ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Αυτές είναι οι βαλίτσες με τα εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στα σπίτια Καϊλή - Παντσέρι (φωτ.)

MakThes Team14 Δεκεμβρίου 2022

Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα ευρήματα στα σπίτι των Καϊλή, Παντζέρι και τη βαλίτσα που βρέθηκε στα χέρια του πατέρα της Εύας Καϊλή έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου.

Η ανάρτηση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Βελγίου ανέβασε στο twitter φωτογραφίες με τα χρήματα, αλλά και τις βαλίτσες που βρέθηκαν αναφροικά με το σκάνδαλο Qatargate. Οπως αναφέρεται στην ανάρτηση κατάσχεσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια ερευνών στην περιοχή των Βρυξελλών σε σχέση με υπόθεση ύποπτης διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται άτομα που δραστηριοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, η έγκυρη βελγική εφημερίδα L’Echo γράφει σήμερα ότι τα χαρτονομίσματα, συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών για το Qatargate, απασχολούν το έργο των ανακριτών. Ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκε στο Βέλγιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της, τις οποίες η εισαγγελία δεν έχει σχολιάσει ή επιβεβαιώσει, ένα μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων θεωρούνται καινούργια, που πρόσφατα εκδόθηκαν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, τα περισσότερα από τα χρήματα ελέγχθηκαν και προέκυψε ότι δεν προήλθαν από βελγικές τράπεζες αλλά έφθασαν στο Βέλγιο από την Ιταλία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Ένα ερώτημα είναι πώς έφθασαν στο Βέλγιο, από ποιον, ποιος είναι ο μεσάζοντας μεταξύ των συμφερόντων της χώρας που έχει επιχειρήσει τη διαφθορά των συγκεκριμένων.

Σύμφωνα με τη L’Echo τα παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά διότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια μεγάλη πρόοδο της έρευνας. Γνωρίζοντας τον τόπο έκδοσης, θα είναι εύκολο να βρεθεί η τράπεζα από την οποία αποσύρθηκαν τα χρήματα, άρα και τον τραπεζικό λογαριασμό και την ταυτότητα του ατόμου που ανέλαβε την ανάληψη.

Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στις δεσμίδες και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ερευνώνται. Όλες αυτές οι διαδικασίες βέβαια θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

Κρίνεται η τύχη της Εύας Καϊλή - Πότε θα υπάρξει απόφαση

Το Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο θα παρουσιαστεί για να δώσει εξηγήσεις η Εύα Καϊλή και οι άλλοι συλληφθέντες, είναι αυτό που θα κρίνει αν θα προφυλακιστούν ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η διαδικασία αυτή είναι προγραμματισμένη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, με απόλυτη μυστικότητα, και θα δούμε καν τα πρόσωπα των συλληφθέντων.

Αυτό που θα κρίνει την απόφαση που θα πάρει το Δικαστικό Συμβούλιο, με βάση τη νομοθεσία του Βελγίου, είναι το αν θα κριθούν ύποπτοι φυγής, ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή ύποπτοι συνομωσίας. Το τελευταίο αφορά την πιθανότητα να αλλοιώσουν στοιχεία της δικογραφίας. Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό αυτή η διαδικασία εν τέλει να μην πραγματοποιηθεί. Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη μια απεργία υπαλλήλων στις Βρυξέλλες και η δική του θέση είναι πως πρέπει να ζητηθεί αναβολή, παρότι υπάρχει δυνατότητα να παραστούν μόνο οι δικηγόροι αντί της Εύας Καϊλή.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.