Το Κρατικό Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Πούσκιν προτίθεται να υπογράψει συμφωνία με το Μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας του Βερολίνου για την από κοινού διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στο πλαίσιο ενός προγράμματος μελέτης των χρυσών θησαυρών της αρχαίας Τροίας (θησαυρός του Πριάμου) που προέρχονται από τη συλλογή του επιχειρηματία Ερρίκου Σλήμαν (Heinrich Schliemann).
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βλαντίμιρ Τόλστικοφ, επικεφαλής του Τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Αρχαίου Κόσμου του Μουσείου Πούσκιν.
«Πριν το Νέο Έτος με επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του μουσείου, στο οποίο φυλάσσονταν κατά το παρελθόν τα εκθέματα αυτά, είναι το Μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας. Ο διευθυντής του μουσείου μαζί με έναν αρμόδιο συνεργάτη του μας επισκέφθηκαν με δική μας παράκληση για να επιβεβαιώσουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό. Οι συνάδελφοι μας και φίλοι από την Γερμανία συμφώνησαν να συμμετάσχουν, μας είπαν ότι είναι μεγάλη τιμή για εκείνους», δήλωσε ο Τόλστικοφ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του μουσείου, σχεδιάζεται επίσης η υπογραφή συμφωνιών με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο του Τύμπινκεν και επισημαίνεται ότι η συνεργασία αυτή θα προσδώσει διεθνές κύρος στο πρόγραμμα αυτό.
Ο Τόλστικοφ ανέφερε επίσης, ότι κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της έρευνας της συλλογής του Σλήμαν, θα γίνουν μετρήσεις του καθενός από τα 65 εκθέματα, όπως επίσης και των στοιχείων τους.
Το καλοκαίρι του 2021 το Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας ξεκίνησε ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα για την μελέτη των χρυσών θησαυρών της αρχαίας Τροίας, που φυλάσσονται στην συλλογή του. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 259 αντικείμενα από 13 θησαυρούς, που ανακάλυψε ο Σλήμαν στην Τροία κατά την διάρκεια των ανασκαφών του το 1873 όπως επίσης και στο διάστημα 1878-1890.
Από το 1881 οι 19 θησαυροί που βρέθηκαν από τον Σλήμαν φυλάσσονται στο Βερολίνο και περιλαμβάνουν διάφορα κοσμήματα, αγγεία, ανθρωπόμορφα ειδώλια, και αντικείμενα από ορυκτό κρύσταλλο. Οι 13 θησαυροί, κυρίως αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα και πέτρες, έφτασαν στη Ρωσία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 260 αντικείμενα από χρυσό, ήλεκτρο, ασήμι και ορυκτό κρύσταλλο στάλθηκαν στο Μουσείο Πούσκιν και 414 αντικείμενα από χαλκό και κεραμικά μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ