ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύργος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος κατέληξε ένας 48χρονος μετά από τσίμπημα «μαύρης χήρας» (βίντεο)

MakThes Team08 Αυγούστου 2024

Διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου βρίσκεται από χθες το βράδυ 48χρονος από την Βοιωτία, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Κατάκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τον άντρα τσίμπησε δηλητηριώδες έντομο, πιθανολογείται ότι πρόκειται για αράχνη «μαύρη χήρα».

Ο 48χρονος μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου αμέσως οι γιατροί έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο μετά από επιδείνωση της υγείας του τον διασωλήνωσαν και τον μετέφεραν στην ΜΕΘ, όπου νοσηλεύεται μέχρι τώρα.

Το τσίμπημα του εντόμου είναι στον μηρό και μετά από αφόρητους πόνους η σύζυγός του τον μετέφερε στην Νοσηλευτική Μονάδα, οι γιατροί της οποίας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και με το Κέντρο Δηλητηριάσεων για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει «μαύρη χήρα»;

Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus.

 Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

Η μαύρη χήρα κατασκευάζει έναν ισχυρό, κολλώδη ιστό από μεταξένιες ίνες. Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.

Συνήθως, κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί, το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.

Τα περισσότερα είδη μαύρης χήρας δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

Σε περίπτωση τσιμπήματος από «μαύρη αράχνη», δεν χρειάζεται πανικός. 

Τα συμπτώματα ξεκινούν στις πρώτες 3 με 6 ώρες, συνήθως ξεκινάει με κοιλιακό πόνο, ενώ το αντίδοτο σώζει αν το πάρει κανείς εγκαίρως.

Δείτε πως ένα θύμα της επικίνδυνης αράχνης περιέγραφε στον ΑΝΤ1 τα συμπτώματα - Ρεπορτάζ από το 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.