Το κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους, μετέφεραν στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης και οι υγειονομικοί και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, Δάφνη Κατσίμπα και Θανάσης Τασιούδης.
Στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησαν, μίλησαν με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στις διοικητικές υπηρεσίες, με γιατρούς, νοσηλευτές και με προσωπικό άλλων ειδικοτήτων. Συζήτησαν για τη δραματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, για την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, ιδιαίτερα γιατρών και νοσηλευτών, που οδηγεί σε πραγματική εξουθένωση.
Επίσης ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ συνολικά για τον πληθυσμό και ειδικότερα για τα παιδιά. Εξάλλου έθεσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ασφάλεια αστικής ευθύνης την οποία υποχρεούνται να κάνουν. Όπως είπαν, «δεν γίνεται να αναγκάζομαι να δουλεύω με τις συνθήκες που μου επιβάλει το ΕΣΥ και μετά να δώσω τη λύση στο όποιο πρόβλημα προκύψει μόνη μου. Ούτε νομικές υπηρεσίες υπάρχουν στα νοσοκομεία, ούτε κοινωνικές. Υπολειτουργούν».
Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν ότι αυτά τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο, καθώς συνδέεται με την προώθηση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις. Και για να προχωρήσει η αξιολόγηση των νοσοκομείων, οι αστικές ευθύνες θα είναι προ των πυλών σε κάθε δραστηριότητα των γιατρών. Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρίες ή τα ασφαλιστικά ταμεία, για να κάνουν σύμβαση με τα νοσοκομεία, απαιτούν την ασφάλεια του ασθενή, η οποία όμως θα είναι στην ευθύνη του γιατρού και όχι της ιατρικής υπηρεσίας και του νοσοκομείου.
Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, ανέδειξε τις ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειακών αρχών για την κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία και τον ρόλο που έχουν αναλάβει στην προώθηση και εφαρμογή της πολιτικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης. Αναφέρθηκε στην θέση του Περιφερειάρχη και των άλλων παρατάξεων που όπως είπε «συμφωνούν να περάσουν τα νοσοκομεία στην ευθύνη της περιφέρειας. Είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Μια λογική η οποία κατέρρευσε στην περίοδο της πανδημίας και στο Ιταλικό και στο Ισπανικό σύστημα. Αλλά επίσης οδηγεί και σε μεγάλη κατηγοριοποίηση μεταξύ των δομών υγείας».
Κόντρα σε αυτή τη λογική, «εμείς διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις, βελτίωση των όρων εργασίας για να έρθουν νέοι γιατροί, κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».
Κάλεσε τους εργαζόμενους, να πάνε στην κάλπη με κριτήριο τη ζωή τους, τους όρους με τους οποίους εργάζονται, το επίπεδο προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος, την υγεία και την παιδεία, σοβαρά ζητήματα στην καθημερινότητα. «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο με αγώνα, με προσπάθεια, ώστε να ζούμε και να εργαζόμαστε σύμφωνα με το επίπεδο που μας επιτρέπει η επιστήμη και η τεχνολογία στον 21ο αιώνα», είπε.
Η Δάφνη Κατσίμπα, κάλεσε τους συναδέλφους της, να δυναμώσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ώστε να εκλεγούν «περισσότεροι αγωνιστές που διεκδικούν, συγκρούονται, που το κάνουν κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς και κατοικίας τους παλεύοντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Έτσι ώστε να μην καιγόμαστε, να μην πνιγόμαστε και να μην σκοτωνόμαστε στο τρένο, στους χώρους δουλειάς. Για να αναβαθμιστεί η υγεία και η παιδεία, για τα κοινωνικά μας δικαιώματα». Και προέτρεψε «στο δίλημμα η ζωή μας ή τα κέρδη τους να απαντήσουμε η ζωή μας. Και να παλέψουμε σε κάθε επίπεδο γι' αυτό».