ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πρότυπο ακαδημιών με το βλέμμα στο αύριο (photos)

Νίκος Παππάς03 Οκτωβρίου 2018

Με έτος ίδρυσης το 1969, ο Αίας Ευόσμου απέκτησε τμήμα βόλεϊ 13 χρόνια μετά. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον ο σύλλογος της δυτικής Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τον Βασίλη Τέντσο, αποτελεί ένα από τα πρότυπα λειτουργίας ακαδημιών, καθώς τροφοδοτεί τις μεγάλες ομάδες με δικούς του αθλητές.

Ο Θεόφιλος Ορφανίδης, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αίαντα και έφορος βόλεϊ, καταγράφει τα δεδομένα του τμήματος: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 200 παιδιά ως βάση στις ακαδημίες και περίπου 100 αθλητές στο ανδρικό, το γυναικείο και τα αναπτυξιακά τμήματα. Ως προς την αναλογία αγοριών-κοριτσιών, είναι πάρα πολύ μεγάλη η διαφορά. Τα κορίτσια υπερτερούν, τα αγόρια είναι πολύ λιγότερα. Στον κόσμο υπάρχει η πεποίθηση ότι το βόλεϊ είναι το τρίτο άθλημα στα αγόρια, μετά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ενώ για τα κορίτσια μπορούμε να πούμε ότι είναι πρώτο στις προτιμήσεις. Παρόλα αυτά, γίνεται μία καινούργια προσπάθεια φέτος στο τμήμα των αγοριών, με υπεύθυνο τον Σπύρο Φίνο, που είναι και προπονητής στο ανδρικό και δημιουργεί νέες βάσεις».

Στη συνέχεια, αναπτύσσει τη φιλοσοφία του συλλόγου: «Θέλουμε οι υπεύθυνοι των ανδρών και των γυναικών να βλέπουν και τις ακαδημίες, για να έχουμε μία εικόνα για την επόμενη μέρα και να χαράσσουμε τη γραμμή του συλλόγου. Ο στόχος είναι να μυήσουμε τα παιδιά στον κόσμο του βόλεϊ, να μάθουν σιγά-σιγά τα μυστικά του αθλήματος, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν μέσω του αθλητισμού. Έτσι θα προχωρήσουν και αύριο-μεθαύριο, που θα φύγουν από τις ακαδημίες, για να μπουν στα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα, να γίνουν μέλη μιας μικρότερης κοινωνίας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας του Αίαντα, αποτελούν οι μεγάλες ομάδες και κυρίως εκείνη των γυναικών: «Πέρα από τα οκτώ αναπτυξιακά τμήματα, οι μεγάλες ομάδες είναι των γυναικών, που παίζει στην Α1 και των ανδρών και των ανδρών, που είναι στη Β’ εθνική. Το βασικό χαρακτηριστικό, κυρίως για τις γυναίκες, είναι πως ίσως είμαστε ο σύλλογος με το μικρότερο μπάτζετ και το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στην κατηγορία. Στη δωδεκάδα των γυναικών υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη, δευτέρα και τρίτη Λυκείου συνδυάζοντας το σχολείο με τον αθλητισμό. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Δίνουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να βάλουν ψηλά τον πήχη. Δεν είμαστε σύλλογος που θα πάρουμε μόνο έμπειρες παίκτριες. Τρεις-τέσσερις κοπέλες από τη δωδεκάδα έχουν βγει από τα σπλάχνα του συλλόγου».

Τέλος, ο κ. Ορφανίδης καταθέτει τον προβληματισμό του για την έλλειψη χώρων άθλησης: «Εκτός από το ΔΑΚ Ευόσμου, προπονούμαστε σε κάποια σχολικά γυμναστήρια και σε άλλα γήπεδα στον Εύοσμο. Ειδικά στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, η αναλογία γυμναστηρίων και αναγκών για άθληση είναι πολύ μικρή. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αθληθούν όλα τα παιδιά, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στους χώρους που έχουμε. Μακάρι να υπήρχαν κι άλλα γήπεδα, για να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο στον αθλητισμό».


Το παράδειγμα της Δήμητρας Τζιαρλή

Ζωντανή διαφήμιση των σκοπών του Αίαντα αποτελεί η πορεία της Δήμητρας Τζιαρλή, που από τα σπλάχνα του συλλόγου, κατάφερε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα της, αφού πλέον συνδυάζει σπουδές στην ψυχολογία και αθλητισμό στο πανεπιστήμιο Λουιζιάνα Τεκ των ΗΠΑ.

Ο πατέρας της, Κώστας, που είναι και ταμίας του Αίαντα, παραδέχεται πως «μερικά πράγματα δεν περιμέναμε ότι θα τα ζήσουμε, ούτε τα είχαμε στοχεύσει. Η Δήμητρα ξεκίνησε το βόλεϊ στον Αίαντα, με μια μικρή παρένθεση στο ΔΑΣ Ωραιοκάστρου. Εδώ έκανε τα πρώτα βήματα και μέχρι σήμερα εδώ έχει μάθει τα πάντα σε τεχνικό και αγωνιστικό επίπεδο. Προπονητές από την Αμερική την είδαν σε αγώνες της Εθνικής και την προσκάλεσαν δίνοντάς της την ευκαιρία να συνδυάσει αθλητισμό και σπουδές στην Αμερική με πλήρη υποτροφία. Ήλθε σε επαφή με πανεπιστήμια, έκανε την επιλογή της και πλέον σπουδάζει εκεί ψυχολογία».

Μακεδονία της Κυριακής

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.