Τα Τρίκαλα φιγουράρουν στα διεθνή σάιτ ως πιο έξυπνη και πρωτοποριακή πόλη της Ελλάδας, όμως ο δήμος Τρικκαίων δεν επαναπαύεται στις... δάφνες του και συνεχίζει την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αυτή τη φορά για την υγεία των μικρών μαθητών.
Το κυλικείο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, λοιπόν, παρέχει εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή με βάση τοπικά προϊόντα και φόντο την κυκλική οικονομία, καθώς εκεί υλοποιείται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα BioCanteens από τον τοπικό δήμο σε συνεργασία και συμφωνία με γονείς και εκπαιδευτικούς.
Οι μαθητές μπορούν να προμηθεύονται από το κυλικείο του σχολείου τους, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, που είναι καθορισμένα από την αρμόδια νομοθεσία, προέρχονται από τοπικές επιχειρήσεις, εντάσσονται στην προσπάθεια να γνωρίσουν στην πράξη οι μαθητές την αλυσίδα υψηλής διατροφικής αξίας και προστατεύουν την υγεία των μαθητών.
Τα προϊόντα είναι 20 συνολικά και ποικίλλουν, από φρέσκα φρούτα εποχής και χυμούς χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, μέχρι κουλούρι, μπάρα δημητριακών, φρυγανιές κ.α., όλα ολικής άλεσης. Παρόμοιες προδιαγραφές ισχύουν για σάντουιτς, τυριά, ρυζόγαλο, χαλβά κ.ά. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων παρουσιάστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, στο δημαρχείο Τρικκαίων.
Στηρίζεται στη μεταφορά της καλής πρακτικής της γαλλικής πόλης Mouans - Sartoux, στον τομέα της συλλογικής εστίασης στα σχολεία, σε άλλες έξι ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Η πρακτική αυτή βασίζεται στην καθημερινή διανομή 100% βιολογικών σχολικών γευμάτων, με τις πρώτες ύλες να προέρχονται από την τοπική αγορά, στη δραστική μείωση των οργανικών υπολειμμάτων, αντισταθμίζοντας πλήρως, το υψηλό κόστος επιλογής βιολογικών προϊόντων και στην οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την ευαισθητοποίηση των παιδιών με την υγιεινή διατροφή.
Το Δίκτυο BioCanteens συντονίζεται από την πόλη Mouans-Sartoux (Γαλλία), ενώ εκτός του Δήμου Τρικκαίων, συμμετέχουν η πόλη Troyan (Βουλγαρία), το Rosignano Marittimo (Ιταλία), η Pays des Condruses (Βέλγιο), η Torres Vedras (Πορτογαλία) και η Vaslui (Ρουμανία).
Σε επόμενη φάση μάλιστα θα δημιουργηθεί στο σχολείο των Τρικάλων και μικρής έκτασης μονάδα βιοαερίου, η οποία, από την καύση των υπολειμμάτων των τροφίμων, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για ανάγκες του σχολείου.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου σημειώνει πως ο δήμος μέσω του προγράμματος, καθιερώνει την προσπάθεια εισαγωγής ενός διατροφικού προτύπου για τους μαθητές από μικρή ηλικία, ενώ η εμπειρία και τα διδάγματα, από την εφαρμογή του προγράμματος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, θα αποτελέσει οδηγό και για όλα τα άλλα σχολεία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ