Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» δείχνει ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν έχει συνοχή και είναι απρόβλεπτη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του Μπάιντεν και των προσπαθειών του υπουργού του επί των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αποκλιμακώσει την ένταση με το Πεκίνο σε συνάντησή του με τον Σι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Είναι πολύ αντιφατικές ενδείξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που αποτυπώνουν έναν έντονο στοιχείο έλλειψης προβλεψιμότητας», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σχόλιο του Μπάιντεν είναι μια «ακατανόητη» συνέχεια αυτού που χαρακτήρισε «διάφορες συμφιλιωτικές δηλώσεις» κατά την επίσκεψη του Μπλίνκεν.
«Ωστόσο, αυτό είναι δικό τους θέμα», είπε ο Πεσκόφ. «Έχουμε τις δικές μας κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πολύ καλές μας σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».
Το Πεκίνο ανταπάντησε σήμερα στην Ουάσινγκτον δηλώνοντας ότι τα σχόλια του Μπάιντεν ήταν παράλογα και αποτελούν πρόκληση.
Παράλληλα το Κρεμλίνο επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει «βάση» για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, λέγοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών δεν εφαρμόζεται σωστά.
Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν πως «δυστυχώς, δεν καταφέρνουν να ασκήσουν την απαραίτητη επιρροή στις χώρες της συλλογικής Δύσης προκειμένου να τηρηθεί αυτό το ρωσικό τμήμα της συμφωνίας».
Ο Πεσκόφ αναφερόταν σε λίστα ρωσικών αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης 'εμποδίων', όπως τα χαρακτηρίζει η Μόσχα, στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.