ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να κρύψουν τις αδυναμίες τους

Ιάσων Μπάντιος16 Μαΐου 2021

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, τον καθυστερημένο εμβολιασμό των κατοίκων στα νησιά και τις παλινωδίες στο άνοιγμα του τουρισμού ασκεί μιλώντας στη «ΜτΚ» ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Παράλληλα εκτιμά ότι πρώτος στόχος είναι η ανατροπή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, «που θα είναι η καλύτερη πολιτική εξέλιξη και το καμπανάκι εξόδου για τον κ. Μητσοτάκη».

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή και εγχώρια συζήτηση για το ζήτημα της πατέντας του εμβολίου; Γιατί υπήρξε ακόμα και σε αυτό το θέμα αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ;

Η Ευρώπη δυστυχώς δεν έδειξε πολιτική τόλμη και επάρκεια στο θέμα των εμβολίων, ενώ παρόμοια υστέρηση παρουσιάζει και στο θέμα της πατέντας. Στη χώρα μας η μεταστροφή των δηλώσεων Μητσοτάκη για την άρση των περιορισμών της πατέντας για τα εμβόλια, μετά την πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάιντεν, και του ΠΟΥ, είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός αλλά και βαθύτατα υποκριτικό. Θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να χλευάσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, τον Ιανουάριο, για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία άρσης περιορισμών της πατέντας στα εμβόλια και τον κατηγόρησε για εμβολιόδεντρα και κατάργηση της «ελεύθερης αγοράς» με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Σήμερα, που οφείλει να αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρώπης, βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στο εταιρικό κέρδος και όχι στην παγκόσμια υγεία.

Αυτές τις ημέρες επιχειρείται να ανοίξει επίσημα ο τουρισμός της χώρας, η βαριά μας βιομηχανία όπως πολλοί λένε. Πιστεύετε ότι μπορεί ο τουρισμός να σώσει μερίδα της ελληνικής οικονομίας για το 2021;

Προφανώς και ο τουρισμός, ένας κλάδος που συμβάλλει στο 1/5 του ΑΕΠ, μπορεί να σώσει μερίδα της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει και το 2020, αν η κυβέρνηση άκουγε τις προτάσεις της επιστήμης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το σόου-φιάσκο της Σαντορίνης οδήγησε σε άνοιξε-κλείσε συνόρων, σε σβήσε-γράψε λανθασμένων πρωτοκόλλων, σε ακυρώσεις σοβαρών συμβολαίων και σε πρόωρο κλείσιμο της τουριστικής σεζόν.

Και φέτος όμως δεν ξεκινάμε σωστά. Οι εμβολιασμοί στα νησιά άργησαν απελπιστικά, η Κρήτη και τα μεγάλα νησιά, Ρόδος, Κέρκυρα, Μύκονος είναι στις τελευταίες θέσεις. Αντίστοιχα, καθυστερεί ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους νέους που θα εργαστούν σε τουριστικούς προορισμούς. Αλλά και η οικονομική στήριξη των επαγγελματιών, ιδίως των μικρομεσαίων, η απουσία στήριξης σε κλάδους όπως οι ξεναγοί ή οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, όπως και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων του τουρισμού-επισιτισμού, που θα ήταν μέτρα-ανάσα για να πάρει μπρος η τουριστική αγορά, ήταν εντελώς ανεπαρκή. Αυτά δεν είναι αισιόδοξα μηνύματα, αλλά εικόνες μιας πρόχειρης κυβέρνησης που εξυπηρετεί άλλες προτεραιότητες, όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που θίγει βάναυσα και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Τις προηγούμενες ημέρες η ΝΔ σας κατηγόρησε ότι θέλετε να εκμεταλλευτείτε την πανδημία και να την κάνετε πολιτική κρίση ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Είναι πραγματικά απορίας άξιο το θράσος της ΝΔ, η οποία έκανε αντιπολίτευση με το σύνθημα «Γερούν-γερά», στηρίζοντας τις πιο εθνικά και κοινωνικά επιζήμιες απαιτήσεις, ζητούσε επί τρία χρόνια εκλογές και επέδειξε τον λαϊκισμό της στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα αναγνωρίζει τη σημασία της, την προωθεί και την τιμά.

Για να καλύψουν τις αδυναμίες τους, τώρα κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την τακτική του. Εμείς στηρίξαμε όλες τις αποφάσεις της επιστήμης στην πρώτη φάση της πανδημίας. Καταθέταμε διαρκώς συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως το «Μένουμε Όρθιοι 1 και 2», την πρόταση για το νέο ΕΣΥ και πρόσφατα το ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αποδείξαμε ότι στοχεύουμε στην στήριξη και την πρόοδο όλης της κοινωνίας. Η ΝΔ οφείλει να απολογηθεί γιατί μας οδηγεί σε αδιέξοδα και στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.

Το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από συνδικάτα και την αντιπολίτευση. Γιατί τη χαρακτηρίζετε ως τη μητέρα των μαχών; Μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις η αντιπαράθεση για τα εργασιακά;

Ο εργασιακός μεσαίωνας που επιδιώκει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη μας γυρίζει πάνω από ένα αιώνα πίσω στα εργατικά δικαιώματα. Καταργεί το 8ωρο και εισάγει ωράρια λάστιχο εις βάρος της υγείας και ασφάλειας εργασίας, μειώνει τις αμοιβές των υπερωριών, επιτρέπει απλήρωτη εργασία, διευρύνει τους κλάδους που εργάζονται Κυριακή, επιτρέπει τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, διαλύει ελεγκτικούς μηχανισμούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα και επιβάλλει ατομικές συμβάσεις. Όλα αυτά είναι εις βάρος του κόσμου της εργασίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής, γιατί η εργασία είναι η βάση της προόδου της κοινωνίας μας. Επιβάλλουν εν μέσω πανδημίας, τα χειρότερα σχέδια της τρόικας και του ΣΕΒ. Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο συγκεντρώνει αντιδράσεις και δημιουργεί ένα προοδευτικό μέτωπο αντίστασης και προτάσεων για την ενίσχυση της εργασίας και της κοινωνίας (όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη). Πρώτος στόχος μας η ανατροπή του, που θα είναι η καλύτερη πολιτική εξέλιξη και το καμπανάκι εξόδου για τον κ. Μητσοτάκη.

Γιατί καταγγέλλετε σκάνδαλο στα Ελληνικά Πετρέλαια; Τι αλλαγές επιχειρεί η κυβέρνηση και τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς στη θέση της;

Το ελληνικό δημόσιο έχει κατοχυρώσει από το 2003 την πλειοψηφία στο δ.σ. του Ομίλου. Με μια νομικά και πολιτικά απαράδεκτη απόφαση δ.σ. της Μεγάλης Πέμπτης, η κυβέρνηση και η διοίκηση των ΕΛΠΕ εισηγείται στη Γενική Συνέλευση της 20ης Μαΐου την απώλεια αυτού του δικαιώματος, χαρίζοντας το δ.σ. στον ιδιώτη μεγαλομέτοχο.

Η ενδεχόμενη επικύρωση της απόφασης αυτής εγείρει επιπρόσθετα ζήτημα απιστίας διότι μειώνει περιουσία και δικαιώματα του Δημοσίου, η απώλεια των οποίων μάλιστα δεν έχει αποτιμηθεί. Δυστυχώς, και στα ΕΛΠΕ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπληρώνει άλλο ένα προεκλογικό «γραμμάτιο» σε αυτούς που στήριξαν την εκλογή της. Η μόνη εθνικά και αναπτυξιακά ορθή επιλογή είναι η ακύρωση της εισήγησης και η νομοθετική πρωτοβουλία κατοχύρωσης του δημόσιου ελέγχου (πλειοψηφίας) του Δημοσίου στο δ.σ. όπως και η εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας συμφώνησε με την απόσπαση των αρχαίων ευρημάτων στον σταθμό της Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. Έχει λήξει το θέμα για εσάς μετά από αυτή την απόφαση;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά ο πρωθυπουργός επέλεξαν στη ΔΕΘ του 2019 να ακυρώσουν την πρόοδο του Μετρό, ενώ τώρα θα λειτουργούσε και η κεντρική γραμμή και η γραμμή Καλαμαριάς, και να επιφέρουν μια ανυπολόγιστη ζημιά στην ιστορία της πόλης, αποφασίζοντας τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση ενός μοναδικού βυζαντινού μνημείου, παγκόσμιας σημασίας. Τώρα που το Μετρό είναι ήδη παγωμένο 2 χρόνια, η είδηση για την οριακή απόφαση του ΣτΕ υπέρ της απόσπασης και η ανεπίτρεπτη διαρροή και κομματική εκμετάλλευσή της από τη ΝΔ και κυβερνητικά στελέχη δημιουργεί νέο διχασμό στην πόλη. Πριν από κάθε αντίδραση θα μελετήσουμε το πλήρες κείμενο της απόφασης. Στο κοινωνικό επίπεδο όμως έχει καταγραφεί ότι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης θέλει «και Μετρό και Αρχαία στη θέση τους». Τώρα με τις επιλογές Μητσοτάκη δεν έχουμε τίποτα από τα δύο!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Μαΐου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.