Με κύρια αιτήματα την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και την κατάργηση του claw back το οποίο είναι σε εφαρμογή για 9η συνεχή χρονιά οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών μονάδων ΠΦΥ προχωρούν σε 24ωρη απεργία στις 12 Οκτωβρίου κάνοντας λόγο για ζήτημα "επιβίωσης".
Στο συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ),η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
Οι εκπρόσωποι του σε συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί "υπόκεινται σε τεράστιες περικοπές στις υποβληθείσες δαπάνες τους και ενώ είχαν δώσει ικανό περιθώριο χρόνου για την εξεύρεση λύσεων για την μείωση του καταστροφικού και ληστρικού claw back και την κατάργησή του, αντί, για αυτό βιώνουν τη διαχρονική αύξηση του claw back που πλέον αγγίζει δυσθεώρητα ύψη".
Όπως ανέφερε ο Φώτης Πατσουράκος πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ έχουν περάσει 9 χρόνια από την αρχική εφαρμογή του claw back, στα οποία "οι πάροχοι υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν βάλει πλάτη για να έχει ο Έλληνας πολίτης ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα σε σχεδόν μηδενικό κόστος. Όλοι βολεύτηκαν σε μία κατάσταση στην οποία οι ιδιωτικές μονάδες υγείας πληρώνουν το μάρμαρο για τις εξετάσεις των Ελλήνων πολιτών που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό για διαγνωστικές εξετάσεις".
Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή του claw back και rebate συνολικά πάνω από το 50% των εξετάσεων ετησίως που διενεργούνται σε μονάδες ΠΦΥ δεν πληρώνονται και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εξέταση γενική αίματος παρότι το κρατικό τιμολόγιο, το οποίο έχει οριστεί από το 1991,έχει δώσει τιμή στα 2,88 ευρώ, μετά την αφαίρεση claw back και rebate διαμορφώνεται στο 1 ευρώ. Αντίστοιχα η τιμή της αξονικής τομογραφίας βάση κρατικού τιμολογίου έχει οριστεί στα 71,11 ευρώ, αλλά ο ΕΟΠΥΥ καταλήγει να αποζημιώνει τα διαγνωστικά εργαστήρια με την τιμή των 30 ευρώ περίπου, δηλαδή 60% κάτω της αρχικής τιμής. Η τιμή της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία βάσει κρατικού τιμολογίου έχει 236,95 ευρώ, μετά την αφαίρεση των rebate και claw back, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει περίπου 50 ευρώ ανά εξέταση.
"Από το 2013 έως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αποζημίωση των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς, αλλά όλες οι κυβερνήσεις κρύφτηκαν πίσω από ένα μέτρο που εφαρμόστηκε σε καιρό οικονομικής κρίσης και συνεχίζεται όσο και σήμερα", ανέφερε ο κ. Πατσουράκος.
Οι εκπρόσωποι των φορέων ΠΦΥ τόνισαν ότι η περικοπή των αμοιβών σήμερα αγγίζει το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για claw back των προηγούμενων ετών και συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του claw back του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος.
"Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να επιβιώσει κάποιος με αυτές τις αμοιβές", ανέφεραν. Ο κ. Πατσουράκος ανέφερε επίσης ότι έχει ζητηθεί αύξηση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ λόγω μεταφοράς ασθενών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπου οι ασθενείς λόγω COVID δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία.
Το ποσό αυτό μόνο για το 2020 έχει υπολογιστεί στα 30 εκατ. ευρώ. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό διαχρονικά, όπως είπαν, είναι να προστίθενται νέες εξετάσεις για αποζημίωση με σκοπό την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των νέων πρακτικών, χωρίς παράλληλα να προστίθενται χρήματα στους "ανεπαρκείς" προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ.
Εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων, υπογράμμισαν, την τελευταία δεκαετία έφυγαν στο εξωτερικό 20.000 γιατροί και εκτίμησαν ότι θα φύγουν άλλοι 40.000 γιατροί.