ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσία: Οι κατηγορίες της Γαλλίας σε βάρος του ιδρυτή του Telegram απαιτούν σοβαρές αποδείξεις

MakThes Team27 Αυγούστου 2024

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι σοβαρές κατηγορίες που προσάπτει η Γαλλία στον επικεφαλής του Telegram Πάβελ Ντούροφ θα εξεταστούν ως απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας της επικοινωνίας, εκτός εάν υποστηριχθούν από σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Ντούροφ, δισεκατομμυριούχος γεννημένος στη Ρωσία, συνελήφθη στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο έρευνας για αδικήματα που συνδέονται με φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διακίνηση ναρκωτικών και ανέντιμες συναλλαγές στην πλατφόρμα, ανέφεραν χθες, Δευτέρα, Γάλλοι εισαγγελείς.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με δικηγόρο του Ντούροφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια βιντεοκλήσης με τους δημοσιογράφους πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στον Ντούροφ όλη την απαραίτητη βοήθεια δεδομένου ότι έχει ρωσική υπηκοότητα, είπε όμως πως η γαλλική υπηκοότητα του Ντούροφ περιπλέκει την κατάσταση.

Ο Ντούροφ έχει επίσης διαβατήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

"Οι κατηγορίες είναι πράγματι πολύ σοβαρές", είπε ο Πεσκόφ. "Απαιτούν μια όχι λιγότερο σοβαρή βάση αποδεικτικών στοιχείων. Διαφορετικά θα είναι μια απευθείας προσπάθεια να περιοριστεί η ελευθερία της επικοινωνίας", είπε.

Η Ρωσία έχει προσπαθήσει στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία, να μπλοκάρει το Telegram και έχει επιβάλει πρόστιμο πολλές φορές στην εταιρία επειδή δεν αφαίρεσε παράνομο, όπως το αποκάλεσε, περιεχόμενο.

Ο Πεσκόφ είπε πως η υπόθεση του Ντούροφ μπορεί να θεωρηθεί εκφοβισμός του επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρίας και αμφισβήτησε τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο στην κράτηση του Ντούροφ.

Η Ρωσία καταδίκασε επίσης σήμερα την απαγόρευση από την Ουκρανία του παρακλαδιού της Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς την ως επίθεση στον χριστιανισμό και πλήγμα στη θρησκευτική ελευθερία.

Ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), που συνδέεται με τη Ρωσία, την οποία το Κίεβο κατηγορεί ότι βοηθάει τον πόλεμο της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας διαδίδοντας φιλορωσική προπαγάνδα και ότι υποθάλπει κατασκόπους.

"Το καθεστώς του Κιέβου δυστυχώς εξακολουθεί να δείχνει την αληθινή του φύση. Είναι μια ανοικτή επίθεση εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας, μια επίθεση εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύνολό της, και επίθεση στον χριστιανισμό", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους.

Η πλειονότητα των Ουκρανών είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, όμως υπάρχει μια διαίρεση ανάμεσα στην UOC και μια ανεξάρτητη Εκκλησία, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, στην οποία παραχωρήθηκε το 2019 αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως ένα βήμα προς την ενίσχυση της "πνευματικής ανεξαρτησίας" της Ουκρανίας και το υπέγραψε ώστε να γίνει νόμος.

Η UOC άρχισε να αποστασιοποιείται από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση, και αρνείται ότι έχει σχέσεις με "ξένα κέντρα".

Όμως ποινικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων κατηγορίες για προδοσία, έχουν απαγγελθεί σε βάρος δεκάδων κληρικών της προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.