Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή επιθυμεί να υπηρετήσει τη «βιώσιμη καθημερινότητα» με μια «αναπτυξιακή προσέγγιση της πόλης», μέσα από τρεις άξονες: τις μεταφορές και τα logistics, το βιώσιμο τουρισμό και την καινοτομία, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ (ΑΖΚ), σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, ο κ. Αγγελούδης επεσήμανε ότι έπειτα από τη ραγδαία αποβιομηχάνιση της περιοχής κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, θα μπορούσε να υιοθετήσει η πόλη -και έχει όλες τις προϋποθέσεις για αυτό- ένα άλλο μοντέλο, ως ένα «διάδοχο αναπτυξιακό σχήμα», σε ένα τομέα «χαμηλής όχλησης, αλλά υψηλής παραγωγικότητας και απόδοσης, όπως είναι οι καινοτόμες πρωτοβουλίες και επιχειρήσεις» και πρόσθεσε: «Είναι εφικτό η πόλη να γίνει μία μεγάλη πόλη καινοτομίας. Εννοώ πάντοτε και με την ευρύτερη περιοχή της».
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βελτιωθούν οι «βιώσιμοι όροι της πόλης», ώστε μαζί και με τις υποδομές που βρίσκονται «σε μία τροχιά υλοποίησης», η «βιώσιμη καθημερινότητα» να γίνει ένα «βασικό στοιχείο προσέλκυσης νέων επιστημόνων, καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων», οι οποίες θα θέλουν να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στην πόλη με το επιστημονικό τους προσωπικό και πρόσθεσε: «Τότε, η πόλη μας πραγματικά μπορεί να είναι ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας».
Ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε ότι επιθυμία όλων είναι ένας σχεδιασμός που θα ενώνει δυνάμεις και θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση για τα επόμενα βήματα και τόνισε είναι σε επαφή και συνεργασία με όλους, την πολιτική ηγεσία, την επιστημονική κοινότητα, τους φορείς, σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η Θεσσαλονίκη έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει στην καινοτομία, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, στην ημερίδα.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας, με σημαντικούς θεσμούς και οργανισμούς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και ότι έχει τις δυνατότητες να καλλιεργήσει περισσότερο αυτήν την τάση και να κερδίσει και το χαμένο έδαφος, προς όφελος, όχι μόνο δικό της, αλλά ολόκληρης της χώρας. Σημείωσε ότι και η χώρα έχει τις δυνατότητες να προοδεύσει ακόμη περισσότερο σε αυτόν τον τομέα και πρόσθεσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες που επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει εδώ ένα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να προωθήσουμε την καινοτομία».
Ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης, η αυτοδιοίκηση, οι φορείς έρευνας και καινοτομίας «ενώνονται» και συνεργάζονται στενά για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την προώθηση της καινοτομίας και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, πιστεύει στη δυναμική της Βορείου Ελλάδος και επενδύει στη Βόρεια Ελλάδα, άρα στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτές τις δυνατότητες».
Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η πόλη, τα οποία σε συνδυασμό και με τα μεγάλα έργα υποδομής, το μετρό, το flyover, αλλά και με τις προσπάθειες από τους φορείς καινοτομίας, τα τρία πανεπιστήμια, την ΑΖΚ, το ThessInTec, μπορούν να δώσουν στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, μια εξαιρετική αναπτυξιακή προοπτική.
«Ποιος αμφιβάλει ότι σε μια πόλη, σε μια περιοχή, που έχει τα μεγαλύτερα και τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας, υπάρχει ένα πολύ πλούσιο δυναμικό για να μπορείς να χτίσεις τη νέα εποχή; Έχουμε τις δυνατότητες, γιατί ο τόπος μας προσφέρεται για να προσελκύσει καινοτόμες δράσεις και επενδύσεις πρωτοπορίας. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τι, λοιπόν, καλύτερο να επενδύσει κανείς εκεί που είναι ένα κέντρο, που συγκεντρώνει δυνάμεις, αγορές, πρωτοπορίες από την ευρύτερη περιοχή;» ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας και συνέχισε:
«Αν θέλουμε να πάμε τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα μπροστά, θα πρέπει να επενδύσουμε σε τομείς όπου μας δίνεται ένα πλεονέκτημα. Η καινοτομία είναι ένας από αυτούς τους τομείς και είναι πολύ ωραίο το ότι σήμερα ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο ευρωβουλευτής μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οργανώνει αυτή την εκδήλωση εδώ στη Θεσσαλονίκη».
Παρέμβαση Ζωής Ράπτη
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Ζωή Ράπτη, υπογράμμισε ότι η σημασία της καινοτομίας για την Ευρώπη αναδεικνύεται και από την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι, όπου σημειώνεται ότι η τεχνολογία και η έρευνα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
«Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία η αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον επόμενο νόμο πλαίσιο, τον δέκατο για την έρευνα και την καινοτομία» είπε η κ. Ράπτη και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και στις δράσεις που υλοποιούνται και με ευρωπαϊκούς πόρους στην Ελλάδα, στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας.
Δήλωση Τ. Γαϊτάνη
Ο γενικός γραμματέας Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης Τάσος Γαϊτάνης, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση της καινοτομίας και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας.
«Η έρευνα και η καινοτομία είναι ένα θέμα που απασχολεί την Ευρώπη πολύ συστηματικά, το είδαμε και στην έκθεση Ντράγκι» τόνισε ο κ. Γαϊτάνης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει το δικό της οικοσύστημα, με τα δικά της πλεονεκτήματα. Φυσικά έχουμε και αδυναμίες. Πρέπει να δουλέψουμε συντονισμένα, να δούμε πώς θα προωθήσουμε αυτά τα ζητήματα, διότι υπάρχουν και εξαιρετικές ευκαιρίες και εξαιρετικές προοπτικές στην Ελλάδα. Ήδη το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας είναι ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο, με πολύ καλές περιπτώσεις επιτυχίας. Δουλειά της Πολιτείας είναι πώς θα μπορέσει να βοηθήσει καλύτερα στη δημιουργία αυτού του υποστρώματος, ώστε η καινοτομία να είναι κάτι τελικά που επιτυγχάνεται και μπορούμε συστηματικά να εργαστούμε για να επιτευχθεί. Η Πολιτεία παίρνει μέτρα και γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις των εταιρειών σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και προκηρύσσει ερευνητικά προγράμματα, όπως το Ερευνώ-Καινοτομώ, με στόχο να φέρει μαζί, από κοινού, στα ίδια ερευνητικά project, να εργαστούν εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα».
Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στην προοπτική που διανοίγεται στο μέλλον για τη χώρα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.
«Οι επενδύσεις που κάνουμε για έρευνα και ανάπτυξη έχουν αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια, αλλά είμαστε στο 1,5%, όταν ο διακηρυγμένος ευρωπαϊκός στόχος είναι το 3%. Άρα, θέλω να πω, ότι υπάρχουν τομείς που είμαστε καλοί και υπάρχουν τομείς που πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο. Λοιπόν, είμαστε εδώ για να συζητούμε αυτά τα θέματα» είπε ο κ. Γαϊτάνης και πρόσθεσε:
«Η Θεσσαλονίκη έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Πραγματικά έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει όλοι μαζί να δούμε πώς θα τα βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η ακαδημαϊκή έρευνα, να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, με τελικό στόχο να δημιουργηθούν πολλές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που βοηθούν τα ελληνικά μυαλά να μείνουν στην πατρίδα, αλλά και την οικονομία να αναπτύσσεται καλύτερα».
Τοποθέτηση Στ. Σιμόπουλου
Ο πρόεδρος της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας του Κοινοβουλίου, βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το χάσμα ανάμεσα στην έρευνα, στην οποία η χώρα μας βρίσκεται περίπου στη μέση της κατάταξης των χωρών της ΕΕ και στην καινοτομία και πρόσθεσε:
«Οι ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει είναι σε απολύτως σωστή κατεύθυνση. Σιγά-σιγά, το πλαίσιο βελτιώνεται, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».
Δήλωση Δ. Τσιόδρα
«Η καινοτομία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη» επεσήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Δημήτρης Τσιόδρας και πρόσθεσε:
«Γιατί, αν θέλουμε να αυξήσουμε την ευημερία των πολιτών, εκεί που πρέπει να βασιστούμε είναι στις νέες τεχνολογίες και στην αναβάθμιση της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτόν τομέα τα επόμενα χρόνια, αγωνιζόμαστε να πέσουν περισσότερα χρήματα σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, μόλις πρόσφατα, όπως είδατε, ένα από τα επτά εργοστάσια για τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει στην Ελλάδα».
«Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη η οποία έχει να δείξει αρκετά θετικά δείγματα σε αυτόν τον τομέα και για αυτό η εκδήλωση που κάνω επέλεξα να είναι εδώ, σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το οικοσύστημα που υπάρχει εδώ» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Τοποθέτηση Π. Κετικίδη
Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ (ΑΖΚ) Παναγιώτης Κετικίδης, αναφέρθηκε σε έξι βασικούς τομείς, που αποτελούν ένα οικοσύστημα καινοτομίας: πολιτική και ηγεσία, χρηματοδότηση, πολιτισμός και καλλιέργεια σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας, δίκτυα υποστήριξης με επιταχυντές και επιχειρηματικούς αγγέλους, ανθρώπινο κεφάλαιο και αναφορά στις διεθνείς αγορές και πρόσθεσε:
«Η οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος καινοτομίας απαιτεί τη διασύνδεση όλων των φορέων, των ενεργοποιητών του οικοσυστήματος και αυτοί είναι το κράτος, τα επιμελητήρια, οι σύνδεσμοι, με σκοπό να επιστρέφουμε τα οφέλη στην κοινωνία».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Thess INTEC Νίκος Ευθυμιάδης, η πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ και διευθύντρια ερευνών του ΕΚΕΤΑ Στέλλα Μπεζεργιάννη, ο αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Χρήστος Ριτζούλης, κά. Την ημερίδα παρακολούθησαν, επίσης ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων, εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων και επιστημονικών φορέων, κά.