ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρόσβαση σε δεδομένα Ερευνητικών Υποδομών με την υποστήριξη του ΑΠΘ

MakThes Team17 Ιανουαρίου 2024

Ερευνητές από όλο τον κόσμο καλούνται να γνωρίσουν την καινοτόμα υπηρεσία Εικονικής Πρόσβασης (Virtual Access) του έργου VITALISE χρηματοδοτούμενο από τη δράση Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλατφόρμα αυτή παρέχει στους ερευνητές απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση σε μια συλλογή συνόλων δεδομένων που συλλέγονται μέσω του δικτύου Ερευνητικών Υποδομών Ζωντανών Εργαστηρίων που έχει αναπτύξει το VITALISE.

H πλατφόρμα δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής & Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ και 19 συνεργατών από 11 χώρες της Ε.Ε. με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη και συντονιστή του προγράμματος τον Μεταδιδακτορικό ερευνητή και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων κ. Ευδόκιμο Κωνσταντινίδη.

Με την Εικονική Πρόσβαση (Virtual Access), οι ερευνητές παρακάμπτουν τη συνήθη διαδικασία λήψης και αποθήκευσης μεγάλων συνόλων δεδομένων που γίνεται τοπικά στους υπολογιστές τους. Αντ' αυτού, μπορούν εύκολα να προηγηθούνε και να αναλύσουν τα δεδομένα που χρειάζονται απευθείας μέσω μιας cloud πλατφόρμας, το VITALISE Discovery Portal, από όπου σύνολα δεδομένων είναι διαθέσιμα ανά κατηγορία. Με την καινοτόμα αυτή πλατφόρμα οι ερευνητές επικεντρώνονται στην ανάλυση και τις πληροφορίες τους, αντί να δαπανούν χρόνο και άλλους πόρους (π.χ. hardware) στη διαχείριση δεδομένων.

"Η υπηρεσία VITALISE Virtual Access αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο για τους ερευνητές που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της εκτεταμένης συλλογής δεδομένων", δήλωσε ο δρ. Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης, συντονιστής του έργου VITALISE. "Με την εξάλειψη της ανάγκης για τοπική αποθήκευση δεδομένων, απλοποιούμε σημαντικά την προσβασιμότητα δεδομένων και επιτρέπουμε στους ερευνητές να διεξάγουν την έρευνά τους με μεγαλύτερη αποδοτικότητα απελευθερώντας έτσι σημαντικούς πόρους στα εργαστήρια που εργάζονται."

Τα σύνολα των δεδομένων που διατίθενται μέσω του VITALISE Discovery Portal περιλαμβάνουν δύο κύριες κατηγορίες: Ενεργή και Υγιής Γήρανση και Υγεία. Τα σύνολα δεδομένων, βρίσκονται κυρίως σε μορφή .csv και συμμορφώνονται με τις οδηγίες συμμόρφωσης GDPR, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα των χρηστών και μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα των δεδομένων.

Οι ερευνητές που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία Virtual Access έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν μια περίληψη της έρευνάς τους και την εμπειρία τους χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα VITALISE. Η κορυφαία υποβολή θα κερδίσει πρόσκληση για να παρουσιάσει τη δουλειά της στο συνέδριο Health and Wellbeing Living Lab που διοργανώνει το έργο στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενη από «υποτροφία» που καλύπτει όλες τις σχετικές δαπάνες ταξιδιού.

"Η υπηρεσία Virtual Access του VITALISE προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους ερευνητές να εμβαθύνουν στη πλούσια συλλογή δεδομένων μας και να συντελέσουν και εκείνοι με τη πολύτιμη συνεισφορά τους στην έρευνα σε πρωτοποριακές εξελίξεις για την υγεία και την ευημερία!", υπογράμμισε ο δρ. Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης. "Καλωσορίζουμε θερμά τους ερευνητές από όλο τον κόσμο και τους προσκαλούμε να συμμετάσχουν και να αγκαλιάσουν αυτή τη προσπάθεια που κάνουμε για την οποία είμαι σίγουρος πως θα δώσει απεριόριστες δυνατότητες στο μέλλον της έρευνας στην Ελλάδα και την Ευρώπη ."

Η προθεσμία υποβολής περίληψης για την ανοιχτή πρόσκληση είναι η 26η Ιανουαρίου 2024. Για να μάθετε περισσότερα για το Virtual Access και να συμμετάσχετε στην ανοιχτή πρόσκληση, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://vitalise-project.eu/virtual-access/.

Μην χάσετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε έναν κόσμο δεδομένων σχετικά με την υγεία και να τελειοποιήσετε την έρευνάς σας. Εγγραφείτε στην υπηρεσία Virtual Access του VITALISE σήμερα και ξεκινήστε ένα ταξίδι εξερεύνησης και καινοτομίας!".

Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας είναι μια δυναμική επιστημονική κοινότητα ιδρυθείσα το 1964. Με 59 χρόνια ενεργής παρουσίας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εργαστήριο της Σχολής Επιστημών Υγείας και ένα από τα μεγαλύτερα Εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι πρωτοπόρο σε ερευνητικούς τομείς όπως οι υποστηρικτικές τεχνολογίες για την υγεία και την ευημερία, τα ζωντανά εργαστήρια, την εφαρμοσμένη νευροεπιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία στην ιατρική εκπαίδευση κ.ά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.