«Οι εξαγωγείς αξίζουν τον έπαινο όπως ο ΠΑΟΚ άξιζε το πρωτάθλημα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης από το βήμα της 49ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ο ΣΕΒΕ ιδρύθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη και σήμερα αριθμεί 800 και πλέον επιχειρήσεις μέλη, με τζίρο 25 δισ. ευρώ και 80.000 απασχολούμενους. Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη πλέον οι εξαγωγές έφτασαν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2019-2022 μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε όλη την Ε.Ε. Παράλληλα, όπως ανέφερε, από το 2020 οι εξαγωγές αγαθών υπερβαίνουν την αξία των υπηρεσιών, ενώ αυξάνεται το μερίδιο υψηλής τεχνολογίας. Είπε ότι η στήριξη των εξαγωγέων από την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ σημαντική, ενώ αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΞ, το Enterprise Greece, το ΥΜΑΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΕΒΕ από το 2019 για την κατοχύρωση του μακεδονικού σήματος, ώστε οι καταναλωτές να ξεχωρίζουν τα προϊόντα που παράγονται στην Μακεδονία. Το σήμα κατοχυρώθηκε μόλις το 2022, καθώς όπως είπε κατατέθηκαν χιλιάδες ενστάσεις, και μέχρι σήμερα το έλαβαν 100 επιχειρήσεις.
Ο κ. Διαμαντίδης έκανε γνωστό ότι το Εxport Summit που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΣΕΒΕ αναβαθμίζεται σε Export & Invest Summit, με στόχο να κληθούν ξένοι επενδυτές και να ενημερωθούν για τα κίνητρα που παρέχουν οι 13 περιφέρειες της χώρας. Τόνισε ότι το μότο των εξαγωγέων ήταν πάντα το «Παράγω και εξάγω» αλλά πλέον δεν αρκεί αυτό. Όπως είπε, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του μέλλοντος συμμετέχουν στην έρευνα, παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αναλαμβάνουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ για την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, λέγοντας ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις ψάχνουν προσωπικό για την κάλυψη των εξαγωγικών τους αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒΕ συμμετέχει στις ημέρες καριέρας που διοργανώνει η ΔΥΠΑ, ενώ συνεργάζεται και με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης για να βοηθήσουν στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων.
«Δεν πρέπει να έχουμε παράπονα στη Θεσσαλονίκη»
Ο κ. Διαμαντίδης έκανε αναλυτική αναφορά στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «το μετρό είναι πραγματικότητα, σε λίγο θα το χαιρόμαστε» και αναφερόμενος στην ανάπλαση της ΔΕΘ, το ThessIntec, το Flyover, τον 6ο προβλήτα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο στρατόπεδο Γκόνου για το οποίο, μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρου εξαγωγικού κέντρου logistics, υπήρξε ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, ενώ ιδιώτες αγόρασαν εκτάσεις για την ίδρυση νέων κέντρων logistics
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να έχουμε παράπονα στη Θεσσαλονίκη, να είμαστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί, αλλιώς δεν γίνονται μεγάλα έργα».
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούσης τόνισε ότι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ήταν από τους πρώτους φορείς της πόλης που «ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της νέας δημοτικής αρχής για τη συγκρότηση ενός μετώπου ευθύνης για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης» σημειώνοντας ότι κοινός στόχος οφείλει να είναι η ταχεία ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, «συνθήκη απαραίτητη ώστε να οικοδομήσουμε τη Θεσσαλονίκη της επόμενης ημέρας: να κερδίσουμε την επιχειρηματική εξωστρέφεια της πόλης, να προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και να ενδυναμώσουμε τη θέση της Θεσσαλονίκης ως φιλικού και αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.
Κινητήριος δύναμη οι εξαγωγείς
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τον ΣΕΒΕ «κινητήρια δύναμη της εθνικής και περιφερειακής μας οικονομίας, με δυναμικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, που αποτελούν βασικό πυλώνα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της χώρας». Έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τη «δημιουργία ενός ευνοϊκού και φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να ανταγωνίζονται ισότιμα σε μια παγκόσμια αγορά» λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων, που αφαιρεί εμπόδια, μειώνει κόστη, ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές.
Επίσης αναφέρθηκε στην εξαγωγικές επιδόσεις που καταγράφει η κεντρική Μακεδονία, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν πλέον τα 8,5 δις ευρώ, και την πρώτη θέση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν το 26% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας.
Αναφέρθηκε ακόμη στα 3.000 έργα και δράσεις καινοτομίας που χρηματοδοτεί η περιφέρεια με 1 δισ. ευρώ και τόνισε ότι «στην κεντρική Μακεδονία είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την καινοτομία, ενθαρρύνει την εξωστρέφεια, ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές».
Στην αρχή της εκδήλωσης βραβεύτηκαν ο ιδρυτής του ομίλου ISOMAT Στέφανος Τζιρίτης και ο επί χρόνια α' αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Γεδεών Βουλής.