Η ενεργειακή μετάβαση έως το 2030 και οι εθνικοί στόχοι για την ενέργεια και το κλίμα, σε περίοδο ενεργειακής καταιγίδας, τέθηκαν επί τάπητος σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, είναι ανάγκη όμως να αναπτυχθεί και μία αποτελεσματική χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, που θα λειτουργεί με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, στη χώρα προς όφελος των καταναλωτών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης ο οποίος σκιαγράφησε τα οφέλη από την εφαρμογή του REPowerEU.
Το REPowerEU είναι ένα σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας
Υποστηρίζεται από οικονομικά και νομικά μέτρα για την κατασκευή των νέων ενεργειακών υποδομών και συστημάτων που χρειάζεται η Ευρώπη.
Για την αποδέσμευση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα χρειαστεί μαζική αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και ταχύτερος εξηλεκτρισμός και αντικατάσταση της θερμότητας και των καυσίμων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα στη βιομηχανία, τα κτίρια και τον τομέα των μεταφορών. Με την πάροδο του χρόνου, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας και της εξάρτησης από τις εισαγωγές.
«Είμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή από την ίδρυσή μας», τόνισε ο Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. «Δεν είναι δυνατόν οι οικιακοί καταναλωτές να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη τους καυστήρες φυσικού αερίου με πετρελαίου, χρειάζεται περίπου 3.000 ευρώ, θα προχωρήσουμε σε καμπάνια για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου. Πρέπει να στηρίξουμε το φυσικό αέριο, όχι να το δυσφημούμε», σημείωσε διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δε θα τεθεί σε κίνδυνο ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας.
«Η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, η εξοικονόμηση ενέργειας παλαιότερα ήταν το αποπαίδι στο ενεργειακό μας σύστημα, σήμερα πρέπει να τρέξουμε όμως, έχει γίνει πλέον αναγκαιότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.
Εξοικονόμηση ενέργειας, εκμετάλλευση εγχώριων πηγών, στροφή στις ΑΠΕ, μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας είναι τα «κλειδιά» που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.
Η κρίση επιτάσσει τον ανασχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης με πυλώνες την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ρυθμιστικές Αρχές είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης και η αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων τους διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και την ισόρροπη προστασία του δημοσίου συμφέροντος.