Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσαν κάτοικοι από το Κρυονέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με το οποίο ζητούν να ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα και αδειοδότηση μέχρι να γίνει χαρτογράφηση του ρέματος στην περιοχή.
Με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο να καταπατηθεί δάσος προκειμένου να χτιστεί πολυκατοικία.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «το Δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία εκατοντάδων κατοίκων της Τούμπας και του ευρύτερου Δήμου σε σχέση με την πιθανή ανέγερση πολυώροφης πολυκατοικίας στο οικοδομικό τετράγωνο Γ696 που βρίσκεται στα όρια του πυκνού δάσους και λίγα μέτρα μακριά από το ρέμα Κρυονερίου. Για τον λόγο αυτό, καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Δασαρχείο, ΕΥΑΘ Παγίων, και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) να ελέγξουν διεξοδικά το ζήτημα και να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί το έννομο συμφέρον των κατοίκων της περιοχής και η προστασία του δάσους».
Δ. Κάρταλη: Θα διαπραχθεί έγκλημα κατά του δάσους, του ρέματος και κατά των κατοίκων
Η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου, Δήμητρα Κάρταλη, δήλωσε από το βήμα του Σώματος ότι στην περιοχή «θα διαπραχθεί ένα έγκλημα κατά του δάσους, κατά του ρέματος και κατά των κατοίκων».
Υπό αυτό το πρίσμα, η κα. Κάρταλη ζήτησε από τον δήμο Θεσσαλονίκης «να αναλάβει την ευθύνη και να μην επιτρέψει την έκδοση άδειας ανοικοδόμησης που θέτει σε κίνδυνο «το περιβάλλον, το δάσος και τις ζωές μας. Ζητάμε ο δήμος να προστατέψει την περιοχή και το ρέμα και να μην επιτρέψει άλλες ανοικοδομήσεις».
Οι κάτοικοι του Κρυονερίου, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 900 υπογραφές τις οποίες παρέδωσαν στον πρόεδρο του Δ.Σ., Πέτρο Λεκάκη, διαμήνυσαν στον δήμο Θεσσαλονίκης, ότι πρέπει να δώσει ένα «αίσιο τέλος στην αγωνία εκατοντάδων ανθρώπων για το ρέμα και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν να καταστρέψουν αυτό το κομμάτι του φυσικού πνεύμονα και ομορφιάς της πόλης μας».
Σ. Τζακόπουλος: Πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχεδίου
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Τζακόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχουν ιδιώτες οι οποίες κατάφεραν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν εκτάσεις μέσα σε δάση. «Ξέχασαν μια λωρίδα, δεν παρουσιάστηκαν κληρονόμοι και θέλει να χτίσει εξαώροφη οικοδομή. Το θέμα είναι και του δήμου Θεσσαλονίκης που το 1984 έβαλε το τρίγωνο μέσα στο σχέδιο και δημιούργησαν δρόμο πλάτους 25 μέτρων που δεν έχει γίνει ακόμα», συνόψισε ο κ. Τζακόπουλος αναγνωρίζοντας ακολούθως ότι «πραγματικά οι άνθρωποι έχουν δίκιο και διαμαρτύρονται για να περιφρουρήσουν το δημόσιο συμφέρον». Κατά την άποψή του, εκτάσεις που καταπατήθηκαν, τώρα διεκδικούνται και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τη γνώμη ότι στο σημείο που υποδεικνύει η πολεοδομία δεν μπορεί να γίνει δρόμος και συνεπώς πρέπει «να γίνει τροποποίηση του σχεδίου».
Ανήσυχη η αντιπολίτευση για την ανυπαρξία διαχείρισης των ρεμάτων
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, σημείωσε πως ο κάθε ιδιώτης που θέλει να εκδώσει οικοδομική άδεια έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτημα για υδραυλικές μελέτες. «Την περιφερειακή τάφρο και τα ρέματά της ποιος πρόκειται να τα οριοθετήσει; Θα τα οριοθετεί ο κάθε ιδιώτης που θέλει να σηκώσει οικοδομή ή το κράτος; Αν ο κάθε μεμονωμένος αρχίσει να οριοθετεί, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε καταστάσεις τύπου Μάνδρα ή Μάτι», προειδοποίησε ο κ. Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε ότι τέτοια ζητήματα υπάρχουν και σε άλλα μέρη όπου χτίστηκαν πολυκατοικίες επάνω σε ρέματα.
«Η Θεσσαλονίκη πλήττεται από πλημμύρες και όλοι παριστάνουν τους έκπληκτους», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας. «Η οριοθέτηση είναι δραματική. Το δάσος απροστάτευτο στην πρώτη επιβολή καταπάτησης. Μας δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης. Δεν αποφασίζουμε σήμερα εμείς εδώ. Θα υπάρξουν σκληροί δικαστικοί αγώνες για τους συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Βούγιας, ωστόσο μία σχετική απόφαση του Δ.Σ. θα έδινε, όπως είπε, στήριξη και ώθηση στον αγώνα τους και ενδεχομένως ευοίωνη κατάληξη της υπόθεσης στις δικαστικές αίθουσες. «Η πόλη δεν αντέχει άλλες τέτοιες ακραίες προσπάθειες οικοπεδοποίησης», διαμήνυσε ο κ. Βούγιας.
Η Έλλη Χρυσίδου, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» τόνισε ότι «θα πρέπει να νιώθουμε πάρα πολύ σημαντικό ότι ενεργοποιούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης για να διεκδικήσουν αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί. Δηλαδή την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής και το περιβάλλον». Από την ίδια παράταξη, η Γλυκερία Καλφακάκου τόνισε ότι αφού επισκέφθηκε το οικόπεδο, το δάσος και το ρέμα διαπίστωσε ότι «τα περισσότερα κτίρια εκεί είναι μονώροφα, διώροφα και κατοικούνται μόνο τα δύο» καθώς τα υπόλοιπα είναι εγκαταλειμμένα. «Δεν έχουμε πράσινο, δεν "αναπνέει" η πόλη. Όπου μπορούμε να κρατήσουμε τα δάση, να κρατήσουμε το ρέμα» θα είναι ευεργετικό για όλη τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε. «Πρέπει ο δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί να σταματήσει η εξαώροφη οικοδομή και μετά να δούμε τι μπορεί να γίνει με τους δρόμους, με τα σπίτια», κατέληξε η κα Καλφακάκου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε ότι ο βορειοδυτικός κλάδος του ρέματος είναι αυτός που εντοπίζεται στο Κρυονέρι και αποτελεί ένα από τα περιβαλλοντικά στοιχεία που κατάφεραν να επιβιώσουν από τα μπαζώματα και την ανοικοδόμηση. Όπως είπε ο ίδιος από το παρελθόν μέχρι και σήμερα «το 1/3 των στρεμμάτων του Σέιχ Σου» έχει παραχωρηθεί, με δικαστικές αποφάσεις, σε ιδιώτες.
Ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στάση αναμονής μέχρι την εμφάνιση του εργολάβου. «Πρέπει να αποφασίσουμε αν αποδεχόμαστε ότι εκεί θα χτίσουμε ή όχι. Ή θα προστατέψουμε το δάσος, τα ρέματα, ή αλλιώς θα πούμε πολύ ωραίο το ψήφισμα, αλλά...». Μάλιστα ο κ. Ορφανός δήλωσε αποφασισμένος «να μπούμε σε αυτή τη μάχη και να κρατήσουμε την πόλη μας ζωντανή», ζητώντας να αλλάξει τώρα το σχέδιο πόλης από τον δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να ακυρωθεί άμεσα η οικοδομική άδεια.
Με το αίτημα των κατοίκων και τη διατήρηση του ρέματος σαν ρέμα Πολυγνώτου τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Σταύρος Καλαϊτζίδης. Κατήγγειλε, δε, ότι η μελέτη οριοθέτησης των ρεμάτων της πόλης που είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια, έχει μείνει στα συρτάρια του δήμου. Υπό αυτό το πρίσμα κάλεσε τη διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της σε ένα από τα πιο «δύσκολα θέματα» όπως είναι αυτό της σύγκρουσης με κατόχους αυθαιρέτων και οικοπέδων.
Στη συνέχεια, ο κ. Δημογιάννης, ιδιοκτήτης του οικοπέδου, εμφανίστηκε στο βήμα και έλαβε τον λόγο. «Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος εξέτασε τα πάντα. Έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο και δεν υπήρξε καμία ένσταση» είπε και κάλεσε τους κατοίκους να ανατρέψουν το ρυμοτομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, διαβεβαιώνοντας ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν όπως έπρεπε να έχουν γίνει. «Άμα είναι όποιο οικόπεδο έχει πεύκα, να το χαρακτηρίσουμε δάσος, όποιο έχει κλίση να το χαρακτηρίσουμε ρέμα. Πιο κάτω έχει νηπιαγωγείο. Εκεί δεν έχει ρέμα; Να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Σέβομαι απόλυτα το περιβάλλον». Ακολούθως υποστήριξε ότι «γκρεμίσαμε δύο φορές και ήταν το δασαρχείο και σε όλη τη φάση δεν κόπηκε κλαδάκι» και διερωτήθηκε «με ποια βάση θα είναι το ψήφισμά σας για αναστολή της οικοδομικής άδειας;».
Πρέπει «να πιεστεί η ΠΚΜ να κάνει τη χαρτογράφηση γιατί η ίδια το λέει με τα δικά της έγγραφα, ότι πρέπει να την κάνει» και επιπλέον «το δασαρχείο να αναθεωρήσει τους δασικούς χάρτες», διότι «δεν μπορεί ο δήμος να επιστρέψει στο δασαρχείο κάποια έκταση», τόνισε από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης. Κατόπιν, ο κ. Κυριζίδης σημείωσε ότι μπορεί να πιεστεί η πολεοδομία ώστε να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια για το «επίμαχο» οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση «δεν έχουμε χαρακτηρίσει κάτι εμείς για να το αποχαρακτηρίσουμε», διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος.
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Σωκράτης Δημητριάδης, παρατήρησε απευθυνόμενος προς τους κατοίκους, ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η περιφέρεια είναι εκείνη που πρέπει να προβεί στη χαρτογράφηση του ρέματος.