήρες τους για ΜΕΘ αξίας 250.000€. Οι... αναρτήσεις υγειονομικών παραγόντων του νομού επισημαίνουν ότι "...πήραμε την εντολή από την 4ηΥΠΕ για την ανάπτυξή τους ώστε οι επτά κλίνες που υπήρχαν, να γίνουν δώδεκα. Το Υπουργείο Υγείας μας έστειλε πέντε monitors με την κονσόλα παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και τάχιστα (σε μόλις 2 μέρες) έγινε η πλήρης εγκατάσταση όλου του συγκροτήματος. Ταυτόχρονα έγινε και η εκπαίδευση του προσωπικού. Έτσι από σήμερα δώδεκα κλίνες ΜΕΘ είναι στην υπηρεσία των Δραμινών. Με αυτή την αύξηση (+71%) έχουμε τώρα το Ευρωπαϊκό στάνταρτ που είναι δώδεκα κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους". Οι ίδιοι παράγοντες ευχαριστούν τους υπεύθυνους γιατρούς και νοσηλευτές του αναισθησιολογικού τμήματος και των χειρουργείων για την... παραχώρηση του χώρου ανάνηψης "όπου αναπτύχθηκαν οι νέες κλίνες και την μετακόμισή τμημάτων σε άλλους χώρους".
Για το ειδικό -στον κορονοϊό- νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" έγινε γνωστό ότι διαθέτει συνολικά 93 κρεβάτια νοσηλείας κορονοϊού κι άλλα οκτώ (8) ΜΕΘ. Σύμφωνα με τη διοίκηση είναι κατειλημμένα σήμερα τα σαράντα (40) από τα 93 και επτά από τα οκτώ της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας! Ανεπίσημα το υπουργείο υγείας ενημέρωνε τους ιατρικούς συντάκτες... προχθές ότι "Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές. Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 420. Από αυτές, 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές. Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124. Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές!
Μελ. Καρ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19
Προσεχώς... 38 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, δωρεά του ιδρύματος "Στ. Νιάρχος"
MakThes Team09 Νοεμβρίου 2020