ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς μπορείς να περιπλανηθείς σε ένα μουσείο χωρίς να κάνεις βήμα!

Κυριακή Τσολάκη09 Ιουνίου 2022

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην τέχνη! Από το Παρίσι του τέλους του 19ουως την επαναστατική Μόσχα και από την εποχή της Ρωσικής Πρωτοπορίας ως τη σύγχρονη Ελλάδα. Και μάλιστα χωρίς να το κουνήσεις… βήμα!

Το νέο συμμετοχικό, βιωματικό εργαστήριο παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης με τίτλο «2gether» που παρουσιάστηκε στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε οδηγεί σε μια στατική περιπλάνηση.

Φορώντας απλά την ειδική συσκευή στο κεφάλι και κρατώντας στα χέρια σου δύο χειριστήρια, με καθόλου περίπλοκο τρόπο βρίσκεσαι σε ένα τεράστιο τρισδιάστατο περιβάλλον, όπου μπορείς να θαυμάσεις τα δέκα έργα τέχνης, που εκτίθενται, να μάθεις γι’ αυτά και τους δημιουργούς τους, να ξεναγηθείς από έναν ξεναγό – avatar, να «παίξεις» με πίνακες ή γλυπτά που γίνονται κινούμενα σχέδια, μα πάνω από όλα να ψυχαγωγηθείς και να ξεφύγεις από μια τετριμμένη ξενάγηση.


Σε αυτό το μουσείο εικονικής πραγματικότητας (VR spot) φιλοξενούνται έργα των Εντγκάρ Ντεγκά, Λιουμπόβ Ποπόβα, Αλεξάντερ Ρότσενκο, Σολομών Νικρίτιν, Ντέννις Οππενχάιμ, Γιάννη Μόραλη, Αλέκου Φασιανού, Νατάσσας Παπαδοπούλου, Βάσως Κατράκη, Κώστα Κουλεντιανού και Άλεξ Μυλωνά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια πλατφόρμα πληθοπορισμού (crowd sourcing) που θα λειτουργεί ως βήμα προβολής και προώθησης νέων καλλιτεχνών, καθώς και συλλογής δεδομένων που συνδέονται με τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις των χρηστών, η οποία θα λειτουργήσει αργότερα.


Οι εικονικές ξεναγήσεις θα είναι διαθέσιμες από τον Οκτώβριο και θα μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει με το απλό εισιτήριο του μουσείου.



Το πρόγραμμα οργανώνεται και υλοποιείται από το MOMus, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας (VARlab-Virtual and Augmented Reality Lab) και την Εταιρεία Νέων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας Hypertech, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.