Επτά αναγνωρισμένοι μουσικοί, φίλοι από τα παλιά, πέντε διαφορετικών εθνικοτήτων, συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Χρίστου Γαλιλαία προκειμένου να μοιραστούν μαζί μας μελωδίες μουσικής δωματίου και να μας φέρουν πιο κοντά στο συγκεκριμένο είδος.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που αποτελεί μια νέα διοργάνωση για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα παρουσιαστούν σπουδαίες συνθέσεις από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Η αυλαία ανοίγει το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 9μμ στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) με το Chamber Music Reunion που σηματοδοτεί την επανένωση των μουσικών οι οποίοι προέρχονται από κοινές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ή κοινά πανεπιστήμια της Αμερικής και έχουν διαγράψει μια λαμπρή καριέρα παγκοσμίως.
Η ιδέα γεννήθηκε από συναισθηματικούς λόγους
Πρόκειται για τη μουσική σύμπραξη του Χρίστου Γαλιλαία με τους Mark Kosower (τσέλο), Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο), David Bowlin (βιολί), Tony Cho (πιάνο), Τιμόθεο Πέτριν (βιολοντσέλο), Sibbi Bernhardsson (βιολί), Vache Hoveyan (βιόλα). Οι σολίστες που προέρχονται από Αμερική, Αρμενία, Ελλάδα, Κορέα και Ισλανδία θα ερμηνεύσουν ένα κλασικό ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων.
«Η ιδέα της αυριανής συναυλίας γεννήθηκε από συναισθηματικούς λόγους. Ήθελα να ξαναβρεθούμε μαζί με τους πολύ σπουδαίους αυτούς μουσικούς με τους οπούς υπήρξαμε συμφοιτητές στην Αμερική και είχαμε πάρα πολύ ωραίες μουσικές εμπειρίες. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από αυτή τη σύμπραξη είναι ότι όπως τότε που η μουσική έκανε να συναντηθούν οι δρόμοι μας έτσι και τώρα η μουσική μας φέρνει κοντά. Επίσης ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους», τόνισε ο Χρίστος Γαλιλαίας.
Για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία μίλησε ο Βασίλης Βαρβαρέσος τονίζοντας ότι αυτή για εκείνον συνίσταται σε δύο λόγους. «Πιστεύω ότι η μουσική δωματίου είναι το υψηλότερο είδος μουσικής πράξης σε όλο το εύρος όλων των ειδών μουσικής. Δεν έχει υπάρξει συναυλία στην οποία ο κόσμος να μην ενθουσιάζεται όταν βλέπει ανθρώπους που σέβονται ο ένας τον άλλον και αγαπιούνται να είναι πάνω στη σκηνή και να παίζουν μαζί. Όταν μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του ’90 υπήρχε η κλασική σκέψη ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα. Οι Έλληνες εδώ σπουδάσαμε στις μεγαλύτερες σχολές στην Αμερική. Με όλους αυτούς τους σολίστες είμαστε γνωστοί μεταξύ μας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι Έλληνες που βρίσκονται σε αυτό το πάνελ από τη Θεσσαλονίκη δεν βγαίνουμε τώρα εκεί έξω ούτε υπολειπόμαστε σε σχέση με αυτά που γίνονται στο εξωτερικό. Μας ενδιαφέρει να περάσει ότι το αφήγημα της Ελλάδας που είναι εκτός έχει τελειώσει. Είμαστε μια νέα γενιά που έχουμε κονταροχτυπηθεί, έχουμε παίξει με άλλους μουσικούς στον πλανήτη, έχουμε έρθει εδώ να κάνουμε μια μουσική όχι για να υποκλιθούμε σε αυτά που γίνονται στο εξωτερικό και δεν γίνονται στη χώρα μας, αλλά ισότιμα να μιλήσουμε για τη μουσική με ανθρώπους που αγαπάμε».
«Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον»
Από την πλευρά του ο Mark Kosower επεσήμανε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει ένας εμπνευσμένος αρχηγός με μια μεγάλη ιδέα, μεγάλους μουσικούς, καλή μουσική και σπουδαίους υποστηρικτές. «Όταν συμβεί αυτό στην τέχνη τότε έχουμε υπέροχα αποτελέσματα. Η μουσική δωματίου είναι ξεχωριστή, ιδιαιτέρως όταν υπάρχει χημεία μεταξύ φίλων και συνεργατών που συναντώνται. Για μένα είναι κάτι ιδιαίτερο αυτό γιατί παίζω με ανθρώπους που την τελευταία φορά που παίξαμε ήταν πριν είκοσι χρόνια. Είμαστε όλοι πολύ εξοικειωμένοι με τον διεθνή διάλογο και ειδικά αυτές τις μέρες η μουσική μπορεί να παίξει ξεχωριστό ρόλο και να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Αυτό είναι μια κοινή ανάγκη που όλοι μοιραζόμαστε», τόνισε.
Ο Τιμόθεος Πετρίν, επίσης γεννημένος στη Θεσσαλονίκη κα έχοντας αρχίσει την εκπαίδευσή του από την πόλη συνειδητοποίησε ότι αυτό το είδος μουσικής δεν είχε ποτέ μεγάλη απήχηση. «Δεν δόθηκε ποτέ τόσο μεγάλη βάση όσο στο εξωτερικό. Ερχόμενος από την Αμερική διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη και θέληση να αναδείξουμε αυτή την κατηγορία μουσικής, να εμπνεύσουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τη νεότερη γενιά».
Ευχαριστίες στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΜΘ απηύθυναν επίσης οι Sibbi Bernardson, David Bowlin, Vache Hoveyan και Tony Cho, ενώ μίλησαν για την ομορφιά της πόλης, το καλό φαγητό και την ωραία ατμόσφαιρα. Μίλησαν δε για την αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους, καθώς μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον.
Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου θα συνεχιστεί στις 26 και 28 Νοεμβρίου.