ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Αλλάζουν οι τιμές για τον Αύγουστο - Αυτές είναι οι χρεώσεις ανά πάροχο

MakThes Team02 Αυγούστου 2024

Κάτω από τα 15 λεπτά του ευρώ θα πληρώσουν τα νοικοκυριά την κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου, δεδομένου ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έδωσαν μεγάλες εκπτώσεις απορροφώντας σημαντικό τμήμα από τις αυξήσεις στην χονδρική του ρεύματος, ενώ η κρατική επιδότηση που φτάνει στα 1,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα προσγειώνει την τελική τιμή της πράσινης κιλοβατώρας κοντά στα 14,5 λεπτά.

Για άλλο ένα μήνα αρκετά κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια είναι φτηνότερα από τα πράσινα.

Στα 1,6 λεπτά/kWh η επιδότηση τον Αύγουστο

Η κρατική επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε τελικά στα 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh και αφορά τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ ενώ για τους δικαιούχους του ΚΟΔ, η τελική τιμή φτάνει στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα μετά την επιδότηση για τον Αύγουστο, η οποία ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε προ ενεργειακής κρίσης.

Δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ ανακοίνωσε αρχική λιανική τιμή στα 16,39 σεντς ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση «μαμούθ» 53% για τον μήνα που ξεκινά σήμερα, η τελική λιανική τιμή για τους καταναλωτές που έχουν πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 14,791 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή κάτω από τα 15 σεντς που ήταν η τιμή στόχος το 2023 όταν δίνονταν κάθε μήνα κρατικές επιδοτήσεις, πάντα για τις καταναλώσεις έως τις 500 κιλοβατώρες.

Δείτε τα τιμολόγια όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.

Οι τιμές του Αυγούστου

Μετά από τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια Αυγούστου, οι τελικές χρεώσεις των παρακάτω εταιρειών διαμορφώνονται ως εξής:

ΔΕΗ: Στα 14,79 λεπτά η κιλοβατώρα το πράσινο οικιακό τιμολόγιο και 13,9 λεπτά για το κίτρινο myHome4All.

Protergia: Στα 14,39 λεπτά η κιλοβατώρα για το πράσινο

Protergia Home Value Special (Ειδικό Τιμολόγιο); Protergia Home Value Simple στα 12,07 λεπτά.

Ήρων: Στα 14,27 λεπτά για το πράσινο Ήρων Basic Home.

Ελίν: Στα 15,03 λεπτά για το πράσινο Power On! Home Green.

Υπενθυμίζεται ότι τους δύο προηγούμενους μήνες, η ΔΕΗ παρείχε έκπτωση άνω του 30% στους πελάτες της, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου το 70% της αγοράς.

Οι εκπτώσεις είναι υψηλές και για τους επαγγελματίες. Ειδικότερα, στα πράσινα τιμολόγια για τους επαγγελματίες η ΔΕΗ εφαρμόζει έκπτωση 45% και η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε 18,331 λεπτά.

Παράλληλα, τα κίτρινα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ανταγωνιστικά με τιμές Αυγούστου στα 15,5 λεπτά για το οικιακό κίτρινο myHome4All και 17,4 λεπτά για το επαγγελματικό κίτρινο myBusiness4All.

Σημειώνεται ότι και οι δύο άλλοι, μεγάλοι καθετοποιημένοι πάροχοι, Protergia και ΗΡΩΝ, έχουν κάνει γνωστό ότι για τον Αύγουστο θα κρατήσουν τις χρεώσεις τους στα πράσινα τιμολόγια σταθερές σε σχέση με τον Ιούλιο, δηλαδή δεν θα ξεπεράσουν τα 16 λεπτά/κιλοβατώρα (πριν την κρατική επιδότηση).

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.