Με την αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κλείνει η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία, που λειτουργεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Κεντρικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομία, παρουσιάζοντας ένα νέο πακέτο μέτρων που θα αφορά κυρίως τις τράπεζες και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, απορρίπτοντας εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Θα αναδείξει τις επιτυχίες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, όπως οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ θα παρουσιάσει ένα πλάνο που εκτείνεται μέχρι το 2027. Θα αναφερθεί σε στόχους όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία θα επιτρέψει νέες φοροελαφρύνσεις.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας θα αφιερωθεί στα κοινωνικά θέματα, με έμφαση στη στέγαση (δύο νέα προγράμματα ξεκινούν τον Ιανουάριο), την υποστήριξη οικογενειών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς και στις βελτιώσεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας.
Το «νέο πακέτο» μέτρων
Η ομιλία αναμένεται να περιλαμβάνει ανακοινώσεις για μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες σε δημοφιλείς συναλλαγές, όπως οι πληρωμές λογαριασμών και οι μεταφορές χρημάτων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν μέτρα που στοχεύουν στη διάθεση ακινήτων από τις τράπεζες μέσω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που παραμένουν κλειστά.
Υπάρχει πιθανότητα για εκπλήξεις, όπως η ανακοίνωση δωρεάν φαρμάκων για χαμηλοσυνταξιούχους, ένα μέτρο που θα ωφελήσει όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 και μετά.
Πολιτικά μηνύματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα επαναλάβει ότι δεν προγραμματίζονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο ή πρόωρες εκλογές. Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων έως το 2027, ενώ θα αναφερθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση, που προγραμματίζεται για το τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026.
Θα καλέσει την αντιπολίτευση να υιοθετήσει πιο εποικοδομητική στάση, παρουσιάζοντας ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις. Ιδιαίτερα αιχμηρός θα είναι απέναντι στη λογική του «όχι σε όλα», τονίζοντας ότι η εποχή των «λεφτόδεντρων» έχει παρέλθει.
Η στάση ανεξάρτητων βουλευτών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πρόσφατα διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να απέχει από την ψηφοφορία, έχοντας εκφράσει έντονες διαφωνίες για θέματα εθνικής πολιτικής. Αντίθετα, ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς (σ.σ. πρώην των «Σπαρτιατών») έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό. Μάλιστα ο πρώτος εθεάθη πρόσφατα στο πλάι του Κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην έκθεση «Εκατόμπολις» στην Κρήτη.