ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τρεις επιστήμονες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές κατηγορίες για προδοσία

MakThes Team17 Μαΐου 2023

Τρεις Ρώσοι ακαδημαϊκοί που έχουν εργαστεί πάνω στην τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρές κατηγορίες», δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, σε μια έρευνα για προδοσία που προκαλεί συναγερμό στη ρωσική επιστημονική κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως έχει γνώση μιας ανοικτής επιστολής από επιστήμονες από τη Σιβηρία που υπερασπίστηκαν τους τρεις άνδρες, είπε όμως πως η υπόθεση είναι θέμα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην επιστολή, που δημοσιεύθηκε προχθές Δευτέρα, συνάδελφοι του Ανατόλι Μάσλοφ, του Αλεξάντερ Σιπλιούκ και του Βαλέρι Ζβεγκίντσεφ επέμειναν στην αθωότητά τους και είπαν πως οι διώξεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη ρωσική επιστήμη.

«Γνωρίζουμε πως ο κάθε ένας από αυτούς είναι πατριώτης και τίμιος άνθρωπος που δεν είναι ικανός να κάνει αυτό για το οποίο τους υποπτεύονται ο ανακριτικές αρχές», ανέφεραν.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περηφανεύεται πως η Ρωσία είναι παγκόσμιος ηγέτης στους υπερηχητικούς πυραύλους, που μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητες έως 10 μαχ (12.250 χλμ/ώρα) προκειμένου να ξεφύγουν από την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού.

Χθες Τρίτη η Ουκρανία δήλωσε πως κατάφερε να καταστρέψει έξι τέτοιους πυραύλους μέσα σε μια νύχτα, αν και η Ρωσία το αμφισβήτησε αυτό.

Ανακοινώσεις σε ακαδημαϊκά συνέδρια που εκτείνονται στη διάρκεια πολλών χρόνων δείχνουν πως οι συλληφθέντες συμμετείχαν συχνά σε αυτά.

Το 2012, ο Μάσλοφ και ο Σιπλιούκ παρουσίασαν τα αποτελέσματα ενός πειράματος σε σχέδιο υπερηχητικού πυραύλου σε σεμινάριο στην Τουρ, στη Γαλλία. Το 2016, και οι τρεις περιλαμβάνονταν στους συγγραφείς του κεφαλαίου ενός βιβλίου με τίτλο "Hypersonic Short-Duration Facilities for Aerodynamic Research at ITAM, Russia".

Στην ανοικτή επιστολή των συναδέλφων τους στο ITAM --Khristianovich Institute of Theoretical and Applied Mechanics στο Νοβοροσιμπίρσκ-- αναφέρεται πως το υλικό που είχαν παρουσιάσει οι επιστήμονες σε διεθνή φόρα είχε ελεγχθεί κατ΄επανάληψη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν περιείχε απαγορευμένες πληροφορίες.

Οι υποθέσεις τους δείχνουν πως «οποιοδήποτε άρθρο ή εργασία μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες για εσχάτη προδοσία», όπως αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή.

«Σε αυτή την κατάσταση, δεν φοβόμαστε μόνο για την τύχη των συναδέλφων μας. Απλώς δεν καταλαβαίνουμε πώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Στην επιστολή παρατίθεται επίσης η περίπτωση του Ντμίτρι Κόλκερ, ενός άλλου επιστήμονα από τη Σιβηρία, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι ως ύποπτος για προδοσία και μεταφέρθηκε στη Μόσχα παρά το ότι έπασχε από προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας. Ο Κόλκερ, ειδικός στα λέιζερ, πέθανε δύο ημέρες αργότερα.

Αναφέρεται πως τέτοιες περιπτώσεις έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα για νέους Ρώσους επιστήμονες,

«Ακόμη και τώρα, οι καλύτεροι φοιτητές αρνούνται να έλθουν και να εργαστούν μαζί μας, και οι καλύτεροι νέοι υπάλληλοί μας εγκαταλείπουν την επιστήμη. Ένας αριθμός ερευνητικών τομέων που είναι κρίσιμης σημασίας για την αεροδιαστημική τεχνολογία του μέλλοντος κλείνουν απλώς επειδή οι υπάλληλοι φοβούνται να εμπλακούν σε μια τέτοια έρευνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε: «Είδαμε πράγματι αυτή την έκκληση, όμως οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες εργάζονται σε αυτό. Κάνουν τη δουλειά τους. Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.