Τα πρόσωπα και τα γεγονότα που έχουν συνδεθεί με την Επανάσταση του 1821 μας είναι κυρίως γνωστά μέσα από έργα τέχνης ελλήνων και φιλελλήνων δημιουργών ή μέσα από συγγράμματα, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποτυπωθούν φωτογραφικά, μιας και η τέχνη της φωτογραφίες εμφανίζεται στους μεταγενέστερους χρόνους.
Στους ήρωες του ’21 αναμφίβολα οφείλουμε την ελεύθερη σημερινή Ελλάδα, όμως από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 200 χρόνια μέσα στα οποία, πέρα από τα πρόσωπα αυτά, μικροί ή μεγαλύτεροι ηρωισμοί της καθημερινότητάς μας, διαμόρφωσαν την κοινωνία μας.
Τώρα μέσα από ένα μεγάλο έργο που προετοιμάζουν ο δήμος Καλαμαριάς και το Μουσείο Φωτογραφίας Καλεμκερή του δήμου, καθένας μας μπορεί μέσα από μια ή περισσότερες φωτογραφίες να αποτυπώσει τους αγώνες, τους δικούς του ή των προγόνων του, να φωτογραφίσει κάτι από την ελληνική ιστορία, να δημοσιεύσει ένα φωτογραφικό πορτρέτο ή ένα γεγονός, εναποθέτοντας τα σε ένα μεγάλο ψηφιακό αποθετήριο – φωτοθήκη.
Το έργο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Hellenic Mosaic» θα τελεί εν εξελίξει, αφού θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και αφορά τους απανταχού Έλληνες. «Δεν είχαμε να προσφέρουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο σε σχέση με το ήδη υπάρχον υλικό για το 1821. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να ανακαλύψουμε πώς η κοινωνία μας έφτασε μέχρι εδώ βασιζόμενη στους άγνωστους ήρωές της, τους καθημερινούς, τους φτωχούς, τους επιστήμονες, τους ηθοποιούς, τους αθλητές κ.α. Μας ενδιέφερε να κεντρίσουμε τον καθένα που έχει κάτι από την ιστορία του ή τους προγόνους του να το αναδείξει μέσω μιας φωτογραφίας – ντοκουμέντου. Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένα όπλο, μια επιστολή του παππού του από το μέτωπο ή κάποιο άλλο κειμήλιο. Στη συνέχεια μέσα σε ένα περιορισμένο πλαίσιο θα πρέπει να δώσει μια τεκμηρίωση του συγκεκριμένου γεγονότος. Θέλουμε να μείνουμε στην πραγματική έννοια της ελευθερίας και του ηρωισμού του καθένα για να μπορέσει να πετύχει τα ιδανικά του, τους μικρού και μεγάλους αγώνες της ζωής. Ωστόσο, δεν εμποδίζουμε κανέναν φυσικά να κάνει αναφορά ή να αναδείξει κάτι το οποίο ήδη υπάρχει από την Επανάσταση», λέει στο makthes.gr ο πρόεδρος του Μουσείου Παύλος Καλεμκερής.
«Να μην ξεχνάμε ποτέ τις ρίζες μας»
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, αφού είναι ταυτόχρονα δημιουργικό και καλλιτεχνικό, είναι στο μεγαλύτερό του μέρος ψηφιακό – διαδικτυακό και βασίζεται στη συμμετοχή του κοινού της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Με αυτό ο δήμος Καλαμαριάς παίρνει μέρος στους επίσημους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η πρόταση κατατέθηκε με την έμπνευση και τον σχεδιασμό του Μουσείου και βεβαιώθηκε επίσημα από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ενώ αναμένεται η οριστική έγκριση της χρηματοδότησής της από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». «Μέσα από μια προσεκτική μελέτη που κράτησε σχεδόν έναν χρόνο προσαρμόσαμε και ενσωματώσαμε έμμεσα τους τέσσερις πυλώνες που ζητούσε η επιτροπή: Ο πρώτος ήταν αυτή καθαυτή η επανάσταση του 1821, ο δεύτερος τι συνέβη μέσα στα 200 αυτά χρόνια ανεξαρτησίας, ο τρίτος τα πρόσωπα από την ελληνική επανάσταση μέχρι και σήμερα και ο τέταρτος πού βρισκόμαστε τώρα και τι σημαίνει όλο αυτό το γεγονός για την επόμενη γενιά. Τέλος, λάβαμε υπόψιν ότι η επιτροπή ήθελε κάθε εκδήλωση που θα έχει τη σφραγίδα της να μην έχει εφήμερο χαρακτήρα αλλά να αφήσει κάτι για το μέλλον», τονίζει ο Παύλος Καλεμκερής.
Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει το υλικό με εύκολο τρόπο, το οποίο όμως θα προσαρμόζεται για ευνόητους λόγους από τεχνική υποστήριξη, αλλά και πολιτιστική επιμέλεια. Την ψηφιακή φωτοθήκη θα μπορεί ο καθένας να δει στην εξέλιξή της, ενώ θα υπάρχει διάδραση και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, τη δημιουργία της θα πλαισιώσουν εκδηλώσεις που θα απαιτούν φυσική παρουσία (εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες), όπως συναυλίες, προβολές σε δημόσια κτήρια, εκπαιδευτικό πρόγραμμα κ.α.
Μένει τώρα να δοθεί το πράσινο φως ώστε να δημιουργηθούν οι χιλιάδες αυτές μικρές ψηφίδες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την ίδια την ιστορία μας. «Είναι πολύ σημαντικό, ακόμη και στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποίησης, να μην ξεχνάμε ποτέ τις ρίζες μας, για να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας και να δούμε ποιοι είμαστε. Αυτός είναι και ο κυριότερος σκοπός που επιτελεί το συγκεκριμένο έργο», καταλήγει ο κ. Καλεμκερής.