ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πτυχές του φιλελληνικού εικαστικού ρεπερτορίου σε μια έκθεση

Κυριακή Τσολάκη20 Σεπτεμβρίου 2022

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ολοκληρώνει τον κύκλο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με την έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Η έκθεση, μετά την παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα (03.11.2011-30.01.2022), εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19:30, από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.


Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα.

Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, αφενός διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote, o Δανός M.C.W. Rørbye. Αφετέρου,

διότι οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων. «Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ολόκληρη η έκθεση ενώ στην Αθήνα παρουσιάστηκε μόνο ένα μέρος της. Πρόκειται για έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί πουθενά αλλού. Πρόκειται για ένα εικαστικό λεξιλόγιο που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του φιλελληνικού ρεπερτορίου. Όλα αυτά τα έργα είναι από τα ωραιότερα μουσειακά και μνημειακά. Είναι μεγάλων διαστάσεων και συντέθηκαν από τους μεγαλύτερους ρομαντικούς ζωγράφους του 19ου αιώνα. Όλοι αυτοί οι σπουδαίοι δημιουργοί δίνουν ένα μάθημα ιστορίας της τέχνης και είναι διαφορετικών εθνικοτήτων, προσεγγίσεων και ιδεολογιών», τονίζει η επιμελήτρια της έκθεσης και του Μουσείου Μπενάκη Δρ. Φανή Μαρία Τσιγγάκου.



Μεταξύ των έργων ο αριθμός των οποίων είναι περίπου 65 βρίσκουμε ακόμη δημιουργίες που συνδέονται με την οθωμανική περίοδο συνθέτοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας της εποχής.

Η γενική γραμματέας του δ.σ. του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Ελένη Μανακίδου αναφέρθηκε στον κύκλο των εκθέσεων του ιδρύματος που αφορούν την Επανάσταση του 1821. «Η έκθεση που θα μας αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις έρχεται να κλείσει μια σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων που κάναμε τα τελευταία χρόνια με αφορμή το ’21 σε συνεργασία με διάφορους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Αθύνας. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο κύκλο για την επανάσταση, τις συνέπειες και τον απόηχό της. Οι ζωγράφοι που εκτίθενται τώρα είναι εμβληματικοί και ήταν μεγάλα ονόματα της εποχής τους. Με αυτόν τον τρόπο επηρέασαν ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη», επεσήμανε.


Η Συλλογή περιλαμβάνει και παραστάσεις του ελληνικού τοπίου, στις οποίες εντοπίζονται οι απαρχές του εικαστικού Φιλελληνισμού, δεδομένου ότι αυτές οι ελληνικές τοπιογραφίες συνετέλεσαν ώστε η ιδανική Ελλάδα των Ευρωπαίων να αποκτήσει εδαφικότητα.

Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α), στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ. 32) και στο e-shop του Ιδρύματος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.