ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Τα τετ-α-τετ του υπουργού Εργασίας του Κατάρ με Ευρωπαίους αξιωματούχους και την Καϊλή

MakThes Team19 Δεκεμβρίου 2022

Επιμένουν οι άρχοντες του Κατάρ ότι η χώρα τους δεν έχουν καμία εμπλοκή στην υπόθεση επιρροής διά χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων, στο σκάνδαλο δηλαδή που κλονίζει την Ε.Ε. και έχει πάρει την ονομασία Qatargate.

Εντούτοις, η βελγική Le Soir ονοματίζει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί, ως τον άνθρωπο που είχε στενές επαφές με το Ευρωκοινοβούλιο.

Βέβαια στη χώρα του κόλπου, όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι ανύπαρκτα, αν σκεφτεί κανείς τα δουλικά καθεστώτα υπό τα οποία εργάζονταν χιλιάδες εργάτες στα εργοτάξια για το αιματοβαμμένο μουντιάλ, ο Αλ Μαρί φαίνεται πως είναι το φερέφωνό της για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ λάμβανε μέρος σε διεθνή φόρουμ, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ παρουσιαζόταν ως μέλος της «κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ» και ήταν επικεφαλής, για 10 χρόνια, της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Παράλληλα, ο Αλ Μαρί ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με φόντο τους 6.500 νεκρούς κατά τη διάρκεια των έργων του μουντιάλ, από τους οποίους το καθεστώς του αραβικού κράτους έχει αναγνωρίσει μόνο τους 400.

Ο Αλ Μαρί υπηρετεί ως υπουργός Εργασίας από τον Οκτώβριο του 2021 και έκτοτε η χώρα του έχει ψηφίσει μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν εφαρμοστεί όπως έπρεπε, βάσει αναφορών διεθνών φορέων. Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο ίδιος δεν δέχτηκε ποτέ τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια.

Την ίδια ώρα ο Αλ Μαρί επιχειρούσε να μεταδώσει την εικόνα ενός προοδευτικού ανθρώπου όταν συναναστρεφόταν με ξένους αξιωματούχους και ιδίως από τη Δύση.

Αυτό που καταγράφεται στο ρεπορτάζ της Le Soir είναι ότι φέτος «πύκνωσαν» οι επαφές του με αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου. Ενδεικτικά τον Μάιο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τον υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου είχε συναντηθεί στην Ντόχα με την Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρο τότε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 14 Νοεμβρίου ο Αλ Μαρί μίλησε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρόντες ως μέλη της επιτροπής ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο, οι οποίοι ερευνώνται για το σκάνδαλο Qatargate.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.