ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβλέψεις για νέο κύμα προσφύγων σε Έβρο και νησιά

Εύρης Τσουμής12 Απριλίου 2021

Μπροστά σε ένα προσφυγικό κύμα στα σύνορά της στον Έβρο και στα νησιά μπορεί να βρεθεί Ελλάδα το επόμενο διάστημα όσο ο καιρός καλυτερεύει και η πανδημία υποχωρεί σταδιακά.

Αυτό επισημαίνει στην έκθεσή του το γραφείο του διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Τουρκία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι μεταναστευτικές ροές αναμένεται να αυξηθούν ξανά όσο η πανδημία υποχωρεί». Στην έκθεση καταγράφονται και τα σημεία που επιλέγουν πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται παραμένει μια δημοφιλής επιλογή το πέρασμα του Αιγαίου από την περιοχή της Σμύρνης στην οποία συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου στη συνέχεια να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ.

Κάτι αντίστοιχο όπως αναφέρεται στην έκθεση, συμβαίνει και στον Έβρο. Το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα στον Έβρο, από την περιοχή της Αδριανούπολης, παραμένει μία δημοφιλής επιλογή γιατί έχει και μικρότερο ρίσκο.

Στον Έβρο οι ήσυχες μέρες, όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, δεν ξεγελάνε κανέναν, και κυρίως τους ντόπιους που έχουν δει τα τελευταία χρόνια, τους πρόσφυγες να εμφανίζονται στα σύνορα κατά κύματα από το πουθενά και λίγο αργότερα, όπως έφτασαν να εξαφανίζονται…

Το αποκορύφωμα ήταν όσα συνέβησαν από τα Χριστούγεννα του 2019 μέχρι και σχεδόν το Μάιο του 2020, όταν το προσφυγικό κύμα που έφτασε στον ποταμό Έβρο μετατράπηκε σε… τσουνάμι. Οι τουρκικές αρχές με μια επιχείρηση που συντόνιζε το επίλεκτο σώμα της Στρατοχωροφυλακή τους, μετέφερε κατά χιλιάδες τους πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Ανδριανούπολη στα σύνορα. Εκεί έπεσαν όμως πάνω στην καλά οργανωμένη δύναμη του Στρατού και της Αστυνομίας, που με τη συνδρομή των ντόπιων οι οποίοι γνωρίζουν τα περάσματα και τα μονοπάτια των δουλεμπόρων, σταμάτησαν το «τσουνάμι» των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και απέτρεψαν το σχέδιο της Τουρκίας.

Οι ήσυχες μέρες του Απριλίου

Ο Κώστας Αλεξανδρής είναι ένας από τους αγρότες στο νότιο τμήμα του Έβρου που βοήθησαν αποφασιστικά την ΕΛΑΣ στη φύλαξη των συνόρων στην περιοχή των Φερών και του Πέπλου στα περυσινά γεγονότα. Όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετακινήθηκαν από τις Καστανιές όπου αρχικά είχαν επιχειρήσει να περάσουν τα σύνορα χωρίς επιτυχία, προς το νότο ο Κώστας Αλεξανδρής μαζί με άλλους αγρότες που έχουν τα χωράφια τους και τις εκμεταλλεύσεις τους δίπλα στο ποτάμι, φρόντιζαν να κάνουν τη νύχτα-μέρα με τα φώτα των τρακτέρ. Έμπαιναν σε παράταξη και φώτιζαν με τους ισχυρούς προβολείς των τρακτέρ τους το ποτάμι και το σύνορο, αποτρέποντας έτσι τις κινήσεις προσφύγων και μεταναστών. «Κάποια στιγμή οργανωθήκαμε και περισσότερο. Αγοράσαμε φώτα για τρακτέρ. Κάναμε καλωδιώσεις και βάλαμε τις μπαταρίες από τα τρακτέρ κάτω στο έδαφος και τους προβολείς πάνω στα δένδρα και έτσι φωτίζαμε τη νύχτα την περιοχή» περιγράφει στη «ΜτΚ».

Οι μέρες αυτές είναι ήσυχες. Ο ίδιος όμως είναι ανήσυχος. Περιμένει πως κάποια στιγμή θα ξεσπάσει κάποια προσπάθεια από πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν παράνομα τα σύνορα…

«Σταδιακά αρχίζουμε να βλέπουμε μεμονωμένες κινήσεις. Από τη μία ο χειμώνας και από την άλλη η πανδημία είχαν περιορίσει τις προσπάθειες. Τώρα όμως υπάρχει κι ακόμα ένας παράγοντας. Η νέα εσωτερική κρίση που έχει ξεσπάσει με τον Ερντογάν στην Τουρκία. Ξέρουμε από την εμπειρία μας πως όποτε έχουμε τέτοια φαινόμενα φτάνουν στα σύνορα κυρίως Τούρκοι πολίτες για να περάσουν παράνομα» λέει.

Ο Πάρης Παπαδάκης πρόεδρος του «Αινήσιου Δέλτα», των βαρκάρηδων και των «καλυβιέρηδων» στο Δέλτα του Έβρου, που είχε ζήσει από κοντά τα γεγονότα το ’20 και είχε συνδράμει την αστυνομία και το στρατό στο έργο τους να φυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορα, είναι επιφυλακτικός. «Δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση για το τι γίνεται στην απέναντι πλευρά. Δε βλέπουμε οργανωμένες κινήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συμβεί κάτι. Όσο καλυτερεύει ο καιρός είναι πιο εύκολο να διασχίσεις το ποτάμι…» λέει με νόημα στη «ΜτΚ».

«Τώρα η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή που υπήρχε το 2020. Ο φράχτης έχει επεκταθεί, προχωράνε τα έργα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων. Έχουν μπει ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα. Ο φωτισμός είναι πολύ καλύτερος. Υπάρχει καλύτερος τεχνολογικός εξοπλισμός αλλά και μεγαλύτερη κινητοποίηση των Ευρωπαίων με την FRONTEX που δίνει το παρόν στην περιοχή. Είμαστε περισσότερο και καλύτερα οργανωμένοι» τονίζει στη «ΜτΚ» ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Στη συνοριακή γραμμή έχουν ήδη τοποθετηθεί 11 πυλώνες στους οποίους θα μπουν υπερσύγχρονες κάμερες και ραντάρ τα οποία θα αποτελούν τα αυτιά και τα μάτια των δυνάμεων της συνοριοφυλακής κατά μήκος του Έβρου. Οι κάμερες στους πυλώνες έχουν βεληνεκές 15 χλμ. μέσα στο τουρκικό έδαφος, ενώ για την περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες θα ενεργοποιούνται τα ειδικά ραντάρ τα οποία θα μπορούν να ανιχνεύουν την οποιαδήποτε κίνηση.

Άρχισαν πάλι να κινούνται οι δουλέμποροι

Οι προσφυγικές ροές τόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2020 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν ελάχιστες. Αιτία ήταν η πανδημία που έβαλε φρένο ακόμα και στα σχέδια των δουλεμπόρων. Τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου όμως και πάλι να κινούνται… Οι δουλέμποροι μάλιστα δε διστάζουν να διακινούν ακόμα και χάρτες ή βιντεάκια που δείχνουν στους μετανάστες τα σημεία απ’ όπου μπορούν να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα κατά μήκος τόσο του ποταμού όσο και του χερσαίου συνόρου. Σε μια περίπτωση που έγινε τελευταία γνωστή φαίνεται να διακινούν χάρτες με σημεία στην περιοχή Λαβάρων και Μάνδρας Σουφλίου, από τα οποία μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Σε αυξημένο επιχειρησιακό επίπεδο έχουν τεθεί και οι Έλληνες συνοριοφύλακες. Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφουν και τις κινήσεις Τούρκων Στρατοχωροφυλάκων οι οποίοι δείχνουν το δρόμο και τα μονοπάτια στους παράτυπους μετανάστες.

Η ένταση τις τελευταίες μέρες αυξάνεται σταδιακά. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στις 26 Μαρτίου η αστυνομία κατάφερε να βάλει τέλος σε τρεις επιχειρήσεις των δουλεμπόρων συλλαμβάνοντας πέντε διακινητές και 23 παράτυπους μετανάστες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα νησιά. Όσο ο καιρός καλυτερεύει ανοίγει και η όρεξη των δουλεμπόρων… Μόνο την περασμένη Δευτέρα οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της Λέσβου εντόπισαν πέντε βάρκες με 220 παράτυπους μετανάστες που επιχείρησαν να οδηγήσουν στα ελληνικά χωριά ύδατα τουρκικές ακταιωροί.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.