ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το KOUZINA 2023 «πυροδότησε» τουριστικά την Ανατολική Χαλκιδική

MakThes Team15 Ιουλίου 2023

Το ανεπιτήδευτο πρόσωπο της Ανατολικής Χαλκιδικής, αλλά και το τουριστικό οικοσύστημα γύρω από τις τοπικές κλαδικές επιχειρήσεις προώθησε φέτος η γαστρονομική γιορτή KOUZINA, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2023.

Αφιερωμένο στις θεματικές (γαστρονομικές, πολιτιστικές και τουριστικές) δικτυώσεις του Δήμου με μεσογειακούς προορισμούς – το KOUZINA απέδειξε εκ νέου ότι ο σχεδιασμός του εισχωρεί σε όλους τους τοπικούς εναλλακτικούς τουριστικούς πυλώνες. Μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», o Δήμος ολοκλήρωσε τις διαδικασίες δικτύωσής του με το Ajaccio της Κορσικής και τη Messina της Σικελίας με κοινή θεματική τουριστική στόχευση τις σχολικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Παράλληλα, δικτυώθηκε με το Δήμο Leskovac της Σερβίας με θεματικό ανταλλακτικό στοιχείο τον προσκυνηματικό τουρισμό και τις κορυφαίες εκδηλώσεις πολιτισμού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το KOUZINA ενέταξε στις δραστηριότητές του εκδηλώσεις πολιτισμού από την ενότητα του Δήμου με τίτλο ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ, (γιορτές των ελληνιστικών χρόνων, αφιερωμένες στη μνήμη του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη). Το «Αριστοτελικό Συμπόσιο» στο Άλσος του Αριστοτέλη, «Η πορεία του Μεγαλέξανδρου στη Βαλκανική» στο Νεοχώρι και «η Μοναστηριακή Κουζίνα» στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζυγού στην Ουρανούπολη επιβεβαίωσαν ότι ο τουρισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αυθεντικότητας.

Οι guest chef

Οκτώ Έλληνες και Ευρωπαίοι guest chef πλαισίωσαν ντόπιους:

  • Ο Romauld Royer από την Κορσική και η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου
  • Συνεργάσθηκαν: με τον executive chef του Mount Athos Resort Τάσο Παρασκευαίδη και την executive chef του Xenia Ouranoupolis Ειρήνη Σδούκου
  • Παρουσίασαν: θαλασσινές μεσογειακές γεύσεις, ταξιδεύοντας το κοινό από το Ajaccio μέχρι την Ιερισσό και την Ουρανούπολη.
  • O Emmie Briffa από τη Βαλέτα της Μάλτας και η Σοφία Γεωργακάκη των ΔΕΛΤΑ 360
  • Παρουσίασαν: μαλτέζικο street food μενού στα Καραγάτσια της Αμμουλιανής.

Ο ίδιος chef και ο executive chef του Avaton Luxury Villas Resort – Relais Chateaux Πάνος Παπαδόπουλος πρόσφεραν στο κοινό καταπληκτικό μαλτέζικο μενού – με κυρίως πιάτο κουνέλι σε τρεις μαγειρικές εκδοχές.

  • Ο Elisio Bernardes από την Πορτογαλία
  • Προετοίμασε: αυθεντικά πορτογαλικά πιάτα ψαρικών στην Ιερισσό, καθώς και αντίστοιχα tapas στο Finest Fish Restaurant Kokkinos της Ουρανούπολης – όλα βασισμένα στη θαλασσινή πρωτογενή παραγωγή του Αγίου Όρους.
  • Η executive chef του εμβληματικού Maimi SeaFood Restaurant της Θεσσαλονίκης Σοφία Τεφτσή
  • Παρουσίασε: στο Restaurant Olympic της Ολυμπιάδας ένα ελληνικό μενού της Σμύρνης, μέρος του οποίου θα αποτελέσει signature πιάτο του KOUZINA.
  • H chef Σοφία Ουργαντζίδου των ΔΕΛΤΑ 360 και ο chef Νίκος Κιψίδης
  • Μαγείρεψαν: στο Armyra SeaFood Restaurant της Ιερισσού πιάτα της θαλασσινής ποντιακής κουζίνας.

Οι βραβεύσεις

Το KOUZINA 2023 βράβευσε ντόπιους chef, οι οποίοι διαπρέπουν εκτός γεωγραφικών «συνόρων» του Δήμου Αριστοτέλη.

Παρουσίασαν εξαιρετικά μενού ως guest chef και Βραβεύθηκαν οι:

  1. Δημήτρης Τσανανάς στο Άλσος του Αριστοτέλη / στα Στάγειρα,
  2. Πέτρος Δαμουλάς στο Molos SeaSide Restaurant των Νέων Ρόδων,
  3. Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης στο Restaurant Akroyiali της Ολυμπιάδας,
  4. Θεολόγης Καμπούρης στο Kentrikon Fresh της Ουρανούπολης,
  5. Γιάννης Αγγελούδας στα Καραγάτσια της Αμμουλιανής.

Οι αποστολές

Το KOUZINA 2023 υποδέχθηκε 11 δημοσιογραφικές και επαγγελματικές αποστολές: από τις Κάτω Χώρες, την Ελλάδα, τη Γαλλία (Κορσική), τη Σικελία (Μεσσήνα, Παλέρμο), τη Γερμανία (Αμβούργο, Ντίσελντορφ), τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Μάλτα, τη Δανία και την Πορτογαλία. Η καταγραφή των δραστηριοτήτων του συνδέθηκε με την ολιστική καταγραφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Χαλκιδικής.



Οι σπουδαίες συμμετοχές

Σπουδαίες συμμετοχές ενίσχυσαν την τουριστική εξωστρέφεια, που καλλιεργείται στο Δήμο Αριστοτέλη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

  • Ως ξεχωριστή παρουσία στη διοργάνωση κρίνεται αυτήν της Πρέσβειρας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, Helena Paiva, η οποία στήριξε τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στο φετινό KOUZINA ως τιμώμενης μεσογειακής χώρας.
  • Ο Δήμαρχος του πολωνικού Δήμου Kolmo Andrej Duda,
  • ο Αντιδήμαρχος του Παλέρμο Dario Falzone,
  • εκπρόσωποι του Δήμου Μεσσήνας με επικεφαλής τον Daniele Macris,
  • οι αντιδήμαρχοι του Ajaccio: Simone Guerrini (Πολιτισμού), Rose-Marie Ottavy-Sarrola (Παιδείας) και Christelle Combette (Τουρισμού),
  • οι αντιδήμαρχοι του Lescovak: Aleksandar Pejčić και Zoran Vukašinović

εγγυήθηκαν για τις επικείμενες συνεργασίες, όπως αυτές υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Πέρα από μια γαστρονομική παράθεση, την οποία πραγματοποίησαν με πίστη 174 τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, το KOUZINA αποτελεί ένα πολυσύνθετο και άρτια οργανωμένο τουριστικό project, το οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται από product manager - με θεσμική πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη και συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Το KOUZINA 2024 θα είναι αφιερωμένο στη σύζευξη της Ανατολικής Χαλκιδικής με τη Μάλτα, ενώ θα εστιάσει και στην ιταλική κουζίνα της Τοσκάνης και της Σικελίας. Ολόκληρη η παρουσίαση του θα πραγματοποιηθεί στην Τελετή Απονομής Βραβείων, που θα πραγματοποιεί στην παραλία της Ιερισσού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.