ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωτοβουλία «ΔΕΘ Μητροπολιτικό πάρκο» : Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του προεδρικού διατάγματος για την ανάπλαση

Δήμητρα Παληγιάννη16 Νοεμβρίου 2021

Τη γνωστοποίηση αιτήματος ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος και την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για το λόγο αυτό, εκπρόσωποι της Κίνησης πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό πάρκο». Όπως ανέφεραν, το αίτημά τους κατατέθηκε την 1 Νοέμβρη και αναμένεται η εξέτασή του και η απόφαση έγκρισης του σχεδίου τους που προτείνει τη δημιουργία χώρου πρασίνου στην έκταση της έκθεσης.

Σύμφωνα με τους παραβρισκόμενους εκπροσώπους, η πρόταση της πρωτοβουλίας που αντιτίθεται στο «φαραωνικό» σχέδιο της ΔΕΘ, βασίζεται σε τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες και στον μητροπολιτικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το 2014 με συμβολή πληθώρας επιστημόνων.

«Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν 7 δήμοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και το 78,4% των πολιτών της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ», μεταφέρει ο Κώστας Νικολάου, καθηγητής Οικολογίας και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την προστασία του περιβάλλοντος και όχι των προσωπικών συμφερόντων της πρωτοβουλίας, διαμηνύει η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, πίσω από το αίτημα της ακύρωσης. «Από το 1975 το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει το περιβάλλον ως αξία και ως δικαίωμα του καθενός». «Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που εισάγεται για την έκθεση δεν εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα και την ανάπτυξη του συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και υποβαθμίζει τους όρους διαβίωσης σ’ αυτή. Για το λόγο αυτό έχει ανοίξει η δίκη ενώπιο του ΣτΕ», προσθέτει η ίδια.

Τέλος, ο Νίκος Παπαμίχος, καθηγητής Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο ΑΠΘ, επισημαίνει των πολλαπλασιασμό των προβλημάτων που θα εμφανιστούν, τόσο στο κυκλοφοριακό της πόλης, όσο και στην ατμόσφαιρά της, εάν υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπλασης της έκθεσης. «Δεν είμαστε κατά της ΔΕΘ, πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της φυσιογνωμίας της πόλης και οικονομικό παράγοντα, όμως πρέπει να λειτουργήσει με έναν τρόπο που εξασφαλίζει την ανάπτυξή της». «Με το παρόν σχέδιο είναι ζήτημα αν θα υπάρχουν 30 στρέμματα πρασίνου. Εάν συνεχίζουμε να φορτίζουμε το κέντρο της πόλης με δραστηριότητες, εάν συνεχίζουμε να παραγνωρίζουμε την περιφέρεια, εάν παραβλέψουμε την ανάπτυξη των Δυτικών δήμων, θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο που απορροφά τη ζωτικότητα της περιοχής που θα οδηγήσει σε δυσμενείς καταστάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαμίχος.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.