Για πρώτη φορά στα 16 του χρόνια, το reworks festival καταθέτει μία πρωτοποριακή καλλιτεχνική πρόταση. Με τον κορονοϊό να θερίζει παγκοσμίως τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι διοργανωτές του μεγαλύτερου φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα συστήνουν το κοινό τους το «reworks connekt». Πρόκειται για την ψηφιακή εκδοχή του reworks, η οποία συνδυάζει στοιχεία της κλασσικής διοργάνωσης και του reworks agora με ένα πλούσιο μωσαϊκό καλλιτεχνικών δράσεων αλλά και panels συζητήσεων για επίκαιρα θέματα που αφορούν τον κόσμο των τεχνών.
Εκ της διοργανωτικής επιτροπής, ο Αναστάσιος Διολάτζης εξηγεί πώς γεννήθηκε το reworks connekt και γιατί ήρθε για να μείνει:
«Υλοποιούμε για πρώτη φορά μία ψηφιακή διοργάνωση. Είμαστε πεισματάρηδες. Λόγω του κορονοϊού τα περισσότερα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ακυρωθεί αλλά εμείς δε θέλαμε να το κάνουμε αυτό. Προσπαθήσαμε πολύ να πραγματοποιήσουμε μία φυσική διοργάνωση αλλά παράλληλα σχεδιάζαμε και μία ψηφιακή, σε περίπτωση που δεν μας επέτρεπαν οι συνθήκες την πρώτη. Έτσι δημιουργήσαμε το ‘reworks connekt’, το οποίο είναι ένα παράθυρο του reworks για όσους βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ένα άνοιγμα που θέλουμε να μείνει για όσους δε θα μπορούν και τα επόμενα χρόνια να επισκεφθούν την πόλη μας».
O διεθνής χαρακτήρας του reworks
Οι προκλήσεις του μακροβιότερου θεσμού στο είδος του
Έχοντας ξεπεράσει αμέτρητες προκλήσεις στα χρόνια που μετρά το φεστιβάλ, ο κ. Διολάτζης εξηγεί τι είναι αυτό που… πλάθει τον ξεχωριστό χαρακτήρα του reworks από τη γέννησή του μέχρι σήμερα:
«Είμαστε στη 16η διοργάνωση του φεστιβάλ. Ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για το reworks. Ήμασταν το πρώτο μουσικό φεστιβάλ της πόλης. Υπήρχε η πρόκληση να δημιουργηθεί ένα εξωστρεφές μουσικό φεστιβάλ το οποίο θα κοιτά πέρα από τα τείχη της πόλης αν όχι της χώρα. Φέραμε στο φεστιβάλ ένα μουσικό είδος που δεν ήταν και το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα. Τα καταφέραμε και το φεστιβάλ μεγάλωνε διαρκώς αλλά ξαφνικά εμφανίζεται η ελληνική κρίση. Δεν κάναμε πίσω ούτε εκεί. Αντιθέτως, το φεστιβάλ αναπτύχθηκε πάρα πολύ στα χρόνια της κρίσης, γεγονός που οφείλεται στην υποστήριξη του κόσμου. Το κοινό μας αποτελείται από ανθρώπους εκτός Θεσσαλονίκης αλλά και εκτός Ελλάδος. Αυτό κάνει το reworks ένα ξεχωριστό φεστιβάλ. Φέτος αντιμετωπίσαμε μία τελείως διαφορετική πρόκληση. Η κρίση είναι υγειονομική και όχι οικονομική. Ως διοργάνωση ήρθαμε από νωρίς σε επαφή με τον κορονοϊό λόγω ενός δρώμενου που είχαμε σχεδιάσει στο Χονγκ Κονγκ το οποίο δε θα πραγματοποιηθεί. Από το Νοέμβριο ξεκινήσαμε να συζητάμε και με άλλες διοργανώσεις του εξωτερικού για τον κορονοϊό γιατί φαινόταν ότι θα είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό μας έδωσε το χρόνο να προετοιμαστούμε νωρίς και να στήσουμε το reworks connect όπως πρέπει.»
Το interactive stage του reworks connekt θα υποδεχθεί τους reworkers από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Το reworks connekt στην πρώτη του έκδοση θα είναι δωρεάν για όλους, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάς όπου μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό σκοπό.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Σεπτεμβρίου 2020